Koiran häkki

Koiran häkki on oikeassa paikassa loistava väline, mutta sen käyttö on koiralle opetettava mielekkääksi.

Koiran häkki voi olla vankila

Häkkiä voi käyttää todella väärin ja koiraa stressaavalla tavalla. Häkin ei milloinkaan pidä olla ensisijainen ratkaisu koiran ei-toivottuun käyttäytymiseen ja valitettavasti häkkiä käytetään jopa lainvastaisesti koiraa stressaavalla tavalla. Häkittäminen ei itsessään opeta koiralle mitään, eikä se ratkaise koiran eroahdistusta. Koiraa ei saa sulkea häkkiin pitkiksi ajoiksi kerrallaan! Koira voi satuttaa itsensä häkissä teutaroidessaan ja häkkiin sulkeminen ahdistaa ja masentaa koiraa.

Häkistä voi tehdä koiralle turvasataman

Turvasatamana häkki toimii loistavasti; koira pitää häkkiä turvapaikkanaan ja häkin avulla koiraa voi totuttaa uusiin paikkoihin, koska häkki on kätevä ottaa mukaan kaikkialle. Kun koira osaa rentoutua häkissä, on huomattavasti mielekkäämpää pitää koiraa siellä. Se, miten koira häkkiin suhtautuu, on täysin omistajan vastuulla – koiran asenteen häkkiä kohtaan voi rakentaa mukavaksi ja jopa turvaa tuovaksi! Lähtökohtaisesti häkistä muodostuu sitä mielekkäämpi paikka koiralle, mitä harvemmin koira suljetaan häkkiin. Toisin sanoen koiran häkin ovea kannattaa pitää mahdollisimman paljon auki ja varmistaa, että koira saa poistua sieltä vapaasti.

Ota huomioon häkin koko

Koiran häkkejä on myynnissä kaikenkokoisia. Valitse koirallesi aina mahdollisimman iso häkki – nyrkkisääntö on, että häkki ei voi olla liian suuri. Tämä kannattaa huomioida erityisesti autohäkeissä, jotka ovat yleensä aivan liian pieniä koiran pitkäaikaiseen säilyttämiseen. Koiran pitäisi pystyä olemaan häkissä kaikissa asennoissa, eli seisomaan, istumaan ja makaamaan myös kyljellään. Varsinkaan isoille koirille tällaisia isoja autohäkkejä ei ole olemassakaan ja pienille koirille tupataan ostamaan liian pieniä autohäkkejä, joten on varauduttava siihen, että koira täytyy sijoittaa häkin ulkopuolelle silloin, kun auto on pysäköitynä. Varsinkin harrastavalla koiralla autohäkki ja odotteluhäkki on hyvä olla erillään häkin koon takia.

Koiran häkki eri tarkoituksissa

Koiran häkkiä voi käyttää monessa tilanteessa apuna, kunhan häkki on ensin opetettu koiralle turva- ja rentoutumispaikaksi. Kun häkki on turvapaikka, sitä voi hyödyntää kotona esimerkiksi keittiössä kun ihmiset ruokailevat, eteisessä vieraiden tullessa, tilanteissa, joissa koiraa pelottaa tai jännittää. Lisäksi häkin voi ottaa mukaan mökille, harrastuksiin ja lomareissuille ja koiralla on aina näppärästi oma turvasatama mukana. Voit valita häkin koiran mukaan; se voi olla metallihäkki tai kevyempi kangashäkki. Varmista aina, että koira uusissakin paikoissa osaa olla häkissä rennosti.

Miten koiran häkki opetetaan koiralle kivaksi?

Kuuntele eläinten käytösneuvojan luento siitä, miten saat koiran viihtymään häkissä!