Toukokuun ale! Kaikki kurssit -10% koodilla KEVAT10 - hyödynnä tarjous!

Koiranpennun eroahdistus – valmenna pentua asteittain yksinoloon

Koiranpennun eroahdistus on erittäin kuormittava tilanne. Pentu saattaa vinkua, ulvoa ja pissailla yksin jäädessään. Usein eroahdistus puhkeaa kun pentu jätetään liian pitäksi aikaa yksin. Yksinolo on taito, joka pennulle tulee opettaa asteittain ja vähitellen. Koiranpentu voi kärsiä eroahdistuksesta jo hyvin pienenä; pentu saattaa huolestua ja stressata heti kun omistaja poistuuu näkyvistä. On tärkeää huomioida pennun persoona ja pentu yksilönä kun lähtee miettimään millä tavalla yksinoloharjoittelua tekee.

Jokainen pentu on yksilö

Koiranpentu on yksilö, jota ei voi verrata naapurin pentuun. Koiranpennuilla on jo syntyessään erilaiset eväät elämään, eli pentu ei suinkaan ole tyhjä taulu, jonka uusi omistaja maalaa halutunlaiseksi. Osa pennuista on hyvinkin itsenäisiä jo syntyessään ja osa pennuista taas kaipaa enemmän tukea ja ihmisen turvaa. Tästä syystä ei ole olemassa yhtä ohjelmaa, jolla pennun saa oppimaan yksinoloa, eikä opetteluun kuluvaa aikaa ole helppo ennustaa.

Koiranpennun yksinolo rakentuu rutiineista

Pentu oppii, että tietyt asiat tapahtuvat tietyssä järjestyksessä. Pentu oppii ihmisen rutiineista, milloin nukutaan ja syödään ja leikitään. Samalla tavalla pentu oppii rutiinien kautta olemaan pieniä hetkiä yksinään, kuten jos ihmiset käyvät saunassa. Näiden rutiinien kautta pentu oppii, että kotona on turvallista ja sen ei tarvitse hätääntyä, vaikka omistajat poistuvat hetkeksi. Lyhyiden yksinolojen myötä pentu saa hyviä kokemuksia.

Koiranpennun eroahdistus on stressaava tilanne

Usein pennun kanssa halutaan olla kotona ensimmäiset viikot. Pentu ei kuitenkaan katso kalenterista sitä, milloin se on valmis pidempiin yksinoloihin. Riippuu todella paljon yksilöstä ja sen ominaisuuksista, kuinka helppoa tai vaikeaa yksin jääminen on. Mikäli pentu jätetään yhtäkkiä pitkäksi ajaksi yksin kotiin, se voi kostautua ja edessä voi olla eroahdistus. Vaikka töihin pitää palata, täytyy järjestää mahdollisuuksia pennun hoitoon niin, että töihiin meno ei tule liian nopeasti ja yksinolot eivät muodostu liian pitkiksi.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista