Saiko koira hepulin ja alkoi riehua lenkillä? Koiran demonikohtaus tarkoittaa sellaista voimakasta hyökkäilykohtausta, jossa koira puree hihnaa, hyppii taluttajaa päin, näykkii ja repii vaatteita. Riehuminen tuntuu melkein mahdottomalta keskeyttää. Demonikohtaukset ovat tyypillisiä nuorille koirille ja etenkin noutajaroduille.
Demonikohtaus on rasittava osoitus luottamuksesta
Kun koira puree hihnaa, hyppii kiinni takinhihaan ja riekkuu kuin lohikäärme, vaatii se luottamusta – kenelle tahansa ei koiran kannata alkaa sekoilla. Voidaankin ajatella, että riehumisen kohde on koiralle ns. turvallinen ihminen. Vaikka kohtaus ei ole toivottavaa toimintaa, se kertoo kuitenkin siitä, että taluttaja on koiralle tärkeä – yhtä hyvin koira voisi purkaa turhautumisensa ympäristöön.
Demonikohtaukset lievenevät usein ajan myötä, kun koira aikuistuu. Voi siis ajatella, että suurten tunteiden purkaminen on luonnollinen osa nuoren koiran kehitystä – vähän samoin kuin vaikka itkupotkuraivarit ovat uhmaikäiselle lapselle.
Koiraa voi rakentavalla tavalla auttaa hallitsemaan niitä tunteita, jotka ovat demonikohtausten taustalla. Näin kohtauksia pystyy ennaltaehkäistä. Eläinten käytösneuvoja Jaana Pohjola on koonnut Demonikohtaukset hallintaan -verkkokurssin, jolta saat tietoa demonikohtausten syistä ja tavoista katkaista sekä ennaltaehkäistä niitä.
Mistä koiran riehumiskohtaus johtuu?
Koiran hihnassa riehumiselle voi olla monta syytä, esimerkiksi:
- lenkillä kertyneen stressin ja kuormituksen purkaminen,
- turhautuminen,
- väsymys, tai
- itsehillinnän loppuminen.
Koira voi demonikohtauksella purkaa stressiä ja lenkin aikana kertynyttä kuormaa. Monelle koiralle turhautuminen on lenkin aikana vallitseva tunne, eikä koiralla itsellään ole sen purkamiseen kunnollisia työkaluja. Koiran mielestä hihna ja taluttaja estävät sitä tekemästä asioita, joita se haluaisi tehdä ja pettymykset nostattavat turhautumista. Toisaalta nuorelle koiralle lenkin aikana voi olla myös pelkoa aiheuttavia tilanteita, joita niin ikään puretaan taluttajaan.
Koiran riehuminen voi johtua väsymyksestä
Jos riehuminen toistuu useimmiten iltaisin, kannattaa pohtia, onko koira ollut ennen lenkkiä pitkään hereillä ja aktiivinen. Iltapäivä ja ilta ovat useimmille koirille aktiivista aikaa, joten voi olla, että valvomista tulee jopa liikaa esimerkiksi lenkin vaativuuteen nähden. Koiran unirytmi on hieman erilainen ihmisen unirytmiin verrattuna, ja usein herkästi kiihtyvää koiraa voi helpottaa tarjoamalla sille lepohetkiä ja mahdollisuuden nukkumiseen ennen lenkkiä.
Demonikohtaus voi kertoa itsehillinnän loppumisesta
Monelle nuorelle koiralle ja pennulle lenkkeily voi olla marssimista pettymyksestä toiseen. Koiria ulkoilutetaan narussa, vaikka niillä ei ole mitään edellytyksiä siihen taidollisesti. Tämä ilman muuta aiheuttaa koirassa turhautumista – se ei voi käsittää, miksi se on narulla sidottuna kädelliseen, joka ei ymmärrä mitään kivan tekemisen päälle.
Jos koira joutuu syystä tai toisesta pinnistelemään lenkillä, kuluu sen itsehillintänsä vähiin. Tämä voi aiheuttaa purkauksen kotiportilla, eikä omistaja voi sillä hetkellä vaikuttaa asiaan oikein mitenkään. Kannattaa pohtia esimerkiksi sitä, kuinka paljon koira on ns. käskyn alla lenkin aikana – lenkin pitäisi olla myös koiran omaa aikaa eikä pelkästään taluttajan tahtoon mukautumista.
Huom. Turvallisuussyistä en suosittele ratkaisuksi koiran vapaana ulkoiluttamista. Hedelmällisempiä ja juurisyyhyn pureutuvia keinoja löydät enemmän Demonikohtaukset hallintaan -verkkokurssilla.
Mitä tehdä, jos koira puree hihnaa ja hyökkäilee?
Koiran demonikohtaus ei ole osoitus omistajan huonoudesta tai koulutusvirheistä. Osa koirista on alttiimpia purkamaan itseään kohtauksilla. Lisäksi on monia taustatekijöitä, joista omistaja on vain yksi muiden joukossa.
Taustatekijöitä, jotka vaikuttavat koiran käyttäytymiseen hihnalenkillä:
- Ympäristö ja olosuhteet, kuten vuodenaikojen vaihtelut vaikuttavat koiraan ja tuovat uudenlaista sisältöä lenkeille. Vaikka ihminen ei huomaa kaikkea, koira voi reagoida voimakkaasti esimerkiksi riistaan, toisten koirien hajuihin tai muihin muutoksiin ympäristössä.
- Taustakuorma ja palautuminen. Meillä ei ole aina selkeää käsitystä siitä, mikä koiraa kuormittaa ja kuinka paljon. Sanoisin, että meillä on taipumus arvioida koiran kestokykyä yläkanttiin, eli kuormitusta tulee aika paljon suhteutettuna palautumiseen.
- Taluttaja voi pahimmillaan heittää bensaa liekkeihin painimalla koiran kanssa. Toisaalta taluttaja voi omalla toiminnallaan merkittävästi auttaa koiraa purkamaan lenkin kuormaa järkevämmällä tavalla.
Kiihtyvän ja turhautuvan koiran käsittely ei ole helppoa, koska ihmiselläkin menee helposti hermot vaikeassa tilanteessa. Meillä ihmisillä on kyky ymmärtää, mistä koiran käyttäytymisessä on kyse ja me voimme monin tavoin auttaa koiraa!
Tukitaitojen harjoittelu kotona auttaa merkittävästi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koiralle opetetaan kotona rauhallisissa olosuhteissa erilaisia konsepteja, jotka voi sitten ottaa käyttöön myös lenkin vaikeissa tilanteissa. Voit opettaa koirallesi asioita, joiden avulla saat siihen demonikohtausten aikanakin helpommin kontaktin. Neuvot harjoituksiin löydät Demonikohtaukset hallintaan -verkkokurssilta.
Sopiva koirakaveri voi auttaa kanavoimaan riehumisen paremmin
Nuorilla koirilla voi olla suuri tarve riehua ja irrotella kunnolla. Mikäli ketään muuta ei ole lähellä, taluttaja saa osakseen sitä, mikä kuuluisi lajitoverille. Mikäli riehumisen taustalla on enemmän turhautuminen kuin väsymys, voit kokeilla, helpottaako itseesi kohdistuvat riehumispurkaukset, jos lisäät koirallesi koirakaverin kanssa turvallista ja sallittua nujuamista. Hyödyllistä tietoa turvallisista koirakohtaamisesta löydät Koirien tutustuttaminen toisiinsa -luentotallenteesta.
Tässä kohtaa on kuitenkin hyvä muistuttaa, että läheskään aina riehumisessa ei ole kyse siitä, että koira saisi liian vähän liikuntaa, vaan yhtä hyvin koira voi riehua jostain muusta syystä.
Voimakeinot tai koiran rankaiseminen ei auta lenkillä riehumiseen
Koiran kanssa painimisessa ei ole mitään järkeä, eikä se tuota toivottua lopputulosta. Koira ei yleensä tietoisesti tai harkiten aloita riehumista, vaikka se saattaa siltä vaikuttaa.
Riehuva koira ei kaipaa lisälietsontaa taluttajaltaan, vaan päin vastoin – olisi hyvä, jos taluttaja pystyisi olemaan se järkevä osapuoli. Tämä on toki helpommin sanottu kuin tehty, kun koira roikkuu ärsyttävästi takinliepeessä ja jopa satuttaa hampaillaan.
Ymmärrä kokonaisuutta, opeta tukitaitoja ja ennakoi
Lenkillä riehuminen on yksi esimerkki tilanteesta, jossa pelkällä koulutuksella ei saa pysyvää muutosta aikaan – on pikemminkin ymmärrettävä koiran elämän ja käytöksen kokonaisuutta.
Lisäksi koiran hepulikohtaus on loistava esimerkki tilanteesta, jossa ehkä irrallisina merkityksettömät tukitaidot tulevat arvoon. Moni on demonikohtaustilanteessa ollut kiitollinen, että tuli harjoitelleeksi esimerkiksi pannasta pitämistä ilon kautta – hilluvan lohikäärmeen taltuttaminen on helpompaa rauhoittavien ankkureiden kuin lietsovien eleiden kautta.
Näitäkin koiran elämän kokonaisuutta huomioivia tekijöitä ja hyödyllisiä tukitaitoja opit Demonikohtaukset hallintaan -verkkokurssilla.
Demonikohtaukset hallintaan
Yli 15 vuotta haastavia hihnakäytösongelmia ratkoneen eläinten käytösneuvoja Jaana Pohjolan kokoama Demonikohtaukset hallintaan -verkkokurssi on yksi sivustomme kiitetyimmistä ja suosituimmista!
Oikeasti itkin kun kuuntelin kurssia. Luulin olevani ainoa maailmassa jolla on tälläinen koira. Kun tilanne oli pahimmillaan, en saanut apua keneltäkään tutulta, kasvattajalta tai kouluttajilta. Kunpa olisin törmännyt tähän ilosanomaan aikaisemmin!
Tilaa uutiskirjeemme!
Jaana Pohjola
🐾 Eläinten käyttäytymistieteiden maisteri
🐾 Kysytään koiralta®️ -metodin kehittäjä
🐾 Käytöksen syiden selvittämisen mestari
🐾 Yli 13 vuoden käytännön kokemus
🐾 Kouluttanut myös kouluttajia ja ammattilaisia
🐾 Luovia ideoita haastaviinkin tilanteisiin
🐾 Ammatillinen opettaja AmO
Suositus!
Demonikohtaukset hallintaan -verkkokurssilla käydään läpi syitä kohtausten taustalla sekä konkreettisia toimintamalleja niiden ennaltaehkäisemiseksi ja katkaisemiseksi.