Demonikohtaus lenkillä – lenkkeily on koiralle tunteiden vuoristorataa

Demonikohtaus tarkoittaa sellaista voimakasta hyökkäilykohtausta, joka usein tapahtuu loppulenkistä ja suuntautuu taluttajaan. Koiran hyppimistä ja riehumista on melkein mahdotonta keskeyttää ja koira voi repiä vaatteita ja hihnaa todella rajusti.

Koiran demonikohtauksen taustalla voi olla monia syitä

Koira voi kohtauksella purkaa stressiä ja lenkin aikana kertynyttä kuormaa. Monelle koiralle turhautuminen on lenkin aikana vallitseva tunne, eikä koiralla itsellään ole sen purkamiseen kunnollisia työkaluja. Koiran mielestä hihna ja taluttaja estävät sitä tekemästä asioita, joita se haluaisi tehdä ja pettymykset nostattavat turhautumista. Toisaalta nuorelle koiralle lenkin aikana voi olla myös pelkoa aiheuttavia tilanteita, joita myös puretaan taluttajaan.

Demonikohtaus on rasittavaa, mutta se kertoo luottamuksesta

Taluttajaa kohti hyökkäily, hyppiminen ja repiminen vaativat koiralta luottamusta ja voidaankin ajatella, että kohtauksen kohde on koiralle ns turvallinen ihminen. Vaikka kohtaus ei ole toivottavaa toimintaa, se kertoo kuitenkin siitä, että taluttaja on koiralle tärkeä – yhtä hyvin koira voisi purkaa turhautumisensa ympäristöön. Itse uskon, että demonikohtaukset lievenevät ajan myötä, kun koira aikuistuu. Vois siis ajatella, että suurten tunteiden purkaminen on luonnollinen osa nuoren koiran kehitystä.

Mitä tehdä jos koira hyökkäilee ja riehuu?

Demonikohtaus ei ole osoitus omistajan huonoudesta tai koulutusvirheistä. Osa koirista on alttiimpia purkamaan itseään kohtauksilla ja lisäksi on monia taustatekijöitä, joista omistaja on vain yksi muiden joukossa. Kiihtyvän ja turhautuvan koiran käsittely ei ole helppoa, koska ihmiselläkin menee helposti hermot vaikeassa tilanteessa. Meillä ihmisillä on kyky ymmärtää, mistä koiran käyttäytymisessä on kyse ja me voimme monin tavoin auttaa koiraa.

  1. Ympäristö ja olosuhteet, kuten vuodenaikojen vaihtelut vaikuttavat koiraan ja tuovat uudenlaista sisältöä lenkeille. Vaikka ihminen ei huomaa kaikkea, koira voi reagoida voimakkaasti esimerkiksi riistaan, toisten koirien hajuihin tai muihin muutoksiin ympäristössä.
  2. Taustakuorma ja palautuminen – meillä ei ole aina selkeää käsitystä siitä, mikä koiraa kuormittaa ja kuinka paljon. Sanoisin, että meillä on taipumus arvioida koiran kestokykyä yläkanttiin, eli kuormitusta tulee aika paljon suhteutettuna palautumiseen.
  3. Taluttaja voi pahimmillaan heittää bensaa liekkeihin painimalla koiran kanssa. Toisaalta taluttaja voi omalla toiminnallaan merkittävästi auttaa koiraa purkamaan lenkin kuormaa järkevämmällä tavalla.
  4. Myyräntyö kotona auttaa merkittävästi kohtauksiin – koiralle kannattaa opettaa erilaisia konsepteja kotona ja nämä sitten toimivat yleensä myös vaikeissa tilanteissa niin, että koiraan saa helpommin kontaktin.
Slide
Demonikohtaukset hallintaan

Kun koira hyppii päin, riehuu ja puree hihnaa

Nyt vain 39€


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet luennon, jossa käyn laajasti läpi demonikohtausten taustaa ja erilaisia keinoja hallita niitä.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?