Koiran äänipelko on yleinen ongelma
Kun koira pelkää kovia ääniä on kyseessä äänipelko. Äänipelko ja siitä seuraava ääniherkkyys on todella yleinen ongelma koirilla – joidenkin arvioiden mukaan jopa kolmannes koirista kärsii tästä ikävästä ja elämää rajoittavasta ongelmasta. Tyypillisin tilanne, jossa äänipelko ilmenee, on uudenvuoden ilotulitus, mutta moni ääniherkkä koira oireilee liikenteen äänistä, erilaisista rakentamisen ja remontoinnin äänistä ja jotkut luonnon äänistä, kuten ukkosesta. Osa koirista reagoi toisten koirien haukkumiseen, palohälyttimiin sekä erilaisiin kodinkoneiden ääniin.
Tyypillisiä oireita koiran äänipelossa:
- Koira tärisee tai vapisee
- Koira ramppaa levottomana asunnossa
- Koira läähättää ja kuolaa
- Koira laittaa hännän tiukasti koipien väliin
- Koiran korvat ovat tiukasti päätä vasten
- Koiran silmät ovat suurina, mahdollisesti punaiset
- Koira hakee turvaa ihmiseltä, ja pyrkii syliin
- Koira piiloutuu esimerkiksi sohvan tai sängyn alle tai vaatekaappiin
- Koira jäätyy paikoilleen eikä suostu liikkumaan
- Koira voi äännellä oudosti, kuten haukkua tai vinkua
- Koira voi pissata alleen
- Koira voi tuhota tavaroita tai kaivaa sohvaa tai sänkyä
- Koira voi säikkyä ja yrittää paeta ääntä
Mikä koiran ääniherkkyyttä aiheuttaa?
Osalla koirista voi olla perinnöllinen alttius äänipelkoihin. Osa roduista, kuten colliet, kultaisetnoutajat ja saksanpaimenkoirat ovat alttiimpia äänipeloille kuin muut koirat. Monilla koirilla ääniherkkyys pahenee iän myötä, eikä kaikkia syitä ilmiön taustalla tunneta. On selvää, että koira on herkempi äänille kuin ihminen – koiralla on erinomainen kuuloaisti ihmiseen verrattuna. Olisi hyvä suojata koiria kovilta ja äkillisiltä ääniltä pentuaikana, varsinkin jos koiralla on korvatulehdus. Joskus koira voi yhdistää kipeät korvat koviin ääniin ja siitä voi kehittyä ääniherkkyys. Joskus koira yhdistää pelon tiettyyn paikkaan, kuten treenihalliin ja joskus koira voi yhdistää kovan äänen omistajan tunnetilaan. On mahdollista, että ääniherkkä koira on muutenkin herkkä ympäristön ärsykkeille.
Mitä tehdä jos koira pelkää kovia ääniä?
Ensisijainen tapa hoitaa koiran ääniherkkyyttä on suojata koiraa kovilta ääniltä ja tällä tavalla lievittää pelkoa ja stressiä. Siihen nähden, miten hyvin koiran aistit tunnetaan ja miten hyvä koiran kuuloaisti on, koiran kuuloa suojataan aivan liian vähän eli ei lainkaan. Koirilla pitäisi käyttää huomattavasti enemmän jonkinlaisia kuulosuojaimia tai vaimentimia – pelkästään tällä tavalla luultavasti ongelma pienenisi huomattavasti.
Itse en suosittele harjoittamaan niin kutsuttua siedättämistä ääniin, koska oikeat äänet ovat aina huomattavasti voimakkaampia kuin puhelimelta soitetut äänet ja todella voimakkaisiin ääniin siedättämistä en pidä eettisenä tapana toimia. Joissakin tapauksissa esimerkiksi kodinkoneiden äänille voidaan luoda uutta asennetta koulutuksen avulla, mutta se ei ole ensisijainen tapa toimia. Koiran ääniherkkyyttä pitäisi siis lähtökohtaisesti hoitaa koiraa suojaamalla ja miettiä yksilöllisesti muu hoito.
Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista