Kun koira ei anna leikata kynsiä – helpot vinkit!

Kynsien leikkaaminen on tärkeä koiran terveyttä ylläpitävä toimenpide, joka toistuu usein. Joskus asiat saattavat mennä umpisolmuun ja leikkaaminen muuttuu mahdottomaksi. Koiralla on usein hyvä syy vastustaa, usein leikkaaminen aiheuttaa koirassa pelkoa. Voit kuvitella miltä koirasta tuntuu jos kuvittelet että joku toinen ihminen leikkaisi omia kynsiäsi puutarhasaksilla.

Jos asiat alkavat mennä vinoon, kannattaa ensin pysähtyä ja pohtia hetki. Valitettavan usein koirien omistajia neuvotaan leikkaamaan koiran kynnet väkisin tai puoliväkisin tai esimerkiksi rauhoittamaan rimpuileva koira syliin pitämällä väkisin kiinni. Tässä tehdään usein iso virhe, kun koiran mahdollinen pelkotila jää huomiotta ja pääsee pahenemaan.

Koirilla on erilaisia tapoja reagoida stressitilanteeseen ja pelottavaan tilanteeseen, ja nämä tavat ovat yksilöllisiä, eikä niistä valitettavasti aina edes huomaa, että koira on stressaantunut. Joku voi esimerkiksi ajatella, että paikoillaan pysyvä koira on pelkästään kiltti, mutta se voi olla myös peloissaan.

Tyypillisiä tapoja ilmentää stressiä:

🆘 Mielistely ja höpsöttely – koira saattaa kiinnittää huomion muualle nuolemalla omistajan kasvoja tai heittämällä tilanteen leikiksi, koira voi jäystää leikkureita tai heittää painiksi. Tämä tulkitaan valitettavan usein kurittomuudeksi, eikä tunnisteta koiran toiminnan taustalla olevaa pelkoa.

🆘 Pakeneminen – koira voi poistua paikalta kynsileikkurit nähdessään. Tämä ei ole hauskaa tai mielenosoituksellista, vaan yksi tapa ilmentää pelkoa.

🆘 Taistelu, eli puolustautuminen – koira vastustaa toimenpidettä vakuuttavasti ja äänekkäästi, se voi murista tai napata kädestä kiinni.

🆘 Jäätyminen – koira alkaa käydä hitaalla ja muuttuu jähmeäksi, kun sitä esimerkiksi käännetään kyljelleen. Koira ei välttämättä vastusta, mutta sen häntä voi olla koipien välissä ja se on jäykän passiivinen.

Kaikkiin edellä mainittuihin voi liittyä erilaisia rauhoittelevia eleitä, kuten haukottelua, silmän valkuaisten näkymistä, hidastumista, silmien räpyttelyä, kuonon lipomista, läähätystä ynnä muuta.

Valitettavasti näitä edellä mainittuja selvitytymiskeinoja tlkitaan harmillisen väärin; murisevaa koiraa pidetään vihaisena, jäätyvää koiraa kilttinä ja höpsöttelevää koiraa kurittomana. Vaikka pakenevan koiran toiminta tulkitaan oikein, sillekin usein naureskellaan ja käännetään “protestoinniksi” tai “mielensä pahoittamiseksi”. Riippumatta siitä, millä tavalla koira stressiään ilmentää, taustalla on sama seikka: pelko kynsien leikkaamista kohtaan. Jos koira ei pelkää toimenpidettä, sillä ei ole mitään syytä käyttää edellä lueteltuja keinoja.

Mikäli huomaat koirallasi kynsienleikkaamiseen liittyviä stressioireita, kokeile näitä vinkkejä:

💛 Harjoittele leikkaamista. Harjoittelu tarkoittaa sitä, että et leikkaa vaan harjoittelet. Harjoitteluun liittyy myös koiran palkitseminen. Koiralle voi olla todella iso asia, jos joskus ei oikeasti leikata vaan pelkästään palkitaan.

💛 Helpota tilannetta. Anna koiran päättää, mikä on helpoin asento. Älä väännä koiraa väkisin makuulle jos se ei halua.

💛 Harjoittele tassujen antamista. Älä edes ota leikkureita esille, vaan harjoittele tassun antamista erillisenä tehtävänä. Havainnoi, miten eri tavalla koira pystyy toimimaan kun leikkurit eivät ole läsnä.

Katso tältä videolta lisää vinkkejä!

Liittymällä jäseneksi näet runsaasti lisää vinkkejä kynsien hoitoon! VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan podcastit, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään!

Kirjaudu sisään nähdäksesi piilotetun sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity jäseneksi nähdäksesi piilotetun sisällön.