Koira pissaa sisälle

Mistä koiran sisälle pissaaminen kertoo?

Moni koira pissaa sisälle yksin jäädessään tai josskin muussa tilanteessa, vaikka olisi muuten jo sisäsiisti. Koira voi oireilla eroahdistusta pissaamalla tai kakkaamalla sisälle, vaikka sen pidätyskyky olisi normaali. Koira voi siis pystyä pidättelemään useita tunteja, kun omistajat ovat kotona, mutta yksin jäädessään pidätyskyky pettää. Sisälle pissaamisen taustalla voi olla muukin syy kuin eroahdistus – koira saattaa esimerkiksi jännittää ulkona niin paljon, ettei muista tai kykene pissata sinne.

Kun sisäsiisti koira pissaa sisälle, taustalla on usein kiihtymys, joka vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Kun koira on esimerkiksi yksinolosta levoton, se voi juoda enemmän ja sille voi tulla myös tarve pissata enemmän. Joskus sisälle pissaaminen voi olla oire myös siitä, että asunnossa on koiralle liian kuuma tai että koiralla on liian paksu turkki huoneilman lämpötilaan nähden.

Video apuna koiran havainnoinnissa

Jos koira pissaa sisälle yksin jäädessään, on kiinnostavaa katsoa videolta, mitä muuta se yksin jäädessään tekee. Mikäli koira juoksee ovien ja ikkunoiden väliä tai haukkuu hermostuneesti, voi kyseessä olla eroahdistus ja pissaaminen on seurausta siitä, että koira kiihtyy. Joskus video paljastaa muutakin. Joku koira voi muuten olla täysin tyynesti kotona, mutta herätessään sille tulee pissahätä. On tärkeää tietää enemmän ongelman laadusta ennen mahdollisia hoitotoimia!

Kun koira pissaa sisälle, ole utelias

Sisälle pissaaminen voi johtua monista tekijöistä. Sisälle pissaaminen voi olla tyypillisempää tarhaolosuhteissa tai kennelissä kasvaneelle koiralle tai toisaalta sellaiselle koiralle, joka ei pentuna kasvattajan luona ole kertaakaan käynyt ulkona. Koiran tausta vaikuttaa – pienessä kennelissä koira ei pysty valitsemaan mihin se pissaa ja tämä tapa jää voimaan vaikka koiran elinolosuhteet muuttuvat. Koira, joka tulee huonoista oloista tai on puutteellisesti pienenä totutettu normaaleihin asioihin, pissaa herkemmin sisälle joskus yksinkertaisesti siitä syystä ettei se uskalla pissata ulos, kun ulkoilu jännittää ja pelottaa.

Kun koira pissaa sisälle, mieti näitä asioita:

  • Pissaako koira lätäköitä vai suihkauttaako se pienen merkin esimerkiksi sohvankulmaan? Isojen lätäköiden pissaaminen kertoo siitä, että koiralla on tarve pissata kun taas merkkailu on viestintää, eli pissan määrä on huomattavasti pienempi. Pissahädällä ja merkkaamisella on iso ero.
  • Uskaltaako tai malttaako koira tehdä pissat ulos? Kaikki koirat eivät koe ulkona pissaamista turvalliseksi, ja ne usein pissaavat heti lenkiltä palatessa sisälle. Tähän ratkaisuna on löytää pihalta sopivan turvallinen pissapaikka.
  • Onko koiralla sairaus, kipua tai stressiä? Monenlaiset vaivat voivat aiheuttaa sisälle pissaamista, joten on hyvä tarkistuttaa koira eläinlääkärillä.
  • Onko ongelma ollut “aina” vai onko se alkanut yllättäen? Yllättäen alkaneet pissailut ovat aina huomioitavia, eli kannattaa puntaroida koiran terveydentilaa huolella.

Mitä voi tehdä kun koira pissaa sisälle?

Toimi näin kun koirasi pissaa sisälle:

  • Käytä koira lääkärissä, joka pystyy sulkemaan pois kivun ja sairauden
  • Ala pitää päiväkirjaa pissaamisesta – missä tilanteessa koira pissaa – löytyykö yhdistävää tekijää tilanteista?
  • Tarjoa koiralle riittävästi turvallisia mahdollisuuksia ulos pissaamiseen ja palkitse kun se pissaa ulos
  • Voit kokeilla laittaa pissa-alustoja tarjolle ja käytä koiraa riittävän usein pihalla
  • Varmista ettei koiralla ole kuuma sisällä – paksu turkki ja lämmin sää lisäävät juomista ja pissaamista
  • Älä milloinkaan toru tai rankaise koiraa kun se pissaa sisälle – koira ei tee tätä koskaan tahallaan
  • Älä ole vihainen jos koira on pissannut päivän aikana sisälle – vihaisuus ja toruminen lisäävät koiran stressiä

Koira ei osoita mieltään, kun se pissaa sisälle

On ymmärrettävää, että ihmistä turhauttaa, kun kotiin tullessa on aina siivottavaa tai kun koira pissaa silmien edessä lattialle. Täytyy kuitenkin muistaa, että koira ei mieti asioita niin, että se tahallaan tekisi ihmisen elämästä vaikeaa. Itse asiassa koira on usein se, joka tilanteessa kärsii eniten ja meidän tehtävä on selvittää, mikä taustalla on syynä. Aina kun koira alkaa tehdä tarpeitaan sisälle yllättäen, on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin joka voi tutkia koiran mahdollisen kivun tai sairauden varalta.

Koiraa ei kannata torua, jos se pissaa sisälle, koska toruminen voi johtaa useisiin negatiivisiin vaikutuksiin ja ei välttämättä ratkaise ongelmaa. Tässä on joitakin syitä, miksi toruminen ei ole suositeltavaa:

  1. Pelko ja ahdistus: Toruminen voi aiheuttaa koiralle pelkoa ja ahdistusta. Tämä voi pahentaa tilannetta, koska pelokas tai ahdistunut koira saattaa pissata sisälle entistä enemmän.
  2. Epäselvä viesti: Koirat eivät välttämättä ymmärrä, miksi niitä torutaan, erityisesti jos toruminen tapahtuu jälkeenpäin. Koira ei ehkä yhdistä torumista tekoon (pissaamiseen sisälle), vaan saattaa ajatella, että sinä suutut sille ilman syytä.
  3. Luottamuksen menetys: Toruminen voi vahingoittaa koiran ja omistajan välistä luottamusta. Koiran on tärkeää tuntea olonsa turvalliseksi ja luottaa omistajaansa. Toruminen voi heikentää tätä luottamusta ja vaikeuttaa koiran kouluttamista.
  4. Väärä käytösmalli: Jos koiraa torutaan virtsaamisesta, se saattaa alkaa pelätä virtsaamista omistajan läsnä ollessa. Tämä voi johtaa siihen, että koira yrittää piilottaa virtsaamisensa ja tekee tarpeensa esimerkiksi piilopaikkoihin sisällä.
  5. Tehokkaammat menetelmät: Positiivinen vahvistaminen ja johdonmukainen koulutus ovat tehokkaampia tapoja opettaa koiralle haluttuja käyttäytymismalleja. Palkitse koira aina, kun se tekee tarpeensa ulkona, ja ole kärsivällinen sen oppimisprosessissa.

Jos koira pissaa sisälle, on tärkeää ensin selvittää syy ja sitten toimia sen mukaisesti. Esimerkiksi:

  • Jos ongelma johtuu koulutuksen puutteesta, lisää ulkoilutuskertoja ja palkitse koira, kun se tekee tarpeensa ulos.
  • Jos epäilet terveysongelmaa, vie koira eläinlääkärille tarkistusta varten.
  • Jos koira on stressaantunut tai ahdistunut, pyri vähentämään sen stressitekijöitä ja tarjoamaan rauhallinen ympäristö.

Ymmärrys ja kärsivällisyys ovat avainasemassa, kun autat koiraa oppimaan oikean paikan tarpeiden tekemiselle.

Jaana Pohjola

🐾 Eläinten käyttäytymistieteiden maisteri
🐾 Kysytään koiralta®️ -metodin kehittäjä
🐾 Käytöksen syiden selvittämisen mestari
🐾 Käytännön kokemus vuodesta 2010
🐾 Kouluttanut myös kouluttajia ja ammattilaisia
🐾 Luovia ideoita haastaviinkin tilanteisiin
🐾 Ammatillinen opettaja AmO

Opi lisää ongelman taustasyistä ja auta koiraasi!