Tyytyväinen koira: autossa oleminen mukavaksi

Koiran autoilun haasteet ovat yllättävän yleisiä. Koira voi kärsiä matkapahoinvoinnista, se voi pelätä autossa olemista tai turhautua autossa voimakkaasti. Koiran autoiluhaasteisiin ei aina löydy yksiselitteistä syytä, vaan selvittely voi olla työlästäkin. Usein autoilun haasteet näkyvät niin, että koira ei syystä tai toisesta halua mennä autoon. Tämä ei yleensä jää huomaamatta, ja tilanteeseen tulee puututtua nopeasti. Kuitenkin autoiluun ja autossa olemiseen liittyy myös muita mahdollisia ongelmia, kuten matkapahoinvointi tai yleinen epämukavuus matkan aikana, huono matkustusasento tai -pohja tai ei-mieluisa määränpää. Joskus koira vastustaa autoilua siitä syystä, että se kokee epämiellyttäväksi hypätä autosta pois.

Autoon liittyy monia näkökulmia, ja mitä enemmän koira autossa aikaansa viettää, sitä tärkeämpää on huomioida kaikki näkökulmat. Mikäli koira ei viihdy autossa tai kiihtyy siellä ollessaan, tilannetta ei kannata jättää kehittymään itsekseen. Harrastavalle ja paljon matkustavalle koiralle auto on lepopaikka ja palautumisen keidas. Se on myös turvapaikka ja kodin jatke; lisäksi auto on odottelupaikka ja ajanviettopaikka. Kaikkiin edellä mainittuihin toimiin auton pitäisi taipua, ja kun mittaa kuinka monta tuntia koira autossa oleilee esimerkiksi viikkotasolla, saa helposti konkretiaa siihen, miten tärkeä asia auto koiralle voi olla.

Autossa olemiseen ja matkustamiseen liittyy paljon taitoja, jotka koiralla olisi hyvä olla hallinnassa. Koiran pitäisi osata matkustaa sille sopivassa asennossa, sen pitäisi pystyä olemaan autossa myös yksin, sen tulisi kyetä rentoutumaan autossa ja syömään ja juomaan siellä. Sen pitäisi pystyä kokemaan olonsa turvalliseksi, vaikka se näkee ympärillä liikennettä ja muuta tapahtumaa.

Koiran turvallisuudentunnetta ei voi pakottaa, vaan se täytyy rakentaa kokemusten päälle. Asenne rakentuu mielekkäistä kokemuksista ja toistojen kautta. Parhaassa tapauksessa koira oppii sen kummemmin opettamatta, että auto on mukava paikka ja sillä ajetaan mukaviin kohteisiin, eikä sen enempää tarvitse asian kanssa vaikeilla. Joskus kuitenkin mukava kohde alkaa tulla liiankin mukavaksi tai hieman ahdistavaksi, ja tämä määränpään laatu voi alkaa näkyä autoasenteessa.

Helppoja vinkkejä, joilla jokainen voi ylläpitää koiran hyvää asennetta autoa kohtaan:

  • Älä laita koiraa autoon treenin jälkeen ilman kunnollista jäähdyttelyä
  • Valitse parkkipaikkasi koiran ehdoilla, ei oman kävelymatkan mukaan
  • Peitä auton ikkunat mikäli koirasi jännittää ohikulkevaa liikennettä
  • Varmista että koiralla on riittävästi tilaa autossa ja mukava alusta


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa annan vinkit koiran autoiluongelmien ratkaisemiseen.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?