Koira haukkuu ääniä

Koira haukkuu ääniä – mistä haukkuminen johtuu?

Kun koira haukkuu ääniä, se hermostuttaa omistajat ja naapurit. Yöllä haukkuva koira voi herättää nukkujat ja varsinkin kerrostalossa tämä on kiusallista. Kun koira haukkuu ääniä, kyseessä on hälyttäminen. Hälytyshaukku on melkein kaikille koirille tyypillinen tapa reagoida, jos kuuluu jotain vähänkin epäilyttävää. Koira voi reagoida ja hälyttää erilaisiin ääniin useista syistä, jotka liittyvät sen luontaiseen käyttäytymiseen, koulutukseen, tai ympäristöön.

Omistajalle nuoren koiran haukkuisuus tulee usein yllätyksenä, koska koiranpentu harvoin haukkuu äänille – tämä johtuu siitä, että koiranpennun aistit eivät ole vielä kehittyneet. Kun koira alkaa aikuistua ja tulee murrosikään, myös koiran aistit kehittyvät ja koira alkaa kokea erilaiset asunnon ulkopuoliset äänet mahdollisesti uhkaavina ja koira alkaa haukkua äänille. Tutustu koiran hälytyshaukku-luentotallenteeseen!

Äänille haukkuminen on normaalia mutta kiusallista

Hälytyshaukulle tyypillistä on, että koira itsekin säikähtää ääntä, ja haukku tulee sen kummemmin harkitsematta. Hälytyshaukku kumpuaa siitä, että koira kokee ja aistii uhkaa eli jotain epätavallista. Vaikka rappukäytävän äänet ovat ihmiselle samanlaisia, koiralle ne saattavat kuulostaa hyvinkin erilaisilta. Hälytyshaukku on hyvin harvoin koiralta niin sanotusti harkittua toimintaa, eli koira ei ehdi miettiä äänen kuultuaan, että haukkuako vai ei – haukku tulee refleksinomaisesti. Tämä on yksi syy siihen, miksi haukkumiseen on niin vaikea puuttua.

Koiran hälytyshaukku on erityinen haukun muoto, jota koira käyttää varoittaakseen omistajaa tai lauman muita jäseniä mahdollisesta uhasta tai tunkeutujasta. Tämä käyttäytyminen on peräisin kaukaa koiran historiasta, jossa tunkeilijoista hälyttäminen on ollut koiran työtä. Tässä muutamia syitä, miksi koira saattaa hälytyshaukkua:

  1. Vartiointivietti: Monet koirat ovat perineet vahvan vartiointivietin ja tuntevat vastuuta kodin ja perheen suojelemisesta. Tällaiset koirat hälyttävät haukulla, kun ne kuulevat tai näkevät jotain epätavallista.
  2. Tunkeilijat: Jos koira huomaa vieraita ihmisiä tai eläimiä alueellaan, se voi alkaa haukkua varoittaakseen niistä. Tämä koskee erityisesti, jos joku lähestyy kotia, menee pihan poikki tai jopa kävelee kadulla talon ohi.
  3. Yllättävät äänet: Äkilliset ja kovat äänet, kuten ovikellon soitto, kolahdus tai muu odottamaton ääni, voivat laukaista hälytyshaukun. Koira haluaa varoittaa omistajaansa mahdollisesta vaarasta.

Mitä ei kannata tehdä kun koira haukkuu ääniä?

Hälytyshaukku kumpuaa uhkan tunteesta. Mikäli uhka joskus realisoituu, haukkuminen lisääntyy – koira kokee, että kannatti hälyttää, koska vaara toteutui. Listasin tähän mitä haukkuvalle koiralle ei kannata tehdä:

  • Haukunestopanta ei poista koiran kokemaa uhkaa ja se on epäeettinen tapa puuttua hälytyshaukkuun. Haukunestopanta aiheuttaa korialle usein kroonistuvan stressin, joka heikentää koiran elämänlaatua merkittävästi. Älä koskaan käytä haukunestopantaa vaan puutu haukkumisen syihin.
  • Huomioimattomuus, jota monesti tarjotaan ratkaisuksi haukkumiseen, toimii äärimmäisen huonosti. Koira on erittäin herkkä huomaamaan ihmisessä ärsytystä ja muuta reaktiota, joten huomioimattomuus ei juuri koskaan toimi. Tahattomasti tai riittävän hermostuneena kuitenkin tulemme antaneeksi koiralle palautetta, jonka se voi liittää uhkakuvan realisoitumiseen ja haukkukierre pahenee.
  • Koiran kieltäminen kuulostaisi loogiselta, mutta ongelma on se, että koiran silmissä rapusta kuuluva ääni, eli uhkakuva voi realisoitua ongelmaksi eli hermostuneeksi ihmiseksi. Mikäli koira liittää uhkakuvaan hermostuneen ja vihaisen ihmisen, se voi alkaa hälyttää yhä enemmän. Kieltäminen ei toimi, koska ihminen on aina kieltäessään tunteen vallassa.
  • Usein neuvotaan, että haukkumisen saa kontrolliin kun opettaa koiralle sanan hiljaa tai ei ja sitten käyttää tätä sanaa ja kun koira hiljenee, se palkitaan. Ongelma hälytyshaukussa on se, että koiralla ei ole tilanteessa aito motivaatio palkkioihin, ja se ei välttämättä ota nameja tai muuta palkkiota tilanteessa.
  • Ennen vanhaan viljeltiin ideaa, jossa koira opetettaisi haukkumaan vihjeestä ja sitten ei koskaan käytettäisi tätä vihjettä. Tämä ei tietenkään ole realistinen vaihtoehto – sitä voi verrata siihen, että opetettaisi koira pissaamaan vihjeestä ja sitten kuviteltaisi että jos koiralle ei sanota tätä vihjettä, se ei enää milloinkaan pissaisi.

Lisää koiran turvaa

Hälyttäminen ei ole tahallista pottuilua eikä huomion hakemista, vaan se on koiraan sisäänrakennettu toimintamalli. Hälyttäminen lähtee uhkan kokemuksesta, eli koira havaitsee mahdollisen tunkeilijan. Koiria on tuhansien vuosien ajan jalostettu tietoisesti toimimaan ihmisen puuttellisten aistien jatkeena, ja vaarasta hälyttäminen on ollut historiassa hyvin toivottu piirre koirassa. Se säilyy yhä edelleen, vaikka lukkojen takana nukkuvia ihmisiä ei vaara samalla tavalla uhkaa kuin menneinä aikoina.

Paras tapa helpottaa hälyttämistä on lisätä koiran kokemaa turvaa, eli opettaa koiralle kokemuksen kautta mistä äänet tulevat ja milloin oikeaa vaaraa ei ole. Toimivia keinoja ovat asioiden näyttäminen, erilaisten äänien nimeäminen eli sanoittaminen sekä korvaavan toiminnan opettaminen koiralle. Koiraa tuskin saa olemaan täysin välittämättä äänistä, mutta sen ilmaisutapaa voidaan muuttaa. Mitä turvallisemmaksi koira kokee kodin ja sen ympäristön, sitä vähemmän sillä on tarve ilmoittaa vaaroista.

Mikäli koirasi haukkuu monissa eri tilanteissa, eli muulloinkin kuin äänille, katso hyödyllinen laaja koira haukkuu-verkkokurssi! Siihen on koottu tietoa koiran erilaisista haukkumisen muodoista ja niiden syistä sekä vinkkejä, miten erilaisiin haukkumistilanteisiin voi vaikuttaa.

Tilaa uutiskirjeemme!

Jaana Pohjola

🐾 Eläinten käyttäytymistieteiden maisteri
🐾 Kysytään koiralta®️ -metodin kehittäjä
🐾 Käytöksen syiden selvittämisen mestari
🐾 Yli 13 vuoden käytännön kokemus
🐾 Kouluttanut myös kouluttajia ja ammattilaisia
🐾 Luovia ideoita haastaviinkin tilanteisiin
🐾 Ammatillinen opettaja AmO

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista