Kun koira puolustaa aarteitaan – näin voit ehkäistä ongelmia

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Koirille on normaalia pitää kiinni saavutetuista eduista ja niille on tyypillistä myös puolustaa aarteita, joita ne ovat löytäneet tai kokevat omistavansa. Kun koira siis murisee tai puolustaa ruokaansa tai leluaan, se kannattaa ottaa ns. itsestäänselvyytenä ja pohtia, miten tätä toimintaa voisi omalla toiminnalla muuttaa. Ei siis kannata ajatella ensimmäisenä, että koira on viallinen tai että omistajana olisit sen jotenkin onnistunut pilaamaan.

Mikä sitten saa koiran toimimaan aggressiivisesti näissä tilanteissa?

Resurssien vahtimista tai vaalimista tai omistajuuden säilyttämistä on muutakin kuin murina tai hyökkäily; arvotavaran kanssa paikalta liukeneminen ja muut pienemmät merkit jäävät monesti ihmiseltä huomaamatta.

Alttius aggressiiviseen toimintaan muodostuu monesta tekijästä ja koiran toiminta on usein kontekstuaalista, eli tilannekohtaista. Koira, joka murisee luuta puolustaessaan, ei välttämättä käyttäydy muissa tilanteissa lainkaan aggressiivisesti. Aggressiivista käyttäytymistä on myös hankala tutkia, koska keskeinen työkalu on haastattelu, jossa omistaja itse joutuu määrittelemään oman koiransa käyttäytymistä – tämä ei aina tuota luotettavia tuloksia.

Resurssiaggressiivisuus liittyy kilpailutilanteeseen ja viestintään, eli vaatii vähintään kaksi osapuolta. Usein koira kokee toisen yksilön uhaksi, ja tästä syntyy tarve puolustaa. Yksi tärkeä seikka on luonnollisesti puolustettavan tavaran arvo – mitä arvokkaammaksi koira omistamansa tavaran kokee, sitä todennäköisemmin se sitä puolustaa. Se, kuinka todennäköisesti koira käyttäytyy aggressiivisesti, on hyvin yksilöllistä ja riippuu monista, osin tuntemattomista tekijöistä.

Miten puolustamista voi ehkäistä?

Jännä juttu, että yhdessäkään aihetta käsittelevässä tieteellisessä tutkimuksessa ei kehoteta “ottamaan koiralta luuta pois”, “näyttämään koiralle kuka määrää”, “näyttämään koiralle kaapin paikan”, “ottamaan luuloja pois” tai muuta vastaavaa, jotka kuitenkin hallitsevat osittain edelleen monien neuvojien työkalupakkia.

Itse asiassa ruuan ottaminen koiralta pois on yksi keskeinen riskitekijä resurssiaggressiivisuudelle (Jacobs et al., 2018). Sen sijaan ruuan lisääminen ruokailun aikana vähentää resurssiaggressiivisuuden riskiä, samoin kuin se, että opetetaan koira irrottamaan otteensa ja pudottelemaan tavaroita suustaan. Resurssitilanteessa koira puolustaa jotain itselleen arvokasta, eli toisin sanoen toimintaa motivoi menettämisen pelko. Pelkoa ei voi hoitaa tuloksellisesti ajamalla koiraa toistuvasti tilanteeseen, jossa pahin pelko toteutuu.

Asiaa voi pohtia koiran näkökulmasta. Jos se pitää hallussaan arvokasta omaisuutta, mikä olisi paras tapa saada tämä omaisuus omaan hallintaan? Jos koiran murinan ja varoitusmerkkien yli kävellään toistuvasti, se voi muuttaa strategiaansa ennakoimattomaan suuntaan. Lisäksi tässä on se ongelma, että arvokkaalla omaisuudella on edelleen se sama arvo kuin alun perin, ellei vielä enemmänkin. Koiran yli käveleminen voi peittää oireita, mutta syytä se ei poista.

Ennakointi ja tilanteiden välttäminen ovat keskeisessä roolissa resurssiaggressiivisen koiran hallinnassa. Turvaa ruokarauha ja luurauha kaikille kuonoille; tällä yksinkertaisella menettelyllä voidaan hoitaa sitä syytä. Miksi koiran pitäisi puolustaa mitään, kun se ei koe muita uhkana? Sohva- ja sänkytilanteisiin voidaan soveltaa myös rauhanomaista tyyliä – tässä kuten niin monessa muussakin ongelmassa on oleellista harjoitella tärkeitä taitoja varsinaisen tilanteen ulkopuolella.

Katso videolta, miten voit ehkäistä resurssiaggressiivisuutta!

Katso video aiheesta liittymällä jäseneksi! Näet myös kaikki reilusti yli 200 aiemmin julkaistua videota. VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan podcastit, katsomaan mm. resurssiaggressiivisuusluennon, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään!

Kirjaudu sisään nähdäksesi piilotetun sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity jäseneksi nähdäksesi piilotetun sisällön.

Mitä mielessä?