Koiran eroahdistus stressaa sekä koiraa että omistajaa

eroahdistus ilmenee haukkumisena

Mitä eroahdistus on?

Koiran eroahdistus tarkoittaa sitä, että koira ilmentää ahdistusta ollessaan erossa perheestään tai omistajastaan. Koira voi kokea yksinolohaasteita ollessaan erillään perheen ihmisistä tai koirakaverista, joskus eroahdistus kohdistuu vain yhteen perheenjäseneen. Eroahdistus ja yksinolon haasteet ovat haastavia ratkottavia, koska ne kuormittavat valtavan paljon myös omistajaa. Kukaan ei halua, että koira kokee yksin ollessaan ahdistusta.

Kun koira yksin jäädessään tuhoaa sohvaa, ulvoo yksin jäädessään, haukkuu eteisessä tai pureskelee ovenkarmeja tai kynnystä, voi kyse olla eroahdistuksesta. Omistajasta erossa oleminen voi ahdistaa koiraa monesta syystä – koira voi kokea olonsa turvattomaksi ilman omaa ihmistä vierellä, se voi pelätä yksin asunnossa tai se saattaa kokea voimakasta turhautumista ja ahdistusta siitä, tuleeko omistaja koskaan takaisin. Eroahdistus ei ole yksi ongelma, johon olisi yksi ratkaisu, vaan kyseessä on monien syiden tuottamat erilaiset oireet, joiden ratkominen lähtee aina yksilöstä.

Koiran yksinolo-ongelma kuormittaa omistajaa

Yksinoloharjoittelu tuottaa melkein aina omistajalle stressiä, koska on epävarmuus siitä, miten koira pärjää yksinään. Joskus koiralle kehittyy valtava tunnekuorma ulko-oveen ja siitä poistumiseen – muuten koira saattaa pystyä olemaan yksin hyvinkin, kunhan ei poistuta ulko-ovesta.

Eroahdistus on hihnarähinän tapaan joskus julkinen ongelma, eli se saattaa koskettaa myös naapureita. Tämä asettaa paineita omistajalle ja harjoittelulle, ja tämä paine voi joskus hankaloittaa harjoituksia. Ensinnäkin, paine voi aiheuttaa sen, että ihminen ei kykene toimimaan rennosti harjoitustilanteissa ja tämä voi näkyä niin, että koira alkaa ilmentää epäluuloisuutta ja stressiä. Toiseksi paine voi aiheuttaa sen, että perustyötä ei ehditä tehdä kunnolla, koska koiran pitäisi jo pystyä olemaan yksin – takapakit tuntuvat todella raskailta ja joskus koko arki pyörii yksinolon ympärillä, eikä elämästä koiran kanssa meinaa löytyä lainkaan palauttavia tai rentouttavia hetkiä.

Eroahdistuksen hoito on yksilöllistä

Jokaisella perheellä ja koiralla on oma arki, joten yksinkertaista hoitotapaa tai -mallia eroahdistukseen ei ole. Kaikkein tärkeintä on saada tilanteesta niin paljon tietoa kuin mahdollista. Tässä voi käyttää apuna koiran toimien videointia tai tallentamista kameran avulla, päiväkirjan pitämistä sekä arjen toimien ja päivärutiinin tarkastelua. Perheessä voi olal useampi koira, joista vain yksi kärsii eroahdistuksesta, tämäkin asettaa haasteita tilanteen ratkaisulle.

Yleensä pyrin löytämään muutaman yksinkertaisen harjoituksen tai tilanteen, joiden avulla päästään rakentamaan koiralle yksinoloa uudelle, stressittömälle pohjalle ja näin eroahdistus voi ratketa tai ainakin helpottua. Harjoittelun määrä riippuu tilanteesta; mikäli koiran stressi saadaan hallintaan, se yleensä jaksaa harjoitella enemmän. Yksinoloharjoittelussa palautumisella ja stressinhallinnalla on aivan keskeinen rooli – koiran eroahdistus ei vähene, jos sen elämänlaatu ylläpitää sitä tavalla tai toisella.

Yksinolo-ongelma ratkeaa kouluttajan avulla

Omistajalle varmasti yksi kuormittavin tekijä on toisaalta nettineuvojien vaihtoehtojen kirjo ja runsaus ja toisaalta se, että omaan tilanteeseen ei meinaa löytyä yhtään sopivaa vaihtoehtoa. Se, mitä erilaisia vinkkejä lähtee kokeilemaan, pitäisi perustaa jollain tavalla omaan tilanteeseen ja omaan koiraan. Tyypillisimpiä ohjeita ovat ehkä edelleen tilan rajaaminen ja radion jättäminen päälle – nämä eivät kuitenkaan toimi läheskään jokaiselle koiralle. Vaikka eroahdistus on yleinen ongelma, se on silti kunkin koiran yksilöllinen kokemus.

Kannattaa käyttää ammattilaista apuna siinä, kun pohtii mitä kaikkea olisi hyvä kokeilla, jatkojalostaa ja ottaa omalle koiralle käyttöön ja ennen kaikkea miksi näin tehdään. Moni neuvo jää irralliseksi ilman perustetta, eikä koirayksilöstä voi tuntematta sitä sanoa, kokeeko se esimerkiksi pienessä tilassa olonsa turvalliseksi vai ei. Jotta eroahdistus saadaan lievenemään, on hyvä valita muutama toimi, joita kokeilee ainakin parin viikon ajan.

Mitä enemmän kouluttaja näkee ja ohjaa erilaisia tapauksia, sitä enemmän hänellä on tarjota vaihtoehtoja ja sitä vähemmän hän lukkiutuu yhteen tapaan, menetelmään tai protokollaan. Kokemuksen myötä kouluttajalla on siis ehkä enemmän kuunnella asiakasta ja suunnitella vinkit nimen omaan hänen arkeensa ja tarpeisiinsa sopiviksi.

Lue myös nämä

Haukunestopanta – pikaratkaisu vai stressinaiheuttaja? 

Tuloksellinen yksinoloharjoittelu on arjen tuunaamista ja kokonaisuuden havainnointia

Yksinolo-ongelma ja kesäloma – mitä voi ottaa huomioon?


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

Jäsenenä näet alla olevan videon, jossa käyn läpi mitä kannattaa pohtia ennen yksinoloharjoittelun aloittamista. VIP-alueella on runsaasti materiaalia yksinoloharjoitteluun; useita puolen tunnin podcasteja ja 1,5 tunnin luento aiheesta!

VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan podcastit, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään!

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?