Turhautuva koira

Turhautuva koira puree hihnaa tai vinkuu. Turhautuva koira komentaa ohjaajaa ja haukkuu vaativasti tai kärsii demonikohtauksista. Turhautuminen on koiralle arkipäiväinen ilmiö.

Turhautuminen on yleinen ongelma

Koirille on normaalia turhautua, koska niiden olemiseen liittyy niin paljon rajoituksia. Koira ei pääse juoksemaan mihin sattuu, se ei pääse tervehtimään vastaantulijoita, se ei pääse kaikkiin paikkoihin, joihin se haluaa mennä. Pettymyksistä syntyy turhautuminen, joka purkautuu usein ääntelynä, kiihtymisenä tai jopa hyökkäilynä ja aggressiivisuutena. Tyypillisiä tilanteita, joissa koira turhautuu:

  • Kun se ei pääse toisen koiran tai ihmisen luokse lenkillä
  • Kun se ei pääse etenemään normaalia vauhtiaan lenkillä
  • Kun se ei pääse jäljestämään kiinnostavaa hajua
  • Kun se ei pääse lentoon lähtevien lintujen perään
  • Kun se ei pääse omistajan mukaan ulos
  • Kun se ei pääse tekemään muita itselleen tärkeitä asioita

Hoida syytä, älä oireita

Ihminen näkee koirassa vain sen jäävuoren huipun, eli sen miten koira turhautumistaan ilmaisee. Monesti ihmisen näkökulmasta juuri tämä asia on se ongelma – se voi olla hihnan pureminen tai demonikohtaus. Kun ihminen ei näe syytä eli turhautumista toiminnan taustalla, hän voi yrittää puuttua itse toimintaan esimerkiksi kieltämällä koiraa. Tällä tavalla ongelma usein vain pahenee, koska ihminen ei tunnista mikä on se asia, jota koira alun perin halusi, ennen kuin turhautui. Jos tämä asia on tiedossa, se on mahdollista ottaa käyttöön palkkiona ja turhautuminen poistuu itsestään. Koiraa ei saa olemaan pitämättä niistä asioista joista se pitää, eikä koiraa saa unohtamaan niitä asioita joista se pitää. Hyvin harvoin koiran huomion saa pois kokonaan niistä asioista, joista se pitää.

Turhautuminen kertoo motivaatiosta

Kun koira turhautuu, se tarkoittaa sitä, että sillä on vahva motivaatio eli halu johonkin asiaan. Tässä mielessä turhautuminen on positiivinen ongelma, vaikkakin sen oireet saattavat olla hyvin rasittavia. Turhautumalla koira ilmentää motivaatiotaan ja pettymystään ja on tärkeää ottaa turhautuminen käsittelyyn. Jos turhautuvaa koiraa kielletään ja estetään lisää, tullaan aiheuttaneeksi ankeuttamisen kierre, jolla ei saavuteta mitään hyvää.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista