Toukokuun ale! Kaikki kurssit -10% koodilla KEVAT10 - hyödynnä tarjous!

Koiran ulkoilutus – koiran perusoikeus

Koiran ulkoilutus on välttämätöntä ja kuuluu koiran perusoikeuksiin. Koiran ulkoilutus mahdollistaa koiralle lajityypillistä toimintaa ja ympäristön tutkimista. Ihmisen ja koiran käsitys ulkoilun sisällöstä voi joskus poiketa toisistaan, mikä aiheuttaa konflikteja.

Mitä koiran ulkoilutus on ihmiselle?

Ihminen voi ajatella, että koiraa kuuluu ulkoiluttaa ihmisen tahdissa, kadun reunassa kävellen ja tasaista nopeutta edeten. Koska meille ihmisille hajut eivät ole tärkeitä, emme välttämättä näe koiran haistelussa mitään järkeä ja se hidastaa meidän kulkemista. Ihminen voi ajatella, että koiran kuuluu sopeutua kävelyyn ihmisen mielen mukaan ja monesti ihanteena nähdään koira, joka kulkee kiltisti ja ympäristöstä täysin välittämättä hihna löysällä ihmisen rinnalla.

Mitä ulkoilutus on koiralle?

Koiran käsitys ulkoilusta on täynnä mahdollisuuksia. Koira pääsee ulkoilutuksen myötä ulos asunnosta, joka on koiran mittakaavassa erittäin iso asia. Koira pääsee ulkoillessaan tarpeilleen, mutta se aistii ja kokee myös muita asioita, joita se ei sisällä ollessaan koe. Ulkoilutushetket ovat koiralle tärkeää omaa aikaa, eli koira ei ajattele ensisijaisesti taluttajaa ollessaan ulkona, vaan kaikkia niitä kiinnostavia ja joskus pelottavia asioita, joita ulkona on. On siis täysin normaalia, että koira ei malta keskittyä vierellä kulkemiseen vaan ympäröivään maailmaan.

Koiran ulkoilutus voi olla vuoropuhelua

Koiran ulkoilutuksen ei pitäisi olla pelkkää sanelupolitiikkaa ja koiran murjomista tiettyyn muottiin, vaan koirallakin pitäisi olla mahdollisuuksia toteuttaa ulkoilun aikana omia asioitaan. Parhaimmillaan ulkoilutus on yhteinen miellyttävä hetki, jossa molemmat ymmärtävät toisiaan ja sekä koira että omistaja voivat viestiä toisilleen toimivalla tavalla. Jotta koiraa jaksaa hoitaa ja pitää, sen kanssa vietetyn ajan pitäisi olla mielekästä, eikä pakkopullaa. Mikäli koiran ulkoilutus alkaa olla rasittavaa, se jää helposti tekemättä ja ongelmat alkavat turhaan kasautua. Yhteinen sävel on mahdollista löytää.

Tyypillisimmät haasteet koiran ulkoilutuksessa

Lähes jokainen koiranomistaja törmää haasteisiin jossain koiran elämänvaiheessa. Tyypillisiä ongelmia koiran ulkoilutuksessa ovat:

  • Koira rähjää remmissä muille koirille tai ihmisille
  • Koira haukkuu lenkillä
  • Koira vetää hihnassa
  • Koira kiihtyy ja puree hihnaa
  • Koira saa lenkillä demonikohtauksia ja puree taluttajaa

Kaikkiin näihin ongelmiin on löydettävissä rauhanomaisia ratkaisuja. Yksinkertaisten harjoitusten avulla ongelmat saadaan taklattua ja ulkoilu yhdessä on taas mielekästä ja palauttavaa.

Koiran ulkoilutus pitäisi olla miellyttävä yhteinen hetki

Koiria hankitaan monista syistä – ehkä yksi tärkeimmistä syistä on se, että koiran katsotaan tuovan iloa ihmistensä elämään ja sen kanssa voi jakaa miellyttäviä hetkiä. Ulkoilutus on konkreettisin yhdessä olon muoto koiran kanssa ja se tuo parhaimmillaan iloa sekä koiralle että omistajalle. Ei kannata jäädä ongelmien kanssa yksin, vaan hakea rohkeasti apua ja vinkkejä, joilla ulkoilu lähtee jälleen sujumaan.

Tilaa uutiskirjeemme!

Jaana Pohjola

🐾 Eläinten käyttäytymistieteiden maisteri
🐾 Kysytään koiralta®️ -metodin kehittäjä
🐾 Käytöksen syiden selvittämisen mestari
🐾 Yli 13 vuoden käytännön kokemus
🐾 Kouluttanut myös kouluttajia ja ammattilaisia
🐾 Luovia ideoita haastaviinkin tilanteisiin
🐾 Ammatillinen opettaja AmO

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista