Kissa on aktiivinen lemmikki
Kissa on erittäin aktiivinen eläin, joka ei tyydy makaamaan sohvalla vaan kaipaa monenlaista toimintaa ja seuraa. Kissa on aktiivisimmillaan aamuyöllä ja illan hämärässä, koska se on perusluonteeltaan hämäräaktiivinen eläin. Kissa tosin saopeutuu ihmisen rytmiin melko hyvin. Kissakulttuuri meillä Suomessa on pitkälti perustunut itsenäisesti ulkoileviin kissoihin ja ”hyötykissoihin” maaseudulla. Kuitenkin tilanne on muuttumassa, mikä lisää kissojen turvallisuutta merkittävästi. Vaikka ulkoileva kissa varmasti nauttii päästessään saalistamaan, voi sen elämässä olla paljon vaaratilanteita verrattuna pääasiassa sisällä asuvan kissan elämään.
Kissa kaipaa kolmiulotteista tilaa ja piiloja
Kissa on liikunnallinen eläin, joka tarvitse kolmmiulotteista tilaa. Kissalle on siis välttämätöntä päästä lattiatasosta ylöspäin, joko kissahyllyille tai huonekalujen päälle. Tästä syystä kissaa ei kannata yrittää pitää pois pöydiltä, vaan kannattaa ymmärtää että kyseessä on lajityypillinen tarve. Kissat tarvitsevat myös piilopaikkoja ja juuri korkealla sijaitsevat piilot ovat usein kissojen suosikkeja. Kissa monesti nauttii kun se saa seurata ihmisten elämää yläviistosta käsin.
Kissa tarvitsee turvallisia ja suojaisia liikkumisreittejä asunnossa, jotta se pystyy hyödyntämään kaiken käytössä olevan tilan. Lisäksi kissalla tulee olla mahdollisuus hakeutua ikkunoille katselemaan ulos ja ikkunapaikoille tai muualle lämmittelemään – lämmittely on kissalle erittäin tärkeää.
Kissa kaipaa raapimispaikkoja, raapiminen on sille lajityypillistä ja normaalia toimintaa ja siihen tulee löytyä soveltuvat paikat ja rakenteet. Kissojen kiipeilypuut soveltuvat raapimiseen hyvin, lisäksi erilaisia raapimiskohteita kannattaa sijoittaa kissan kulkureittien varrelle keskeisille paikoille. Kissat raapivat usein sohvaa juuri sen keskeisen sijainnin ja sopivan materiaalin vuoksi.
Kissa on territoriaalinen, sosiaalinen eläin
Koska kissa on territoriaalinen eläin, se ei helposti hyväksy uusia asioita omalla alueellaan. Tämä pätee erityisesti vieraisiin kissoihin, mutta voi näkyä myös ihmisten suhteen. Samaan aikaan kissa on kuitenkin sosiaalinen eläin, joka elää perheen kesken yhdyskunnissa – kotikissan kanssa ongelmana on se, että uusi kissa näyttäytyy usein tunkeilijana ja suhde ei pääse rakentumaan alkua pidemmälle. Tyypillisimmät haasteet kissojen kanssa ovat juuri kahden tai useamman kissan tutustuttamiseen liittyvät ongelmat.
Kissa muodostaa läheisiä suhteita myös ihmisiin ja perheen ihmiset ovat kissalle tärkeitä ja läheisiä. Mikäli kissa on ainut lemmikki taloudessa, ihmiset ovat sen ainut sosiaalinen kumppani, jolloin ihmisen tulee panostaa erityisen paljon laadukkaaseen vuorovaikutukseen kissan kanssa.
Kissa on saalistaja, mutta myös saaliseläin
Kissa joutuu luonnossa eläessään saalistamaan useita kymmeniä kertoja päivässä, jotta se saa riittävästi saalista. Kissa on siis erittäin virittynyt saalistukseen ja nauttii siitä, vaikka sitä ei hengen pitimiksi tarvitse tehdä. Kissa saalistaa aina yksin, ja siitä johtuen kissa on saalisuskollinen ja erittäin epäluuloinen. Pienikin virhe saalissa (eli ruuassa) saa aikaan se, että kissa keskeyttää ruokailun. Kissa on siis lajityypillisesti nirso, mikä tulee ottaa huomioon kissan ruokinnassa. Kissa ei syö pilaantunutta ruokaa eikä syö likaisesta kupista, kissan ruuan tulee täyttää riittävät hygieniavaatimukset.
Sisäkissan kohdalla leikitys on paras vastine saalistukselle. Kissan saalisuskollisuus näkyy leluissa, usein kissalla on lempilelu, jolla se leikkii mieluiten. Leikissä olisi hyvä ottaa huomioon luontaisen saalistusketjun vaiheita, eli eri aisteja, vaanimista, jahtaamista, ”tappamista” ja syömistä. Leikkihetken päättäminen ruokailuun on kätevä tapa myös tasoittaa kissan kiihtymystä.
Kissa on erittäin siisti eläin
Kissa tarvitsee usein siivottavan, helposti saavutettavan hiekkalaatikon, tai oikeastaan kaksi hiekkalaatikkoa. Kissaa kohti hiekkalaatikoita tulisi olla kaksi, ja jos kissoja on useampi kuin yksi, hiekkalaatikoiden määrä on kissojen määrä + 1 laatikkoa. Hiekkalaatikko on pidettävä puhtaana, koska kissa ei ota riskiä ja tee tarpeitaan paikkoihin, joista se voi saada jonkun tartunnan. Mikäli laatikko on siivoton, kissa voi alkaa tehdä tarpeensa laatikon ulkopuolelle. Kissa voi tosin tehdä tarpeitaan laatikon ulkopuolelle muistakin syistä, ja kissa onkin aina hyvä käyttää lääkärissä jos tarpeiden tekemistä laatikon ulkopuolelle ilmenee.
Ruuan suhteen kissa myös arvostaa korkeaa hygieniaa, laadukkaita ruokia ja pienissä annoksissa, puhtaista kupeista. Juomisen suhteen kissa on mielijohdejuoja, eli se ei välttämättä osaa itse hakeutua juomaan riittävästi. Liian vähäinen juominen onkin monelle kissalle terveysongelma. Kissa ei juo liian läheltä ruokailupaikkaa, vaan juomakupit kannattaa sijoittaa kauemmas ruokintapisteeltä ja juomakuppeja kannattaa olla useita. Paras ruoka- ja juomakuppi on muodoltaan laakea, jotta kissan viikset eivät osu kupin reunaan kun se syö.
Kissan turvallisuus kotona
Asunnosta tulee tehdä kissaturvallinen ennen kuin kissa saapuu. Monet huonekasvit ovat kissalle myrkyllisiä, mutta se saattaa siitä huolimatta syödä niitä jos sillä on huono olo. Tästä syystä kannattaa varmistaa, että asunnossa ei ole kissalle myrkyllisiä kasveja. Lisäksi voi pitää tarjolla vaaratonta ruohoa, esimerkiksi vehnänorasta, jota kissa voi turvallisesti syödä.
Ikkunat kannattaa verkottaa, jotta kissa ei pääse karkaamaan eikä putoamaan. Verkkojen täytyy olla kestävät, jotta kissa ei verkkoa pitkin kiivetessään saa sitä rikki. Samoin oviaukoissa tulee olla hyvin varovainen, ettei kissa pääse livahtamaan ulos. Kissalle turvallisin tapa ulkoilla on kissatarha tai valjaat.