Koira puree hihnaa ja hyppii päin lenkillä

Koiran demonikohtaus lenkillä

Koira puree hihnaa tai hyppii vasten? Koiran demonikohtaus tarkoittaa sellaista voimakasta hyökkäilykohtausta, joka tapahtuu usein loppulenkistä ja suuntautuu taluttajaan. Koira puree hihnaa, hyökkäilee hyppii taluttajaa päin ja repii vaatteita. Riehumista on melkein mahdoton keskeyttää.

Demonikohtaus on rasittava osoitus luottamuksesta

Kun koira puree hihnaa, hyppii kiinni takinhihaan ja riekkuu kuin lohikäärme, vaatii se luottamusta – kenelle tahansa ei koiran kannata alkaa sekoilla. Voidaankin ajatella, että riehumisen kohde on koiralle ns. turvallinen ihminen. Vaikka kohtaus ei ole toivottavaa toimintaa, se kertoo kuitenkin siitä, että taluttaja on koiralle tärkeä – yhtä hyvin koira voisi purkaa turhautumisensa ympäristöön. Itse uskon, että demonikohtaukset lievenevät ajan myötä, kun koira aikuistuu. Vois siis ajatella, että suurten tunteiden purkaminen on luonnollinen osa nuoren koiran kehitystä – vähän samoin kuin vaikka itkupotkuraivarit ovat uhmaikäiselle lapselle.

Syyt riehumiskohtauksen taustalla

Koira voi kohtauksella purkaa stressiä ja lenkin aikana kertynyttä kuormaa. Monelle koiralle turhautuminen on lenkin aikana vallitseva tunne, eikä koiralla itsellään ole sen purkamiseen kunnollisia työkaluja. Koiran mielestä hihna ja taluttaja estävät sitä tekemästä asioita, joita se haluaisi tehdä ja pettymykset nostattavat turhautumista. Toisaalta nuorelle koiralle lenkin aikana voi olla myös pelkoa aiheuttavia tilanteita, joita myös puretaan taluttajaan.

Väsymys voi näkyä riehumisena

Mikäli riehuminen toistuu useimmiten iltaisin, kannattaa pohtia, onko koira ollut ennen lenkkiä pitkään hereillä ja aktiivinen. Koiran unirytmi on hieman erilainen ihmisen unirytmiin verrattuna, ja usein herkästi kiihtyvää koiraa voi helpottaa tarjoamalla sille lepo- ja unihetkiä ennen lenkkiä. Iltapäivä ja ilta ovat useimmille koirille aktiivista aikaa, joten voi olla, että valvomista tulee jopa liikaa esimerkiksi lenkin vaativuuteen nähden.

Pinnistelyn jälkeen itsehillintää ei ole enää jäljellä

Monelle nuorelle koiralle ja pennulle lenkkeily voi olla marssimista pettymyksestä toiseen. Koiria ulkoilutetaan narussa, vaikka niillä ei ole mitään edellytyksiä siihen taidollisesti. Tämä ilman muuta aiheuttaa koirassa turhautumista – se ei voi käsittää, miksi se on narulla sidottuna kädelliseen, joka ei ymmärrä mitään kivan tekemisen päälle. Jos koira joutuu syystä tai toisesta pinnistellä lenkillä, kuluu sen itsehillintänsä vähiin. Tämä voi aiheuttaa purkauksen kotiportilla, eikä omistaja voi sillä hetkellä asiaan vaikuttaa oikein mitenkään. Toimenpiteet pitäisi kohdistaa muuhun lenkkiin tai lenkin ulkopuolelle.

Mitä tehdä, jos koira puree hihnaa ja hyökkäilee?

Koiran demonikohtaus ei ole osoitus omistajan huonoudesta tai koulutusvirheistä. Osa koirista on alttiimpia purkamaan itseään kohtauksilla ja lisäksi on monia taustatekijöitä, joista omistaja on vain yksi muiden joukossa. Kiihtyvän ja turhautuvan koiran käsittely ei ole helppoa, koska ihmiselläkin menee helposti hermot vaikeassa tilanteessa. Meillä ihmisillä on kyky ymmärtää, mistä koiran käyttäytymisessä on kyse ja me voimme monin tavoin auttaa koiraa!

  1. Ympäristö ja olosuhteet, kuten vuodenaikojen vaihtelut vaikuttavat koiraan ja tuovat uudenlaista sisältöä lenkeille. Vaikka ihminen ei huomaa kaikkea, koira voi reagoida voimakkaasti esimerkiksi riistaan, toisten koirien hajuihin tai muihin muutoksiin ympäristössä.
  2. Taustakuorma ja palautuminen – meillä ei ole aina selkeää käsitystä siitä, mikä koiraa kuormittaa ja kuinka paljon. Sanoisin, että meillä on taipumus arvioida koiran kestokykyä yläkanttiin, eli kuormitusta tulee aika paljon suhteutettuna palautumiseen.
  3. Taluttaja voi pahimmillaan heittää bensaa liekkeihin painimalla koiran kanssa. Toisaalta taluttaja voi omalla toiminnallaan merkittävästi auttaa koiraa purkamaan lenkin kuormaa järkevämmällä tavalla.
  4. Myyräntyö kotona auttaa merkittävästi kohtauksiin – koiralle kannattaa opettaa erilaisia konsepteja kotona ja nämä sitten toimivat yleensä myös vaikeissa tilanteissa niin, että koiraan saa helpommin kontaktin.

Onko sopivampaa painikaveria?

Nuorilla koirilla voi olla suuri tarve riehua ja irrotella kunnolla. Mikäli ketään muuta ei ole lähellä, taluttaja saa osakseen sitä, mikä kuuluisi lajitoverille. Mikäli riehumisen taustalla on enemmän turhautuminen kuin väsymys, voit kokeilla, mitä tapahtuu, jos lisäät koiralle koirakaverin kanssa nujuamista. Sen pitäisi helpottaa tilannetta lenkillä. Tässä kohtaa on kuitenkin hyvä muistuttaa, että läheskään aina riehumisessa ei ole kyse siitä, että koira saisi liian vähän liikuntaa, vaan yhtä hyvin koira voi riehua jotain muusta syystä.

Voimalla kaadat bensaa liekkeihin

Koiran kanssa painimisessa ei ole mitään järkeä, eikä se tuota toivottua lopputulosta. Koira ei yleensä tietoisesti tai harkiten aloita riehumista, vaikka se saattaa siltä vaikuttaa. Riehuva koira ei kaipaa lisälietsontaa taluttajaltaan, vaan päin vastoin – olisi hyvä, jos taluttaja pystyisi olemaan se järkevä osapuoli. Tämä on toki helpommin sanottu kuin tehty, kun koira roikkuu ärsyttävästi takinliepeessä ja tekee reikiä vaatteisiisi.

Ymmärrä kokonaisuutta, opeta tukitaitoja ja ennakoi

Lenkillä riehuminen on yksi esimerkki tilanteesta, jossa pelkällä koulutuksella ei saada välttämättä pysyvää muutosta aikaan – on pikemminkin ymmärrettävä kokonaisuutta. Lisäksi riehuminen on loistava esimerkki tilanteesta, jossa ehkä irrallisina merkityksettömät tukitaidot tulevat arvoon. Moni on tilanteessa ollut kiitollinen, että tuli harjoitelleeksi esimerkiksi pannasta pitämistä ilon kautta – hilluvan lohikäärmeen taltuttaminen on helpompaa rauhoittavien ankkureiden kuin lietsovien eleiden kautta.

Eläinten käytösneuvoja Jaana Pohjolan kokoamalla Demonikohtaukset hallintaan -kurssilla käydään läpi syitä kohtausten taustalla sekä konkreettisia toimintamalleja, joilla kohtauksia voi helpottaa.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista