Kynsien leikkaamiseen on monta tietä

Miksi koira ei anna leikata kynsiä? Miksi se vastustaa kerta toisensa jälkeen? Miksi homma ei etene vaikka koulutetaan omaehtoisuuden ja hallinnan tunteen kautta?

Miksi koiran kynsien leikkaus on niin hankalaa?

Kynsien leikkaaminen on huomattavasti haastavampaa kuin esimerkiksi harjaaminen. Harjaamisen voi halutessaan tehdä miellyttävän tuntuiseksi, eli harjaaminen on parhaimmillaan silittämistä. Kynsien leikkaamista on vaikea millään muotoa kuvitella miellyttäväksi tunteeksi.

Lähtökohtaisesti leikkaaminen tuntuu ikävältä, eikä puolellamme ole mitään helpotusta toimenpiteen jälkeenkään, kuten korvien puhdistamisessa saattaa olla; itse tilanne on hankala mutta sen jälkeen olo helpottuu. Kynsissä kaikki on kurjaa.

  • koiralla voi olla kokemus siitä, että leikkaaminen sattuu
  • koiran kynnet tai varpaat saattavat olla herkät tai arat
  • koira saattaa kokea tilanteen tai asennon epämiellyttäväksi
  • koira voi vastustaa tassun pitelyä
  • koira voi olla herkistynyt leikkurin naksahdukseen
  • omistaja voi omalla toiminnallaan aiheuttaa epävarmuutta koirassa

Kannattaa huomioida, että vastustaminen ei edellytä sitä, että jotain ”oikeasti” ikävää olisi tapahtunut – ei meillä kädellisilläkään tarvitse olla ns. järkisyytä pelon kehittymiselle.

Kuvittele tilanne, jossa kaverisi olisi leikkaamassa sinun kynsiäsi puutarhasaksilla. Joku toinen kaveri pitelisi kädestäsi kiinni ja näkisit leikkaajan otsalla hikikarpaloita; kaikki osalliset olisivat hermostuneita ja epävarmoja. Ei mukava tilanne.

Kynsien leikkaamisessa on monta tietä perille

Kynsien leikkaaminen on vain yksi koiran huoltoon liittyvä toimenpide. Se ei ole mittari hyvästä suhteesta tai syyllistämisen väline. Jos leikkurit eivät sovi omaan käteen, vaihda välinettä! Jos koira antaa jonkun toisen leikata kynnet, ulkoista toimenpide! Tärkeintä on löytää juuri sinulle ja koirallesi sopiva tyyli.

Mikäli haluat ottaa projektiksi kynsitreenit, voit tehdä monia asioita samaan aikaan. Toisaalta voit muuttaa koiran asennetta leikkaustilanteeseen ja välineisiin ja samaan aikaan voit harjoitella tukitaitoja.

Voit viilata kynsiä ja tuoda mukaan hallinnan tunteen. Voit leikata yhden kynnen ennen ruoka-aikaa tai leikata ulkona pallon kanssa – kaikki nämä tyylit vievät asiaa eteenpäin.

Tärkeintä on keksittyä koiran turvallisuudentunteen kasvattamiseen sekä hyvän asenteen luomiseen. Lisäksi oman toiminnan ennakoitavuuden ja kontrolloitavuuden kasvattaminen on onnistumisen kannalta merkityksellistä!


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

Katso kahdeksan kynsiaiheista videota liittymällä VIP-jäseneksi!

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?