Toukokuun ale! Kaikki kurssit -10% koodilla KEVAT10 - hyödynnä tarjous!

Koiran kynsien leikkaus

Koira saattaa vältellä, vastustella tai kieltäytyä kokonaan kynsien leikkaamisesta. Koira voi myös juosta karkuun heti kynsisakset nähdessään. Miten haastavan koiran kynsienleikkuu tehdään?

Kun asiat ovat ehtineet mennä umpisolmuun, voi olla vaikea eritellä, missä varsinainen ongelma tarkalleen on.

Koiran kynsienleikkuu voi olla hankalaa monella tavalla:

  • Oma näppäryyden puute  voi rajoittaa leikkaamisen sujuvuutta.
  • Välineet voi olla huonot esim. kynsisakset tylsät.
  • Kynsien leikkaus kestää koiran mielestä liian pitkään, eikä sen maltti riitä pysymään paikoillaan koko aikaa.
  • Kynsien leikkaaminen tuntuu koirasta epämiellyttävältä tai pelottavalta. 
  • Koiraa on saattanut joskus myös sattua, jos vaikka on leikannut vahingossa kynnen ytimeen. 

Koiran kynsien leikkaus vaatii harjoittelua

Mitä enemmän kynsiä leikkaa, sitä taitavammaksi siinä tulee – tämä pätee kaikkiin taitolajeihin.  

Kynsien leikkaamiseen tulee paljon neuvoja ja vinkkejä, kuten ”teet vain rauhallisin ja päättäväisin ottein” tai ”älä päästä irti jos koira rimpuilee”. Näiden neuvojen noudattaminen on varsinkin aloittelijalle vaikeaa ja saattaa jopa viedä tilannetta huonompaan suuntaan.

Jokainen oppii hoitamaan oman koiransa kynnet ja jokainen koira oppii olemaan hoidettavana, omalla tyylillään. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa koiran kynsien leikkamiseen, vaan jokainen voi kehittää itselle ja koiralleen sopivan tavan.

Koiran kynsien leikkaamisessa asenne on tärkeä – kyseessä on säännöllinen hoitotoimi, joten sitä ei voi eikä kannata rakentaa pakolla tai väkisin kiinni pitämisellä.

Ainutlaatuisen Kysytään koiralta®️ -metodin kehittäjä  Jaana Pohjola on koonnut verkkokurssin, jossa opetetaan vaiheittain, miten koiran kynsien leikkaaminen on mahdollista kääntää taistelusta vuoropuheluksi. Katso Koiran kynsien leikkaus -verkkokurssi täältä!

Koiran kynsien leikkaus koskettaa jokaista omistajaa

Koiran kynsienleikkuu on pakollinen toimenpide, joka aiheuttaa monissa koirissa pelkoa ja vastustelua. Koiran kynnet kasvavat yksilölliseen tahtiin ja yleensä kynsiä joudutaan lyhentämään kerran viikossa tai parin viikon välein. Riittävän lyhyinä kynnet eivät osu maahan koiran seistessä eivätkä rapise lattiaan, kun koira liikkuu.

Mikäli kynnet ovat kasvaneet pitkiksi, kannattaa lyhentää niitä asteittain ja käyttää apuna esimerkiksi koiran kynsitrimmeriä. Kynsitrimmerillä uskaltaa paremmin muotoilla kynttä, eikä tarvitse pelätä liikaa leikkaamista, kuten kynsisaksilla. Koiran kynnen sisällä kulkee verisuonia ja hermotusta, joten on tärkeää olla varovainen kynsiä leikatessa.

Kynsien leikkaamisella ja muilla hoitotoimilla, kuten turkinhoidolla on terveysvaikutuksia koiralle (McDonald et al., 2022), kuitenkin omistaja voi olla arka leikkaamaan koiran kynsiä ilman aiempaa kokemusta. Hoitamattomat kynnet voivat muuttaa koiran jalka-asentoja ja vaikeuttaa liikkumista; toisaalta rauhoituksessa leikattavat koirat voivat kuormittaa eläinlääkäriasemia. Koiranomistaja voi apua etsiessään saada ohjeeksi kokeneelta kynsienleikkaajalta sen, että “kynnet vaan leikataan”, mikä ei helpota tekniikkaharjoittelua – samaan aikaan pitäisi pakottaa koiraa ja opetella käyttämään leikkureita.

Yleiset ongelmat koiran kynsien leikkaamisessa

Koiran kynnen leikkaaminen voi olla kokemattomalla ihmiselle haastavaa, ja tilannetta ei yhtään auta peloissaan rimpuileva tai puolustautuva koira. Kynnet ja tassut ovat monelle koiralle herkkiä alueita, ja koirat suhtautuvat kynsien käsittelyyn joskus hyvin epäluuloisesti.

Kynsienhoitoa on tutkittu melko vähän, mutta koirat keskimäärin osoittavat pelon merkkejä eläinlääkärikäynnin aikana. Käynnillä ne altistuvat kiinnipidolle ja tutkimiselle (Edwards et al., 2019). Kynsienleikkuu muistuttaa eläinlääkärikäyntiä, siinäkin koiraa usein estetään liikkumasta ja pidetään väkisin paikoillaan. Koiran hyvinvoinnin ja mahdollisen kynsienleikkuupelon takia olisi tärkeää minimoida koiran kokema stressi kynsien leikkaamisesta (Edwards et al., 2022).

Nämä kaikki ovat merkkejä siitä, että koira pelkää kynsien leikkuuta. Koiralla ei tarvitse olla huonoa kokemusta taustalla jos se pelkää kynsien leikkaamista. Pelko voi syntyä ihan vain siitä, että koira kokee tilanteet epämiellyttäviksi. Kynsien leikkaamiseen liittyy usein koiran pitäminen paikoillaan ja tassuun tarttuminen – nämä seikat ovat kaikille eläimille lajista riippumatta haastavia tilanteita jo sellaisinaan, ilman kynsileikkureitakin. Tilannetta pahentaa rimpuilu ja väkisin leikkaaminen – koiran pelko saattaa kasvaa suureksi ja stressi voi alkaa kuormittaa koiran elämää turhaan.

Helpot vinkit helpompaan kynsienhoitoon

Vinkit sujuvampaan kynsien leikkaamiseen:

  • Sopivat kynsileikkurit. Tylsät leikkurit eivät leikkaa kynttä kunnolla ja kynsi helposti vääntyy. Osa leikkureista löystyy käytössä. Leikkureiden tulee olla omaan käteen sopivat ja helppokäyttöiset.
  • Koiran kynsitrimmeri. Kynsitrimmereitä löytyy monenlaisia ja trimmerin avulla kynsienhoito on todella helppoa. Koiralle sopivan tehokas ja käteen sopiva kynsitrimmeri voi muuttaa koko kynsienhoidon parempaan suuntaan. Katso myös koiran kynsitrimmerin käyttöönotto-opas.
  • Hiekkapaperi levyyn teipattuna. Etutassujen kynsiä voi lyhentää hiekkapaperilla, joka kiinnitetään levyyn. Koira opetetaan raapimaan tätä levyä ja raapimalla se lyhentää kynsiä itsestään.
  • Palkkiot käyttöön. Mieto pelko voi helpottaa pelkästään sillä, että koiraa palkitaan palauttavalla toiminnalla heti kynsien leikkaamisen jälkeen. Toinen hyvä kikka on leikata vain yksi kynsi päivässä ja ottaa käyttöön superpalkka. Palkkion roolia vähätellään, kun leikkaaminen on perinteisesti perustunut pakkoon.
  • Mieluummin liian vähän kuin liikaa kerralla. Kynnestä voi leikata ohuita siivuja mieluummin kuin isoja paloja. Perunajauholla voi tyrehdyttää verenvuodon jos vahingossa leikkaa liikaa ja tulee verta.
  • Uusi leikkausasento. Uudessa asennossa leikkaaminen ja palkkion liittäminen leikkaamiseen tuottavat usein nopeita ja helppoja tuloksia. Jos kynsiä on leikattu makuulla, voi asennon vaihtaa esimerkiksi siten, että koira seisoo. Monesti koira alkaa vastustaa jo ennen leikkaamista, ja tähän helpottaa asennon vaihto.

Koira ilmentää pelkoa monella tavalla

Koirat ilmentävät stressiä eri tavoin ja niillä on erilaisia tapoja selviytyä uhkatilanteista. Osa koirista voi käyttäytyä kynsienleikkuutilanteessa aggressiivisesti, eli puolustautua. Toiset taas saattavat käyttää passiivisempaa strategiaa ja jotkut koirat jopa lamaantuvat täysin kynsienleikkuutilanteessa. Tämä jäätyminen tulkitaan usein niin, että koira olisi kiltti ja antaisi leikata kynnet mielellään, mutta koira voi olla täysin jännittynyt ja kauhuissaan.

Erilaisten hoitotoimien, kuten myös kynsien leikkaamisen, tekeminen koiralle on historiallisesti perustunut pakottamiseen ja väkisin tekemiseen. Väkisin tehtävät toimenpiteet voivat aiheuttaa koirassa konfliktia ja murentaa luottamuksellista suhdetta koiran ja omistajan välillä. Pahimmillaan koira joudutaan hoitamaan rauhoituksessa, joka on itsessään pelottava toimenpide ja koira alkaa herkästi pelätä myös vieraita ihmisiä, jotka sen kynsiä leikkaavat.

Kannattaako koiran kynnet leikkauttaa lemmikkikaupassa tai trimmaajalla?

Koiran kynsien lyhentämiseen on tarjolla uusia ratkaisuja, kuten kynsitrimmeri. Kynsien leikkaamista tai hiomista on mahdollista opettaa koiralle uudelleen niin, ettei kynsien lyhentämiseen liity vastustelua. Kynsien hoidon ulkoistaminen voi olla joskus järkevää, mutta riskinä siinä on koiran pelon paheneminen ja siirtyminen mahdollisesti muihinkin tilanteisiin. Lisäksi kynsien hoidattaminen muualla on työlästä ja voi tulla kalliiksi, jos sitä jatketaan koko koiran elämän läpi. Kynsien lyhentäminen on asia, jonka jokainen voi oppia – se on motorinen taito. Itse kannustan koiranomistajia harjoittelemaan kynsienleikkuuta siten, että siihen ei liity pakottamista.

Ennen koiran kynsienleikkuun ulkoistamista kannattaa pohtia näitä seikkoja:

  1. Voiko kynsienleikkuun samalla opetella itse tai voiko kynsien leikkaaja neuvoa, miten kynnet lyhennetään kotona? “Hyvä” tunnusmerkki henkilön osaamisesta on se, jos hän neuvoo, että kynnet vaan leikataan. Tämä ei auta omistajaa yhtään leikkaamaan kynsiä kotona ja kertoo siitä, että leikkaaminen perustuu todennäkoisesti pakottamiseen.
  2. Miten kyseisessä paikassa leikataan koiran kynnet? Saako omistaja katsoa vierestä tai videolta tilanteen? Tehdäänkö leikkaaminen pakottamalla vai palkitsemalla? Mikäli omistaja ei saa olla mukana eikä saa nähdä tilannetta videolta, kannattaa alkaa epäilllä kuinka kilttiä toiminta on koiraa kohtaan.
  3. Onko koira rento, kun vieras leikkaa sen kynnet? Vai jännittääkö koira niin paljon, että se ei uskalla laittaa hanttiin samalla tavalla kuin kotona? Tämä on ongelma, eli jos koira lamaantuu, se kokee voimakasta pelkoa ja stressiä. Tätä lamaantumista usein selitetään sillä, että koira on rauhallinen, mikä ei todellisuudessa useinkaan pidä paikkaansa vaan koira on kauhuissaan.
  4. Kuinka monta henkilöä tarvitaan? Mikä on leikkaajan suunnitelma sen suhteen, että tilanne alkaisi helpottua? Millä tavalla väkisin leikatessa tarjotaan koiralle mielekäs kokemus, mikä on ainoa tapa kasvattaa koiran turvallisuudentunnetta? Mikäli koiran kynsien leikkaamiseen tarvitaan useita henkilöitä, ei ole syytä uskoa, että tilanne alkaa tällä menetelmällä helpottua.
  5. Onko ulkoistamisessa se riski kyseisen koiran kohdalla, että ongelmat lisääntyvät kotona tai siirtyvät muihin tilanteisiin. Leikkaajalla tulisi olla tästä näkemys – monesti koiran tassujen käsittely, kiinnipito ja suhtautuminen vieraisiin ihmisiin nimittäin muuttuu ikävään suuntaan jos sen kynsiä leikataan väkisin.

Koira ei opi pakottamalla

Yksi haitallisimmista jäänteistä ja sitkeistä ajatuksista koiran käsittelyssä on se, että koiran pitäisi “antaa” käsitellä ja että koira oppii kun asioita vaan tehdään (väkisin ja kyselemättä). Kun mahdollisesti kokematon ihminen alkaa yrittää pakottaa koiraa, siitä ei milloinkaan seuraa mitään hyvää. Päin vastoin, koiran pelko lähtee rönsyilemään ja siirtyy myös muihin samankaltaisiin tilanteisiin.

Pitkä pakottamisen perinne aiheuttaa sen, että kynsienleikkuu muuttuu helposti taisteluksi, kun sen pitäisi olla vuoropuhelua ja mukava yhteinen hetki. Pakottaminen ei ole mielekästä omistajalle, ja tämä saattaa olla yksi syy ulkoistaa kynsienhoito. Kaikille koirille on kuitenkin mahdollista palauttaa turvallisuudentunne kynsienhoitoon jos motivaatiota riittää. Uudet välineet, kuten kynsitrimmeri mahdollistaa sen, että ihmisenkään ei tarvitse jännittää leikkaamista ja päästään lähemmäs yhteisymmärrystä.

Yksi keskeinen peruste siihen, miksi koiran kynsienhoito kannattaa kääntää mielekkääksi kokemukseksi on stressinhallinnan näkökulma. Usein toistuvat stressaavat toimenpiteet kuormittavat koiraa säännöllisesti, mikä ei ole toivottava asia kenellekään koiralle. Kynsienhoito käännettynä miellyttäväksi on tärkeä muutos myös koiran ja omistajan väliselle suhteelle ja keskinäiselle luottamukselle.

Miksi koiraa ei kannata pakottaa? Eikö se sitä kautta totu leikkaamiseen? Kynsien leikkaus ei muutu koiran mielestä turvalliseksi sillä, että sitä pidetään väkisin kiinni. Koiran kynsien leikkaus ei ole taistelu, joka voitetaan, vaan se on enemmänkin luottamustesti, joka rakennetaan.

Vaikka koira olisi pieni, älä silti pakota sitä, vaan rakenna mieluummin yhteistyötä, suhdetta ja luottamusta. Meillä ihmisillä on harmi kyllä laiskana lajina tapana kävellä pienempien ja ylipäänsä muiden tunteiden yli. Jokainen voi kuitenkin valita toisin ja pysyä itse koiran silmissä luotettavana ja miellyttävänä henkilönä.

Koiran kynsienleikkuun harjoittelu on prosessi

Koira muuttuu iän myötä. Se ei ole tänään sama koira kuin se oli pari kuukautta sitten. Kynsien leikkuu voi myös muuntua ajassa; oma tyyli ja koiran tyyli voi vaihtua ja tulla yhä sopivammaksi. Itselleni oli iso juttu, kun löysin hiomakoneen – sillä on helppo viimeistellä kynnet.

Koiran kynsien leikkaamisessa kannattaa käyttää omaehtoisuuden periaatetta, eli antaa mahdollisimman paljon valtaa koiralle. Koiralla, kuten meillä ihmisilläkin, hallinnan tunne vaikeassa tilanteessa auttaa kestämään ja sitä kautta saadaan aikaan positiivisia kokemuksia.

Kynsien leikkaamisessa on tärkeää kuulla koiraa ja hyväksyä sen tunteet ja yrittää olla mieluummin avuksi kuin kävellä koiran yli.

Leikin varjolla leikkaaminen lisää koiran hyvinvointia

Monesti asenne ylipäänsä kynsien leikkaamisen harjoittelua kohtaan on nihkeä ja siihen liittyy paljon pelkoja. Miksi heittää leikiksi niin vakava ja pakollinen asia?

Oman kokemukseni mukaan nimen omaan leikin varjolla leikkaaminen on nopein tapa edistyä ja sillä tyylillä vaikemmiltakin tapauksilta on saatu kynnet leikattua. Vaikeimmilla tapauksilla on ollut taustalla runsaasti pakottamista ja väkisin leikkaamista, ja leikkaaminen on jouduttu usein ulkoistamaan muualle. Leikin varjolla omistajakin voi saada itsevarmuutta ja on ihan mahtava tunne, kun itse saa viimein leikattua oman koiran kynnet, jopa vuosien taistelun jälkeen ja vielä hyvässä yhteistyössä koiran kanssa.

Miten leikin varjolla tehty koiran kynsienleikkuu parantaa elämänlaatua?

  • Koirasi oppii luottamaan, että et tee sille asioita väkisin ja se voi olla rennompi tilanteessa.
  • Koiran tarve stressata kynsien leikkaamista pienenee.
  • Kynsien leikkaaminen voi olla lajienvälinen vuorovaikutuskokemus, joka parantaa suhdetta.
  • Kynsien leikkaamisesta tulee mukava yhteinen hetki, joka ei kuormita koiraa vaan palauttaa.
  • Kynsien leikkaaminen yhteisymmärryksessä heijastuu muihinkin toimenpiteisiin ja koiran luottamus lisääntyy.

Jaana Pohjola

🐾 Eläinten käyttäytymistieteiden maisteri
🐾 Kysytään koiralta®️ -metodin kehittäjä
🐾 Käytöksen syiden selvittämisen mestari
🐾 Yli 13 vuoden käytännön kokemus
🐾 Kouluttanut myös kouluttajia ja ammattilaisia
🐾 Luovia ideoita haastaviinkin tilanteisiin
🐾 Ammatillinen opettaja AmO

Katso omaehtoisen käsittelyn kursseja ja harjoittele kotona