Koira vinkuu

Koira vinkuu yöllä tai tavatessaan toisen koiran, koira vinkuu autossa tai kun se odottaa vuoroaan tai ruokaansa. Vinkuminen on koirille normaalia viestintää. Yksin olevan koiran vinkuminen on sydäntäasärkevää ja harrastuksissa vinkuvan koiran ääntely osuu suoraan hermoon. Koiralla vinkumisen taustalla on jokin muu syy, ei välttämättä vinkuminen itsessään.

Miksi koira vinkuu?

Vinkuminen on koirille luontainen tapa viestiä. Osa vinkuu enemmän ja osa vähemmän. Koira voi vinkua esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Koira on turhautunut ja vinkuu ja odottaa malttamattomana jotakin
  • Koira on ahdistunut esimerkiksi yksin ollessaan ja vinkuu
  • tervehtiessään ihmisiä tai koiria
  • lelujen kanssa leikkiessään
  • saadakseen jotakin, kuten ruokaa tai päästäkseen ulos, varsinkin jos naapurin koiralla on juoksut

Vinkuminen ei ole välttämättä koiralta tietoista toimintaa, joten vinkumisesta rankaiseminen tai koiran kieltäminen harvoin tuottavat toivottua lopputulosta. Kuten kaikissa muissakin ongelmissa, myös vinkumisen kohdalla on tärkeää selvittää syy, mikä tunne koiran ajaa vinkumaan ja purkaa mieluiten syy vinkumisen taustalta. On aivan eri asia, jos koira vinkuu ahdistusta kuin turhautumista – ei siis ole olemassa vain vinkumista, vaan se esiintyy aina jossakin tilanteessa, jonka kautta sitä tulkitaan. Hyvään alkuun pääsee kun miettii, mitä koira vinkumisellaan haluaa mahdollisesti ilmentää.

Vinkuminen iskee ihmisen hermoon

Vinkuminen on yksi rasittavimmista koiran äänistä ja monessa harrastuslajissa se on ehdottomasti ei-toivottua. Usein juuri harrastuslajeissa vinkumista esiintyy melko paljon, osittain varmaankin siitä syystä, että sitä yritetään niin kovasti välttää. Vinkuminen ja ääntely ovat hankalia harrastuksissa, koska ihminen puuttuu niihin melkein aina, ainakin tahattomasti. Koira todennäköisesti huomaa, kun ihmisen hermo alkaa kiristyä ja tämä voi lisätä koiran epävarmuutta tilanteessa. Ihminen yleensä haluaa, että vinkuminen lakkaa, mutta jos koira ei edes tiedosta vinkuvansa, tilanne voi olla haastava.

Mieti mistä vinkuminen kertoo

Tilanne kertoo hyvin paljon vinkumisen syystä. Jos koira vinkuu odottaessaan ruokaa tai jäädessään yksin, ovat syyt vinkumisen taustalla erilaiset ja myös ratkaisu on silloin hyvin erilainen. Vinkuminen voi siis olla oire monesta seikasta, eikä sitä pitäisi koskaan nähdä “vain” vinkumisena. Mitä koira tilanteessa haluaa? Mitä se odottaa? Onko koiralla jokin toinen tapa ilmentää malttamattomuuttaan kuin ääntely? Harmittavan usein keinona käytetään sitä, että yritetään ensin olla reagoimatta, mutta sitten kuitenkin tahattomasti reagoidaan. Reagoimattomuus on todella huono keino puuttua koiran ongelmallisiin toimiin, koska emme ole siinä kovin johdonmukaisia ja koira kuitenkin päätyy saamaan jotain palautetta. Lisäksi reagoimattomuudella jätetään koira tyhjän päälle, eli se ei tiedä mitä sen tulisi tehdä ja mitä omistaja toivoo sen tekevän. Reagoimattomuus lisää myös koiran turhautumista ja tätä kautta reagoimattomuudella voidaan itse asiassa pahentaa koiran vinkumista.

Tilaa uutiskirjeemme!

Jaana Pohjola

🐾 Eläinten käyttäytymistieteiden maisteri
🐾 Kysytään koiralta®️ -metodin kehittäjä
🐾 Käytöksen syiden selvittämisen mestari
🐾 Yli 13 vuoden käytännön kokemus
🐾 Kouluttanut myös kouluttajia ja ammattilaisia
🐾 Luovia ideoita haastaviinkin tilanteisiin
🐾 Ammatillinen opettaja AmO

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista