EK-logo-vaaka_5@4x

Koira tärisee autossa – kyse voi olla pelosta

Koira ilmentää pelkoa autossa tärisemällä, läähättämällä tai joskus haukkumalla tai vinkumalla. Usein autoilua pelkäävä koira välttää autoon menemistä.

Koiran tärinä ja autoilupelko voi johtua monesta syystä

Kun koira tärisee autossa eikä halua lähteä matkalle, voi kyse olla matkapahoinvoinnista tai autoilupelosta. Autoilupelko voi alkaa esimerkiksi näistä syistä:

  • Koira kärsii tai on kärsinyt matkapahoinvoinnista ja siitä kehittyy autoilupelko
  • Koira pelkää suljetussa tilassa olemista tai menee paniikkiin jäädessään yksin autoon ja tämä yleistyy peloksi
  • Koira on joutunut olemaan kuumassa tai kylmässä autossa liian pitkään ja siitä syntyy pelko
  • Koira on joutunut kolariin ja siitä syntyy autoilupelko
  • Autolla ajetaan koiran mielestä ikäviin paikkoihin, kuten eläinlääkärille, ja siitä syntyy autoilupelko

Katse koiran perustarpeisiin

Kun koira kärsii autoilupelosta ja tärisee autossa, olisi hyvä minimoida autoilu koiran kanssa. On tärkeää varmistaa, että autossa on koiralle mielekkäät olosuhteet, eli riittävästi tilaa, koiralle sopivat paikat ja alustat sekä näkymät, sopiva lämpötila ja tarvittavat resurssit kuten vesi. Koirien autohäkit ovat luvattoman pieniä, eivätkä ne sovellu koiran pitkäaikaiseen säilyttämiseen. Myös häkin sijainti autossa voi vaikuttaa siihen, kuinka mielekästä koiran on autossa olla.

Pelkoa hoidetaan monipuolisesti koiran ehdoilla

Koiran autoilupelkoon kannattaa pyytää apua eläinlääkäriltä ja selvittää voiko taustalla olla matkapahoinvointi. Autoilupelkoa hoidetaan kuten muitakin pelkotiloja, pilkkomalla asiat mahdollisimman pieniin osiin ja harjoittelemalla osa kerrallaan kotona. Lisänä voidaan käyttää erilaisia turvaa lisääviä ankkureita. Koiran häkistä voi rakentaa sille turvapaikan, jota voi ensin harjoitella kotona sisällä ja vasta myöhemmin siirtää autoon. Samalla tavalla voidaan toimia myös erilaisten hajujen ja musiikin kanssa, kaikista niistä voi rakentaa koiralle turvaa tuottavia ankkureita.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista

Yksilöllinen puhelinneuvonta

Yksilöllistä apua ongelmiin lemmikkisi kanssa, helposti ja nopeasti! Puhelinneuvonnassa apunasi on eläinten käytösneuvoja ja -kouluttaja Jaana Pohjola.