Toukokuun ale! Kaikki kurssit -10% koodilla KEVAT10 - hyödynnä tarjous!

Koira nuolee toisten koirien pissoja

Miksi koira nuolee toisten koirien pissoja lenkillä?

Pissojen tutkiminen ja nuoleminen on ihmisen näkökulmasta monesti ällöttävä ilmiö, mutta koirien maailmassa se on täysin normaalia eikä lainkaan ällöttävää. Joskus koira nuolee toisten koirien pissoja ja uppoutuu lenkillä täysin hajujen maailmaan. Koira kulkee kuono maassa pissalta toiselle sekä autuaasti nuolee toisten koirien pissoja. Monesti koira kiihtyy näistä hajuista ja alkaa kuolata. Lisäksi pissojen nuolemiseen liittyy hampaiden naksuttelu, eli näyttää kuin koira söisi tai maistelisi jotain. Kun pissa on tutkittu huolella, koira usein jättää oman hajumerkkinsä paikalle eli päällemerkkaa ja jatkaa sitten matkaa.

Hajut ovat koirien sosiaalinen media

Toisten koirien pissat ovat koirien sosiaalinen media, ja pissaläikkä kertoo jättäjästä paljon. Koiralla on erityisen voimakas hajuaisti, se on niin kehittynyt, että ihmsien on edes vaikea kuvitella – koiralla on 300 miljoonaa hajureseptoria kun meillä ihmisillä niitä on kuusi miljoonaa. Nämä luvut antavat mittakaavaa siitä, miten ylivertainen koiran hajuaisti on omaamme verrattuna.

Koiran hajuelimistö on kuin laboratorio

Koira saa toisen koiran pissasta valtavan määrän tietoa. Koira saa toisen koiran jättämästä pissasta selville huomattavasti enemmän asioita, kuin me saamme toisesta ihmisestä kuvan perusteella. Koiralla on yläetuhampaiden takana kitalaessa pieni kohouma, joka on yhteys suun ja kuonon välillä. Tämä kohouma keskustelee erityisen vomeronasaalielimen kanssa, joka on erikoistunut sellaisten molekyylien tulkintaan, joilla ei ole varsinaista hajua. Tällaisia molekyylejä kutsutaan feromoneiksi. Esimerkiksi hevosilla ja naudoilla on erityinen flehmen-ele, eli ne nostavat ylähuulta kun ne tutkivat hajua vomeronasaalielimessä. Koira ei tee näin, mutta koiralla vastaavaa toimintaa on kitalaen maiskuttaminen kielellä ja hampaiden naksuttelu sekä vaahdoneritys. Riippuen siitä, minkälaista tietoa vomeronasaalielin pissoista saa, voi aiheuttaa koirassa tunnereaktioita. Tähän perustuu se, että koira voi mennä jopa ripulille hajuja haistellessaan tai nostaa yllättäen karvat pystyyn.

Mikä avuksi kun koira nuolee toisten koirien pissoja?

Pissojen nuolemisesta ei tarvitse olla huolissaan, se on koiralle normaalia käyttäytymistä. Osalle uroskoirista narttujen hajut, varsinkin juoksuaikoina, aiheuttavat stressiä. Stressi voi ilmentyä vinkumisena, syömättömyytenä tai levottomuutena ja stressin hallinnasta kannattaakin keskustella eläinlääkärin kanssa, jos se alkaa haitata koiran normaalia elämää. Pissojen tuottamaa stressiä voi vähentää liikkumalla enemmän paikoissa, joissa liikkuu muita koiria vähemmän. Mitä enemmän koiria jollakin alueella liikkuu, sitä enemmän koiralla on tutkittavaa ja analysoitavaa. Monesti koira väsähtää tällaisten haistelulenkkien tuloksena, mikä kertoo siitä, että haistelukin on koiralle työtä. Haistelulenkit tarjoavat hyvää vastapainoa perinteisille kävelylenkeille.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista