Koiran hampaiden pesu

Koiran hampaiden pesu kannattaa

Koiran hampaiden pesu on tärkeää hampaiden puhdistamiseksi mutta se on loistava mahdollisuus myös tarkkailla koiran hampaiden kuntoa. Samalla tulee harjoiteltua suuhun katsomista ja suun ja hampaiden käsittelyä, mikä helpottaa koiranäyttelyissä käyntiä ja eläinlääkärikäyntejä kun se tehdään koiran ehdoilla ja miellyttävällä tavalla. Koiran hampaita pestessä saattaa huomata halkeamat ja muut vaivat ennen kuin tilanne ehtii muodostua vakavaksi ja suu tulehtua.

Kuinka usein koiran hampaat pitää pestä?

Tarkat ja yksilölliset ohjeet koiran hampaiden hoitoon kannattaa kysyä omalta eläinlääkäriltä. Miniminä on pidetty kolmea kertaa viikossa. Koirille on suunniteltu monenlaisia koirien hammasharjoja ja -tahnoja, joiden avulla koiran hampaiden peseminen sujuu kätevästi. Kun koira oppii nauttimaan hampaiden pesusta hauskana osana päivärutiinia, hampaiden harjaus tulee otettua helposti päivittäiseksi ohjelmanumeroksi.

Miksi koiran hampaita ei pidä pestä väkisin?

Vaikka koiran hampaiden pesussa on kyse sen hammasterveydestä ja terveyden ylläpidosta, sitä ei kuitenkaan kannata tehdä henkisen hyvinvoinnin kustannuksella eli pakottamalla. Jos koira näyttää kärsivältä hampaita pestessä, pitää toimintatapaa muuttaa. Lähtökohtaisesti kaikkien normaalien hoitotoimien pitäisi olla koiralle myös henkisesti mielekkäitä, koska muuten niillä on koiraa kuormittava ja stressaava vaikutus. Koira oppii hampaidenpesun nopeasti, kun se tehdään askel kerrallaan, leikin varjolla ja järjestetään sen ympärille mielekästä tekemistä. Mikäli koiran hampaita pestään väkisin, se taas heijastuu siihen, että koiran suun käsittely tulee vaikeammaksi myös muissa tilanteissa.

Panosta alkuharjoitteluun kärsivällisesti

Koiran hampaiden pesu on hyvä esimerkki toimenpiteestä, joka toistuu päivittäin koiran elämässä. Tästä syystä sen harjoitteluvaiheessa on harjoitettava suurta kärsivällisyyttä, eikä kiirehdittävä turhaan. Tärkeintä on esitellä hammasharja koiralle mielekkäässä valossa, eikä heti alkaa harjata hampaita vakavasti. Leikin varjolla koiralle on mahdollista opettaa hampaiden pesu niin, että koira itsekin nauttii päivittäisestä hoitohetkestä. Koirille on olemassa hyvältä maistuvia hammastahnoja, joilla hampaiden pesu sujuu kätevästi. Hammasharja kannattaa valita oman maun mukaan, kaikkea on tarjolla sähköhammasharjoista alkaen.

Mistä tietää nauttiiko koira hampaiden pesusta?

  • tuleeko koira itse tilanteeseen?
  • näyttääkö se iloiselta ja tyytyväiseltä?
  • avaako koira suun mielellään ja pitää pään paikoillaan?
  • loppuuko hampaiden pesu koiran mielestä liian nopeasti?

Näistä merkeistä voi seurata, kuinka miellyttävänä koira hampaiden pesun kokee.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista