Koirapilli – väline koiran kutsumiseen

Koirapilli on pilli, josta kuuluu korkea vihellys. Koirapillin toimintaperiaate on siinä, että koira opetetaan reagoimaan pillin ääneen ja koska pillin vihellys on aina samanlainen, se toimii monenlaisissa tilanteissa huutamista helpommin. Pillin ääni voi kuulua koiralle selkeästi taustamelusta huolimatta.

Koirapilli ei ole ihmeväline

Koira ei syntyessään reagoi koirapillin ääneen, vaan se tulee koiralle opettaa. Koirapillin teho perustuu ehdollistamiseen, eli koiralle opetetaan pennusta asti, että pillin vihellyksestä seuraa mielekkäitä asioita lähellä omistajaa. Pilli ei siis ole mikään ihmelaite, joka saisi koiran tulemaan luokse vihellettäessä, vaan pilli on ladattava koiralle huolellisesti. Moni aloittaakin koirapillin harjoittelun jo pikkupennun kanssa ruokakupilla, jolloin koira yhdistää pillin vihellyksen syömiseen.

Miten koira opetetaan tulemaan luo vihellyksestä?

Pillin ehdollistaminen tehdään tehokkaimmin niin, että kun koira on jo vieressä, vihelletään pilliin ja palkitaan koiraa. Koiralle voi myös viheltää samaan aikaan kun sitä palkitaan. Koiran täytyisi siis yhdistää pillin vihellys siihen, että se on ihmisen lähellä ja toisaalta hyvään palkkioon. Vasta tämän alkuopetuksen jälkeen koiraa kannattaa kutsua kun se on kauempana ja silloinkin hyvin säästeliäästi, eli siinä vaiheessa, kun koira on jo tulossa pikavauhtia luokse. Vasta pitkällisen harjoittelun jälkeen koiraa kannattaa viheltää kun se on kaukana tai juoksemassa poispäin tai kun se on tekemässä jotain muuta mielekästä.

Koirapillin voi vesittää samalla tavalla kuin kutsuhuudon

Tyypillinen ongelma luoksetulon opettamisessa on se, että kutsuhuuto vesittyy. Vesittyminen johtuu siitä, että koiraa kutsutaan liian vaikeissa tilanteissa, joissa se ei tule luokse. Tällöin kutsuhuuto voi alkaa itse asiassa tarkoittaa sitä, että koira lähtee huutajasta poispäin. Sama riski pätee koirapillissä – sen voi yhtä lailla vesittää viheltämällä siihen silloin, kun koira tekee jotain aivan muuta kuin on tulossa luokse.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista