Toukokuun ale! Kaikki kurssit -10% koodilla KEVAT10 - hyödynnä tarjous!

Koira haukkuu lenkillä

Kun koira haukkuu lenkillä, on taluttajan hermo koetuksella. Haukkumiselle lenkillä on monia mahdollisia syitä ja kannattaakin ensin yrittää miettiä mikä syy haukkumisen taustalla on. Koira on hyvin tilannekohtainen eläin, ja haukkuminen ei ole pelkästään sattumanvaraista ääntä – sillä on aina jokin tarkoitus.

Miksi koira haukkuu lenkillä?

Ennen kuin ryhdytään korjaamaan koiran haukkumista, on tärkeää ymmärtää sen syyt. Koirat voivat haukkua lenkillä monista eri syistä:

  1. Ylimääräinen energia ja turhautuminen: Koira saattaa purkaa ylimääräistä energiaa haukkumalla, jos se ei saa tarpeeksi liikuntaa tai stimulaatiota muutoin. Innokas koira haukkuu usein varsinkin alkulenkistä.
  2. Pelko ja ahdistus: Uudet ihmiset, koirat tai äänet voivat saada koiran hermostumaan ja haukkumaan. Koira saattaa haukkumisella yrittää pitää epäilyttävät asiat mahdollisimman kaukana. Tyypillinen esimerkki tästä on remmirähjäys.
  3. Sosiaalinen haukku: Koirat saattavat haukkua lenkillä tervehtiäkseen muita ja ilmoittaakseen tulostaan.
  4. Vahtihaukku: Varsinkin lähellä omaa kotia koira voi haukkua vahtihaukkua, eli se varoittaa ihmistä vaarasta.

Koiran kanssa lenkkeily on loistava tapa sekä omistajalle että lemmikille nauttia ulkoilmasta ja liikunnasta. Kuitenkin, jos koira haukkuu jatkuvasti lenkillä, se voi tehdä kokemuksesta stressaavan sekä omistajalle että ympäristölle. Onneksi on olemassa keinoja vähentää koiran haukkumista ja tehdä lenkkeilystä miellyttävämpää kaikille osapuolille.

Vinkkejä koiran haukkumisen hallintaan lenkillä:

  1. Yritä selvittää syys haukkumisen taustalla – mille ja miksi koira haukkuu?
  2. Varmista, että koira saa riittävästi aktivointia myös lenkin ulkopuolella. Aktiiviset koirat tarvitsevat usein enemmän liikuntaa voidakseen purkaa ylimääräistä energiaa.
  3. Valitse rauhallisempia reittejä, jotka eivät altista koiraa liiallisille ärsykkeille, kuten vilkkaalle liikenteelle tai muille koirille.
  4. Ohjaa huomio muualle ja keskeytä haukku jollakin mielekkäällä asialla. Esimerkiksi voit käyttää lelua tai herkkua pitääksesi koiran keskittymään johonkin muuhun kuin ärsykkeisiin lenkillä.

Tutustu haukkumista käsitteleviin verkkokursseihimme:

Yhteenveto

Koiran haukkuminen lenkillä voi olla häiritsevää niin omistajalle kuin ympäristöllekin. On kuitenkin olemassa useita tapoja hallita tätä käytöstä ja tehdä lenkkeilystä miellyttävämpää sekä koiralle että omistajalle. Syyn selvittäminen ja koiran hyvinvoinnin huomioiminen kokonaivaltaisesti ovat avainasemassa koiran haukkumisen hallinnassa. Muista myös olla kärsivällinen ja johdonmukainen koulutuksessa, sillä hyvät tulokset voivat vaatia aikaa ja vaivaa.

Huomautus: Muista aina ottaa huomioon koiran yksilölliset tarpeet ja persoonallisuus koulutusta suunnitellessasi. Lisäksi varmista, että käytät aina positiivisia ja lempeitä koulutusmenetelmiä koiran hyvinvoinnin takaamiseksi.

Tilaa uutiskirjeemme!

Jaana Pohjola

🐾 Eläinten käyttäytymistieteiden maisteri
🐾 Kysytään koiralta®️ -metodin kehittäjä
🐾 Käytöksen syiden selvittämisen mestari
🐾 Yli 13 vuoden käytännön kokemus
🐾 Kouluttanut myös kouluttajia ja ammattilaisia
🐾 Luovia ideoita haastaviinkin tilanteisiin
🐾 Ammatillinen opettaja AmO

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista