Murrosikäinen koira näykkii ja puree

Koiran murrosikään kuuluu taantuminen

Koiran murrosikä tuo mukanaan monenlaisia haasteita. Taidot, jotka koira on osannut pentuna jo hienosti, alkavat murrosiässä unohtua, eli koira taantuu. On tyypillistä, että murrosikäinen koira näykkii ja puree. On myös havaittu, että murrosikään kuuluu tottelemattomuus varsinkin omaa omistajaa kohtaan – tämä on luonnollinen ja ohimenevä vaihe. Koiran käyttäytyminen saattaa vaikuttaa uhmaamiselta ja testaamiselta, ja sitä se voi ollakin, ei tosin siinä mielessä kuin se normaalisti ymmärretään. Koira voi testata murrosiässä suhteen turvallisuutta omistajaan ja murrosikäinen koira haluaa tietää, että omistaja on turvallinen.

Murrosikäinen koira näykkii ja puree – mistä voi olla kyse?

Ihmisten ymmärrys koirien eri ikäkausista on todella alkeellista. Me emme tiedä, mitä kaikkea koira kokee eri ikävaiheissaan, ja. usein koiran käyttäytymistä pyritään hyvin paljon yksinkertaistamaan. Monesti ajatellaan, että koira on pentu ja sitten noin puolen vuoden iässä se on ns. valmis, eli aikuinen. Perinteisesti koiran pentuvaihetta on pidetty vaikeana ja murrosiän ajateltu olevan uhma- tai mörkökausi, joka kohdistuu nimen omaan ihmiseen. Murrosikäinen koira on vielä hyvin pentumainen ja murrosiässä koirassa tapahtuu monenlaista myllerrystä. Tämä voi aiheuttaa keskittymiskyvyn puutetta ja väsymystä sekä kärttyisyyttä, joka voi ilmentyä puremisena.

Koiran murrosikä altistaa ongelmille

Koiran murrosikä erilaisine ilmiöineen on omistajalle monesti kriisin paikka, kun oma työ näyttää valuvan hukkaan ja koira tekee aivan outoja asioita. murrosikäisiä koiria päätyy eniten kodinvaihtajiksi, luultavasti juuri tästä syystä. Murrosiässä koiran omistaja voi olla altis kokeilemaan jotakin sellaista neuvoa tai vinkkiä, joka perustuu koiran säikyttelyyn tai alistamiseen ja tästä voi sitten aiheutua monipuolisia ongelmia edelleen.

Mitä tehdä kun koira näykkii ja puree?

  • Älä ota tilannetta henkilökohtaisesti
  • Mieti, onko koira väsynyt tai kuormittunut, onko se saanut riittävästi unta viime päivinä?
  • Onko koira turhautunut, eli kokeeko se, että sitä estetään tekemästä jotain mitä se haluaa tehdä?
  • Ota aikalisä ja palaa koiran perustarpeisiin, yritä ymmärtää että murrosikäinen koira ei ole tahallaan hankala, vaan sillä on itselläänkin vaikeaa
  • Vältä tilanteita, joissa koira puree ja näykkii ja ennakoi niitä

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista