Kissan ja koiran tutustuttaminen – kohti sopuisaa yhteiseloa

koiran ja kissan tutustuttaminen

Kissan ja koiran yhteiselo voi olla parhaimmillaan molempien mielestä hauskaa ja pahimmillaan jatkuvaa kyräilyä ja ahdistusta. Asteittain tehtynä tutustuttamisprojekti luo turvallisuutta molemmille. Parhaat edellytykset tutustumiseen on silloin, kuin jompikumpi on pentu. Aikuisetkin on mahdollista saada elämään sopuisasti, mutta missään tilanteessa ei kannata antaa ajan hoitaa, eli suunnitelma on oltava, jotta turhilta selkkauksilta vältytään.

Turvallisuus ennen kaikkea

Alkuun kannattaa antaa osapuolten tutustua toistensa hajuihin ilman näkökontaktia. On tärkeää, että molemmat osapuolet tuntevat asunnon piilopaikkoineen. Asteittain altistusta voidaan lisätä, ja tehdä samalla tutustumisesta palkitsevaa. Kun alkuvaiheet tehdään huolella, onnistumisen todennäköisyys kasvaa.

Varmista varsinkin kissan turvallisuus joko porttien tai piilojen avulla tai opeta koiralle kuonokoppa, mikä lisää kissojen turvallisuutta huomattavasti. Varaudu siihen, että prosessi voi olla todella pitkä – kiire ei koskaan ole hyvä motivaattori eläinten yhdistämisissä.

Ota huomioon erilainen elekieli

Kissalla ja koiralla on lähtökohtaisesti hyvin erilainen elekieli ja on selvää, että ne eivät osaa tulkita toisiaan oikein, jos ne vain laitetaan liian vaikeaan tilanteeseen. Kohtaamistilanne on molemmille stressaava kokemus ja siitä syystä tutustumisvaihe on välttämätön edellytys kohtaamiselle.

Olisi hyvä jos molemmat osapuolet voisivat tarkkailla toisiaan turvalliselta etäisyydeltä ilman uhkaa. Tätä voi olla hankala toteuttaa, mutta se olisi todella tärkeää. Lisäksi varsinkin koiralle olisi hyvä opettaa ennen kohtaamistilannetta tärkeitä tukitaitoja, jotka estävät jahtaamistilanteita syntymästä.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan podcastin, jossa kerron vinkit kissan ja koiran menestykselliseen yhdistämiseen ja tutustuttamiseen.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

5 vastausta artikkeliin “Kissan ja koiran tutustuttaminen – kohti sopuisaa yhteiseloa

 1. Ilona sanoi:

  Mitäs jos koira ei suostu syömään edes lempiherkkuaan ollessaan hermostunut kissan läsnäolosta..?

  • Jaana sanoi:

   Sitten voi kokeilla leikkiä tai kasvattaa etäisyyttä. Tai aloittaa kissan kuvalla ?

   • Ilona sanoi:

    Kiitos vastauksesta! Tämä mussukka ei osaa (vielä) leikkiä, kun on asunut ensimmäiset n. 6kk-1v kadulla ja sitten n. 1,5v tarhalla. On romanialainen rescue. Pitänee vaan ottaa jotenkin etäisyyttä ja reilu aikalisä. Vaikuttaisi kuin koira pelkäisi kissoja, kun samaan aikaan kun on hermostunut se painautuu aivan kiinni muhun. Läähättää kovasti ja tuijottaa kissoja. Kissat tuijottavat takaisin jne… Koira ei murise suuremmin, vain silloin kun yrittää nykiä ja lähteä jahtaamaan. Lopettaa kyllä heti, kun estän lähtemästä ja komennan napakasti.

    • Jaana sanoi:

     Okei, sitten kannattaa pitää välimatkaa tai tulostaa kuva kissasta, jonka kanssa pääsee alkuun ?

     • Ilona sanoi:

      Kiitos! Täytyypä kokeilla. 😀 Kiitos vinkeistä! ❤️

Mitä mielessä?