Koira hyökkää toisen koiran kimppuun – mikä avuksi?

Mitä tehdä, kun vanhempi koira ei hyväksy pentua? Miksi koira hyökkää toisen koiran kimppuun? Miksi vanhempi koira murisee pennulle?

Koira on sosiaalinen eläin, mutta tarvitsee aikaa sopeutua

Koiria pidetään usein sosiaalisina ja sitä ne toki ovatkin. Monet käytännöt koirien kanssa kertovat ihmisten asenteista; monesti oletetaan että koira heti hyväksyy uuden kaverin ja tulee toimeen erilaisten koirien kanssa. Usein näin onkin, mutta ei aina. Jos kaksi koiraa pitää tutustuttaa toisiinsa, suosittelen aina toimimaan asteittain koirien iästä riippumatta. Asteittainen tutustuminen antaa koirille aikaa sopeutua toisiinsa niin että turvallisuudentunne säilyy.

Monikoiratalouksissa riidat ovat yleisiä

Melkein kaikilla, joilla on koiria kotona useampi kuin yksi, on myös kokemuksia koirien välisistä riidoista. Näistä ei kovin usein välttämättä puhuta, koska aihe on arkaluonteinen ja usein koirien väleistä syytetään omistajaa. On kohtuullisen normaalia, että koirien välille tulee riitoja. Usein riitojen taustalla on jokin muu kuorma, joka saa koirat olemaan ylipäänsä ärtyisämpiä, jolloin riita laukeaa pienestäkin asiasta. Usein koirien välisissä riidoissa taustalla vaikuttavat stressitekijät, kuten kipu, sairaus, kuumuus tai muu vastaava.

Riitoja voi tulla myös juoksujen aikaan tai uroskoirilla silloin kun naapurustossa on juoksuja. Tyypillisiä ovat myös sellaiset riidat, joissa nuorempi koira alkaa ”haastaa” vanhempaa – nämä ovat tyypillisiä silloin kun nuorempi koira tulee parin vuoden ikään.

Turvallisuus on omistajan vastuulla

Mikäli koirilla on taipumus alkaa riidellä, niiden ei pidä antaa selvittää välejään keskenään. On erittäin tärkeää, että omistaja kantaa vastuunsa ja takaa koirien turvallisuuden kaikissa tilanteissa. Koirilla ei ole stressitilanteissa mitään eväitä selvittää välejään itse, ja omistajan on toimittava riitatilanteissa aina niin, että kaikkien turvallisuus säilyy. On täysin ok ja normaalia pitää koiria eri tiloissa turvallisuussyistä, vaikka tämä monesti ajatellaankin normista poikkeamiseksi. Mielestäni yhtä hyvin koirien pitäminen erillään osan päivästä voisi olla uusi normaali.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet tunnin mittaisen luennon, jossa käyn läpi erilaisia syitä koirien riitojen taustalla ja käytännön työkaluja ja vinkkejä tilanteisiin, joissa koirat riitelevät keskenään.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?