Toukokuun ale! Kaikki kurssit -10% koodilla KEVAT10 - hyödynnä tarjous!

Koira murisee omistajalle

Miksi koira murisee omistajalle?

Kun koira murisee omistajalle, se puolustautuu tai puolustaa jotakin itselleen arvokasta asiaa, kuten ruokaa, lelua tai paikkaa. Murinalla koira kertoo, että tilanne ei ole sen mielestä ok, vaan se kokee uhkaa. Kaikille koirille on normaalia se, että ne osoittavat ja näyttävät mielipiteitään ja koiran murina pitäisi aina ottaa todesta. Murisemalla ja hampaita näyttämällä koira ilmaisee, että jokin sille tärkeä asia on uhattuna. Ihmisiä ei ole aikojen saatossa opetettu kunnioittamaan koiran rajoja, vaan päin vastoin – aina rikkomaan koiran rajat. On ajateltu ja edelleen ajatellaan, että koiran kunnioittaminen saa aikaan ongelmia, vaikka tämä ei pidä paikkaansa.

Mutta saako koira murista omistajalle?

Kyllä saa, ja itse asiassa murinalla on tärkeä tarkoitus; se varoittaa ihmistä. Mikäli koira ei varoita, se voisi napata kädestä tai purra varoittamatta, mikä onkin usein valitettavan yleinen ilmiö, jos koiraa rankaistaan murinasta. Ihminen ei voi väkivallalla muuttaa koiran tunnetta, ja vaikka murinan saisi uhkailemalla vähenemään, se tekee koirasta vain arvaamattoman, koska nyt siltä puuttuu tapa varoittaa. Koira siis saa murista omistajalle, ja omistajan vastuulla on ottaa tämä tieto vastaan: mitä koira puolustaa ja mikä syy sillä on murinan taustalla. Järkevä omistaja ei lisää konfliktia tilanteisiin, joissa koira murisee vaan ennakoi niitä.

Mitä koira murinalla kertoo?

Murinalla koira asettaa omat rajat ja usein murinaa tapahtuu koiralle painostavissa ja uhkaavissa tilanteissa, ja korostuu entisestään jos koira on väsynyt, nälissään, sillä on kuuma tai se on kipeä. Murina on aina ensisijaisesti merkki jostakin asiasta, se ei ole haastamista omistajaa kohtaan. Sohvalla tai sängyssä muriseva koira puolustaa usein paikkaansa, joko ihmiseltä tai toiselta koiralta. Tästä voi päätellä, että paikka on koiralle arvokas ja koira on mahdollisesti levon tarpeessa. Koira voi olla myös kipeä, kipu lisää usein koiran resurssiaggressiivisuutta.

Mitä voi tehdä jos koira murisee?

Ensisijaisesti koiran murinasta ei pidä provosoitua. Usein murina ja hampaiden näyttäminen tulee omistajalle yllätyksenä ja todella säikäyttää. Asiasta ei heti kannata tehdä ongelmaa, vaan katsastaa koiran perustarpeet – saako se riittävästi lepoa, onko sillä sopivia makuupaikkoja, onko sillä oma rauhaa ja sopivan viileä tai lämmin tila oleskella. Usein sohvan ja sängyn puolustaminen kertoo siitä, että koira on väsynyt ja lisäämällä koiran lepoa ongelma poistuu kokonaan.

  • Keskeytä tilanne, eli lopeta se mitä olitkaan tekemässä
  • Mieti, mikä saattoi aiheuttaa murinan – voiko koira olla kipeä jostakin kohdasta? Jos epäilet kipua tai kosketusherkkyyttä, vie koira lääkäriin.
  • Mikäli koira murisi puolustaessaan paikkaansa tai aarrettaan, kokeile jatkossa harjoittaa vaihtokauppaa ja ennakoida näitä tilanteita paremmin.
  • Jos koira murisi käsittelytilanteessa, harjoittele tilannetta koiralle mielekkäämmäksi, jotta sen turvallisuudentunne lisääntyy eikä sillä ole enää tarvetta murista.

Yhteenveto

Koiran murina omistajalleen voi olla monisyinen ilmiö, mutta ymmärtämällä sen syitä ja reagoimalla asianmukaisesti, voit edistää positiivista muutosta. Huolehdi

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista