Koiran korvien puhdistus

Milloin koiran korvien puhdistus on tarpeen?

Koiran korvien puhdistus on yleensä tarpeen eläinlääkärin suosituksesta tai määräyksestä. Koiralla saattaa olla korvissa kutinaa tai muuta vaivaa, ja eläinlääkäri neuvoo puhdistamaan koiran korvia. Koiran korvien puhdistukseen on olemassa erilaisia aineita, joista kannattaa kysyä eläinlääkäriltä. Korvien puhdistuksessa on oleellista se tieto, että koiran korvat saattavat olla puhdistushetkellä kipeät, ja on riskinä että koira yhdistää korvien puhdistamisen kipuun ja alkaa tästä syystä välttää korvien puhdistusta. Mikäli koiran korvat ovat puhtaat eikä niissä ole milloinkaan ollut mitään oireita, niitä ei tarvitse rutiininomaisesti puhdistaa.

Puhdista koiran korvat hellästi

Pitkään jatkuva rutiininomainen korvien puhdistaminen voi haitata koiran luottamusta omistajaan ja koira voi alkaa vältellä tiettyjä muitakin tilanteita hyvin voimakkaasti. Ei ole tarkoituksenmukaista, että tavalliset käsittelytoimet, kuten korvien puhdistus, aiheuttavat koiralle stressiä. Luontaisesti kuitenkin korvien puhdistus tuntuu monesta koirasta epämiellyttävältä – korvat saattavat olla kipeät, neste jääkylmää ja tilanne painostava. Ei ole itsestäänselvää, että koira antaa puhdistaa korvat ja siksi on aina toimittava hyvin hellästi.

Mitä jos koira ei anna puhdistaa korvia?

On hyvin tyypillistä, että koira muutaman ikävän kokemuksen jälkeen kieltäytyy korvien puhdistuksesta. Koira voi säikähtää kiinnipitoa, nestettä korvassa tai korvien kipua tilanteessa, ja oppii nopeasti välttämään näitä hetkiä. Perinteisesti kaikki koirille tehtävät toimenpiteet on neuvottu tekemään ns. väkisin, mikä ei ole lainkaan hyvä tai toimiva tapa kun koira on säikähtänyt korvien puhdistusta. Pakottamalla koiraa tai puhdistamalla korvia väkisin yleensä pahennetaan koiran oloa entisestään. Toimivin keino on harjoitella korvien puhdistusta niin, että koiran turvallisuuden kokemus palautuu.

Vinkit korvien puhdistukseen

  • Pilko korvien puhdistus osiin ja harjoittele pala kerrallaan, esimerkiksi pelkällä vanulapulla
  • Tee harjoituksia leikin varjolla, jotta koira pysyy innokkaana mukana
  • Harjoittele korvien tutkimista niin, ettei siihen liity mitään epämiellyttävää
  • Kehu koiraa korvien puhdistuksen aikana
  • Tee harjoittelun jälkeen jotain koiran mielestä hauskaa

Parhaimmillaan korvien puhdistaminen sujuu yhteisymmärryksessä ja prosessi etenee hyvin. Mitä enemmän koira saa hyviä kokemuksia korviin liittyen, sitä helpompaa puhdistus on seuraavalla kerralla. On tärkeää muistaa, että koiraa rakennetaan aina myös seuraavaa kertaa ajatellen – ei ole tärkeää että jokin asia saadaan nyt tehtyä vaan pitäisi miettiä miten sen saa tehtyä huomennakin ja ensi viikolla.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista