Kun koira hyppii ja puree lenkillä – kyse ei ole tuhmuudesta

Onko sinulla nuori koira, joka lenkin päätteeksi juuri ennen kotiporttia hyökkäilee ja murisee ja roikkuu takinliepeissä? Tai juuri ennen tuttua metsäpaikkaa saa tällaisen demonikohtauksen?

Kyseessä on erittäin yleinen ja normaali ilmiö, jota kannattaa tutkailla monesta eri näkökulmasta. Kyseessä ei ole puutteellinen koulutus tai koiran luonnevika tai omistajan huonous vaan monen eri olosuhteen ja tekijän summa.

Monesti tulee kokeiltua kaikenlaisia kikkoja itse ongelmatilanteessa. Kun koira on irti henkseleistään, mikään ei auta – voimakeinot vain yllyttävät koiraa lisää ja namit tai lelut eivät kiinnosta pätkääkään.

Itsehillintä kuluu käytössä

Monelle nuorelle koiralle ja pennulle lenkkeily voi olla marssimista pettymyksestä toiseen. Koiria ulkoilutetaan narussa, vaikka niillä ei ole mitään edellytyksiä siihen taidollisesti. Tämä ilman muuta aiheuttaa koirassa turhautumista – se ei voi käsittää, miksi se on narulla sidottuna kädelliseen, joka ei ymmärrä mitään kivan tekemisen päälle. Jos koira joutuu pinnistellä lenkillä mistä tahansa syystä, se tarkoittaa että se kuluttaa itsehillintänsä vähiin. Tämä voi aiheuttaa purkauksen kotiportilla, eikä omistaja voi sillä hetkellä asiaan vaikuttaa oikein mitenkään vaan toimenpiteet pitäisi kohdistaa muuhun lenkkiin.

Väsymys voi näkyä riehumisena

Mikäli riehuminen on vakavampaa iltaisin, kannattaa pohtia onko koira ollut ennen lenkkiä pitkään hereillä ja aktiivinen. Koiran unirytmi on hieman erilainen ihmisen unirytmiin verrattuna, ja usein herkästi kiihtyvää koiraa voi helpottaa tarjoamalla sille lepo- ja unihetkiä ennen lenkkiä. Iltapäivä ja ilta ovat useimmille koirille aktiivista aikaa, ja voi olla että valvomista tulee jopa liikaa esimerkiksi lenkin vaativuuteen nähden.

Onko sopivampaa painikaveria?

Nuorilla koirilla voi olla suuri tarve riehua ja irrotella kunnolla. Mikäli ketään muuta ei ole lähellä, taluttaja saa osakseen sitä, mikä kuuluisi lajitoverille. Mikäli riehumisen taustalla on enemmän turhautuminen kuin väsymys, voit kokeilla mitä tapahtuu jos lisäät koiralle koirakaverin kanssa nujuamista; sen pitäisi helpottaa tilannetta lenkillä. Tässä kohtaa on kuitenkin hyvä muistuttaa, että läheskään aina riehumisessa ei ole kyse siitä, että koira saisi liian vähän liikuntaa, vaan yhtä hyvin koira voi riehua jotain muusta syystä.

Voimalla kaadat bensaa liekkeihin

Koiran kanssa painimisessa ei ole mitään järkeä, eikä se tuota toivottua lopputulosta. Koira ei yleensä tietoisesti tai harkiten aloita riehumista, vaikka se saattaa siltä vaikuttaa. Riehuva koira ei kaipaa lisälietsontaa taluttajaltaan, vaan päin vastoin – olisi hyvä jos taluttaja pystyisi olemaan se järkevä osapuoli. Tämä on toki helpommin sanottu kuin tehty, kun Musti roikkuu takinliepeessä koko painollaan.

Ymmärrä kokonaisuutta, opeta tukitaitoja ja ennakoi

Lenkkiriehuminen on yksi esimerkki tilanteesta, jossa pelkällä koulutuksellisella muutoksella ei saada välttämättä pysyvää muutosta aikaan, vaan on ymmärrettävä kokonaisuutta. Lisäksi riehuminen on loistava esimerkki tilanteesta, jossa ehkä irrallisina merkityksettömät tukitaidot tulevat arvoon. Moni on tilanteessa ollut kiitollinen, että tuli harjoitelleeksi esimerkiksi pannasta pitämistä ilon kautta – hilluvan lohikäärmeen taltuttaminen on helpompaa rauhoittavien ankkureiden kuin lietsovien tai eleiden kautta.

Slide
Demonikohtaukset hallintaan

Kun koira hyppii päin, riehuu ja puree hihnaa

Nyt vain 39€

Lue myös nämä

Kahden koiran lenkitys – tärkeät tukitaidot

Koiran ei-toivottu toiminta – poiskitkemisestä lisäistutuksiin 

Haasteita lenkillä? Vika ei ole narun kummassakaan päässä


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

Katso koko video liittymällä jäseneksi! Videolla saat vinkit siihen, miten kotiportilla tapahtuvaa demonikohtausta voi ehkäistä.

VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan podcastit, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään!

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?