Reaktiivinen harrastuskoira

Reaktiivinen harrastuskoira on koira, joka reagoi harrastuspaikoilla voimakkaasti toisiin koiriin tai ihmisiin. Reaktiivinen harrastuskoira on loistava opettaja, mutta sen kanssa ei ole aina helppoa toimia. Monesti reaktiivinen koira pystyy tekemään lajiharjoituksia enemmän tai vähemmän häiriössä, mutta erityisesti odotteluajat ovat sille vaikeita. Reaktiivisten koirien kanssa on hankalaa harrastaa, koska koiraharrastuspaikat on suunniteltu sellaisille koirille, jotka eivät ota häiriötä juuri mistään. Reaktiivisen koiran kanssa joutuu ottamaan huomioon monia asioita, joita tavallisen koiran kanssa tule edes ajatelleeksi.

Reaktiivinen koira harrastuskumppanina

Reaktiiviseksi luonnehditaan koiraa, joka reagoi ympäristön asioihin tarpeettoman voimakkaasti ja herkästi. Reaktiivisen koiran tunnistaa yleensä seuraavista haasteista harrastuslajeissa:

  • Koira ottaa voimakasta häiriötä koirista tai ihmisistä, reagoi haukkumalla ja hyökkimällä kohti
  • Koiran on vaikea keskittyä jos tilanne on vaikeampi, se saattaa karata aidalla haukkumaan
  • Koiran palkitseminen tehokkaalla tavalla on vaikeaa, palkkiota saattaa joutua vaihtamaan useita kertoja treenin aikana
  • Koira kiihtyy tarpeettoman paljon ja rynnii ovesta sisään, se ei välttämättä halua lainkaan syödä tai ottaa vastaan nameja
  • Koiraa on vaikea harjoittaa lajiin liittyviin erikoistilanteisiin, kuten mittaukseen, sirun lukemiseen tai paikkamakuuseen rivissä muiden koirien kanssa
  • Koira voi reagoida voimakkaasti harjoituksissa ja se palautuu hitaasti, kierrokset jäävät päälle kotonakin
  • Koiran voi olla vaikea rauhoittua autossa tai treenipaikalla tai kotona
  • Koiralla on ei-toivottuja palautumiskeinoja kotona, kuten tavaroiden hajottamista, mattojen repimistä ja yliaktiivisuutta

Reaktiivisen koiran haasteet eivät yleensä liity vain yhteen asiaan, vaikka toki sellaisiakin koiria on. Sen sijaan haasteet heijastuvat koiran arkeen ja hyvinvointiin sekä omistajan jaksamiseen monella tavalla.

Reaktiivisen koiran kanssa voi olla vaikea löytää harrastuspaikkaa

Reaktiivisia koiria kohtaan on paljon ennakkoluuloja. Niiden käyttäytymiseen kohdistuu myös paineita, mikä voi stressata omistajaa – koira pitäisi saada olemaan esimerkiksi reagoimatta muihin koiriin. Helpommin sanottu kuin tehty. Reaktiiviset koirat ovat tavallisia koiria, mutta niitä varotaan harrastuspaikoissa, eikä niiden ohjaajia osata auttaa ja tukea sopivalla tavalla. On tärkeää miettiä tarkkaan reaktiivisen koiran kanssa, millaisella arvomaailmalla koiraa haluaa kouluttaa ja pitää, koska reaktiivisen koiran ohjaaja joutuu yleensä eniten puolustamaan omia kantojaan ja pitämään koiransa puolia.

Reaktiivinen harrastuskoira opettaa

Reaktiivisen koiran kanssa oppii, että mikään ei ole itsestäänselvää. Ei ole itsestäänselvää, että koiran kanssa voi mennä kurssille muiden kanssa, ei ole itsestäänselvää että sitä voi palkita tai että se palkkautuu millään tai että sille voi opettaa asioita samalla tavalla kuin muille koirille. Reaktiivisen koiran kanssa oppii, miten tärkeää koiraa on kuunnella ja miten tärkeää on ottaa koiran mielipide huomioon. Reaktiivinen koira näyttää tunteensa äänekkäästi ja selvästi, mitä moni muu koira ei tee, vaikka sillä olisi aivan samanlaisia tunteita. Siitä pitää olla reaktiivisen koiran kanssa kiitollinen.

Reaktiivinen harrastuskoira – luentosarja

Luentosarjassa käsitellään todella perusteellisesti reaktiivisen koiran kanssa harrastamista, koiran tunnetiloja, motivaatiota, käsittelyä ja luoksepäästävyyttä, taukojen viettämistä ja monia tukitaitoja harrastuksia ajatellen. Luentosarja sisältää seitsemän kolmen tunnin luentoa, joten kyseessä on todella tuhti paketti.

Tilaa uutiskirjeemme!

Jaana Pohjola

🐾 Eläinten käyttäytymistieteiden maisteri
🐾 Kysytään koiralta®️ -metodin kehittäjä
🐾 Käytöksen syiden selvittämisen mestari
🐾 Käytännön kokemus vuodesta 2010
🐾 Kouluttanut myös kouluttajia ja ammattilaisia
🐾 Luovia ideoita haastaviinkin tilanteisiin
🐾 Ammatillinen opettaja AmO

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista