Toukokuun ale! Kaikki kurssit -10% koodilla KEVAT10 - hyödynnä tarjous!

Koira kerjää ruokaa

Lähes jokainen koira kerjää ihmisiltä ruokaa. Tämä on koiralle monella tavalla tyypillistä ja normaalia toimintaa. Ihmisen tulkinnan takia kerjäämisestä on tullut paheksuttua – kerjäämistä pidetään röyhkeänä ja ongelmallisena, vaikka se ei sitä välttämättä ole. Itse asiassa kerjääminen on positiivinen ilmiö – se kertoo siitä, että koira luottaa omistajiinsa ja siitä, että koiralla on aloitekykyä ja valtavan suuri motivaatio. Näitä ominaisuuksia koirassa usein pidetään hyvinä, kun ne esiintyvät treenikentällä. Toisaalta kotona näitä hyviä ominaisuuksia ei osata arvostaa.

Miksi koira kerjää?

Koira haluaa yleensä olla mukana perheen arjessa ja arkisissa tilanteissa, kuten ruuanlaitossa ja ruokailussa. Koiralle on normaalia ja tyypillistä kerjätä ruokaa ja joskus tästä harmittomasta tavasta kehkeytyy operaatio, jossa on mukana suuria tunteita ja kilpailutilanteita. Koiran kieltäminen ja estäminen usein vain pahentavat tilannetta, koska koira sitten kiihtyneenä odottaa ja kun se lopulta pääsee keittiöön, se on kovilla kierroksilla ja tutkii kaikki mahdolliset paikan ruuanmurusten varalta.

Koira on sosiaalinen syöjä

Ruokailu on sosiaaliselle eläimelle, kuten koiralle hyvin sosiaalinen tapahtuma. Koira siis haluaa syödä ihmisten kanssa samaan aikaan, ja joskus esimerkiksi nirson koiran ruokkiminen on helpompaa kun se yhdistetään perheen ruoka-aikaan. Kun toiset syövät, koirallakin herää ruokahalu. Ei ole mitään pakottavaa syytä erottaa koiran ruokailua ihmisten ruokailusta, vaan kerjäämiseen on usein helpointa puuttua siirtämällä koiran ruoka-aika samaan aikaan ihmisten ruokailun kanssa. Koiralle voi myös antaa ihmisten ruokaa sen omaan ruuan sekaan tai koiran voi antaa syödä ihmisten jämät. Tästä ei ole mitään haittaa.

Kerjääminen kertoo aloitekyvystä

Ennen vanhaan haluttiin, että koira elää herran pelossa, kurissa ja nuhteessa. Haluttiin ehkä, että koira on äänetön, hajuton, näkymätön ja kotona täysin huomaamaton. Ei ymmärretty sitä, että koira ei luontaisesti ole tällainen eläin, vaan koira osallistuu, puuhastelee ja seurustelee. Ei ole realismia eikä koiraa kohtaan reilua olettaa, että koira ei koskaan pyytäisi ihmiseltä mitään. Sitähän kerjääminen on, koira pyytää ihmiseltä ruokaa tai rapsutuksia tai muuta. Tämä on pelkästään hyvä asia, ja voimme ihmisinä vaikuttaa paljon siihen, millä tavalla koira asioita pyytää.

Miten kerjäämiseen voi vaikuttaa?

Jos haluat ymmärtää koiran lajityypillistä ruokailukäyttäytymistä sekä syömiseen liittyviä ongelmia (esim. kerjäämistä, ahmimista, nirsoilua), kannattaa kuunnella asiantuntijaluento, jossa eläinten käytösneuvoja Jaana Pohjola käy maanläheisellä tavalla aihetta läpi ja antaa oivaltavia ajatuksia koiran ruokailuun, ruokailuvirikkeisiin jne. liittyen.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista