Koira läähättää

Koira läähättää ja sillä tavalla säätelee lämpötilaansa. Läähätys on keino viilentyä kun hengityksen kautta elimistön lämpö siirtyy pois koirasta. Koira voi kuitenkin läähättää myös muista syistä, kuten levottomuudesta tai ahdistuksesta. Jatkuva läähättäminen ei ole normaalia.

Mistä läähätys voi johtua?

  • koiralla on kuuma
  • koira on kiihtynyt
  • koira on peloissaan
  • koira on kipeä
  • koira on stressaantunut
  • koiraa ahdistaa

Läähätys viilentää koiraa

Läähätys on koiran ensisijainen tapa säädellä lämpöä. Kuumalla ilmalla koira viilentää itseään läähättämällä. Mikäli sää on kuuma tai koiralla on paksu turkki, sillä on todennäköisesti kuuma. Paksuturkkisten koirien viilentäminen on tärkeää kuumalla säällä, koska jatkuva läähättäminen käy voimille. Koira kannattaa viedä varjoon ja tarjota sille viileä makuualusta tai antaa jäätä nuoltavaksi. Pitkällä hellejaksolla koiraa ei kannata pitää ulkona kuumaan aikaan, vaan järjestää paikat niin, että koira saa olla viileässä. Lisäksi on hyvä muistaa, että ihmisen mielestä mukava sää tai lämpötila ei ole aina koiralle mukava. Ihminen on jalostanut koirille tarpeettoman tuuheita turkkeja, ja ihmisen velvollisuus on myös varmistaa, ettei kukaan koira kärsi kuumuudesta turkkinsa takia. Paksuturkkinen koira hyötyy kuumalla säällä turkin ajelusta, eikä tätä pitäisi jättää tekemättä jos koira kärsii kuumuudesta.

Läähätys voi kertoa monesta asiasta

Koira voi läähättää ahdistuksesta, pelosta, kivusta, kiihtymyksestä ja stressistä. Mikäli läähätystä esiintyy usein ilman että sillä on kuuma, on syytä pohtia mahdollista taustatekijää enemmän. Jatkuva läähättäminen ei ole normaalia koiralle, mutta hetkittäin kaikki koirat läähättävät ilman näkyvää syytä. Läähätys voi olla merkki kivusta tai sairaudesta, varsinkin jos koira läähättää yöllä. Kannattaa tarkkailla koiran läähätystä ja tarpeen mukaan käyttää koira lääkärissä.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista