Koiran koulutus pitää sisällään monenlaista tekijää – usein koulutuksesta puhutaan silloin, kun halutaan että koira osaa jonkun tehtävän tai että se osaa toimia tietyllä tavalla jossakin tilanteessa. Koiran koulutus ei aina ole yksinkertaista, koska koirat ovat yksilöitä ja eläviä eläimiä – niitä ei voi vain ohjelmoida tai tunkea samaan muottiin. Lisähaasteita tuottaa ympäristö, eli koiran huomio voi kohdentua ei-toivottuihin asioihin, jolloin se ei keskity siihen mitä ihminen yrittää tehdä.
Hahmota kokonaisuus
Mikäli haluat opettaa koirallesi jonkun tehtävän, sinulla on usein käsitys siitä, mikä tämänhetkinen osaamistaso on. Vaikkapa istuminen – luultavasti kaikki koirat osaavat istua, mutta eivät tee sitä silloin kun ihminen pyytää. Istumisen harjoittelu on helppoa, koska koira tekee sitä ainakin silloin tällöin myös itse. Jalkojen välistä pujottelu on heti haastavampi tehtävä, koska harva koira harrastaa pujottelua itsekseen. Tämän tehtävän osalta joutuu miettimään, miten sen ajatuksen rakentaisi koiralle, eli miten koiran saisi ymmärtämään ylipäänsä mistä on kyse.
Vielä haastavampaa on opettaa koiralle olemaan tekemättä jotakin. Esimerkiksi remmirähjätilanteissa olisi kiva, jos koira voisi vain ”oppia” olemaan hiljaa. Hiljaa oleminen ei ratkaise kuitenkaan tilannetta täysin – hiljaa oleminenkin voi olla koiralle kuormittavaa liian vaikeassa tilanteessa. On siis olemassa ns. neutraaleja tehtäviä, joita on helppo harjoitella helpoissa ympäristöissä. Koira edistyy yleensä hyvin ja kaikki menee mukavasti. Sitten on olemassa vaikeita tilanteita, joita yritetään ratkaista itse tilanteen aikana, jolloin koiran fokus siirtyy herkästi tilanteen muihin tekijöihin, pois tehtävästä. Käsittelytoimet ovat esimerkki tällaisesta vaikeasta tilanteesta, jossa koiran epävarmuus haittaa edistymistä. Tällöin harjoittelu ei tuota tulosta.
Kaiken voi pilkkoa osiin
Neutraalit tehtävät ovat yksinkertaisimpia opettaa. Ne ovat jopa niin yksinkertaisia, että niihin ei ehkä edes kiinnitä paljon huomiota. Niitä aletaan helposti pitää itsestäänselvyyksinä. Niissä on kuitenkin potentiaalia, neutraalilla tehtävällä voi esimerkiksi helpommin mennä sisälle vaikeaan tilanteeseen.
Esimerkiksi istumista voi ja kannattaa harjoitella paljon kun se on helppoa. Se voi yllättäen kantaa hedelmää vaikkapa ohitustilanteisiin tai käsittelytilanteisiin. Tällaisia neutraalille pohjalle rakennettuja taitoja voi ajatella pohjataitoina, joiden avulla päästään vaikeampiin paikkoihin ja tilanteisiin. Pohjataidon tunnistaa siitä, että sille on kerrytetty arvoa kotona, eikä sitä ole liian nopeasti laitettu vaikeaan paikkaan. Pohjataitoja ovat esimerkiksi palkitseminen ja palkkiovihjeet eli palkkiomerkit, yksinkertaiset, omalle koiralle sopivat neutraalit tehtävät ja lenkillä esimerkiksi katsekontakti.
Vaikeisiin tilanteisiin voi lähteä pohjataito edellä. Siksi omilla kursseillani harjoitellaan pääasiassa koiran palkitsemista ja lisätään koiran hallinnan tunnetta suhteessa ohjaajaan. Tähän ei tarvita muuta kuin toimivat palkkiot ja katsekontakti – niillä pääsee todella pitkälle esimerkiksi lenkkeilyssä. Vaikeissa tilanteissa pelkkä osaamisen rakentaminen ei kanna, koska itse häiriökin pitää käsitellä. Lajeissa häiriöihin voi suhtautua helpommin laput silmillä-meiningillä, mutta koiraohituksissa esimerkiksi tämä harvoin toimii – koiraa ei saa kovin helposti olemaan täysin välinpitämätön pelkästään uuden tempun avulla tilanteessa, joka on tai on ollut sille aiemmin pelkoa tai turhautumista aiheuttava.
Miten neutraali temppu opetetaan?
Otetaan esimerkiksi jalkojen välistä pujottelu. Koiran siis pitäisi hoksata, että se menee ohjaajan jalkojen välistä tietyllä tavalla useamman kerran peräkkäin, kun ohjaaja kävelee eteenpäin. Tässäkin voi olla paljon mielipiteitä siitä, millä tavalla koira menee – nopeasti, intensiivisesti, hitaasti vai millä tavalla. Yksi mietittävä asia on vihje, eli mistä koira tietää milloin sen pitää mennä jalkojen välistä. Pitää myös miettiä, liittyykö kyseisellä koiralla tehtävään jotain epämiellyttävää, mikä voi haitata harjoittelua ja vaikuttaa alkuopetukseen.
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
VIP-jäsenenä näet videon, jossa avaan jalkojen välistä pujottelun opettamista esimerkin avulla. Käyn läpi alkeisopetuksen ja mitä kaikkea matkan varrella voi tulla vastaan ja mitä kaikkea kannattaa huomioida. Lisäksi pääset kuuntelemaan kysy & vastaa zoomi, jossa keskustellaan esimerkkien kautta erilaisten tehtävien pilkkomisesta käytännössä.
VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.
”Eläinkoulutus-sivustolla on ollut erittäin myönteinen vaikutus sekä koiraani että itseeni. Ollaan löydetty harmonisempi yhteiselämä hieman haastavan koirani kanssa.”