Synttäriale - 15 vuotta koirien kouluttamista - kaikki kurssit -15 % koodilla SYKSY15

Koira leikkii

Koira leikkii lelulla itsekseen tai toisen koiran kanssa jahtausleikkejä. Koira leikkii omistajan kanssa koko elämänsä läpi, ja leikki on koiralle tärkeää.

Mitä leikki on?

Leikki on mielenkiintoinen ilmiö, kun se ei tuota suoraa hyötyä eläimelle. Koira on yksi harvoista nisäkkäistä, jonka aikuiset yksilöt leikkivät läpi koko elämänsä. Leikki kehittää koiran motorisia taitoja, vahvistaa sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja valmistaa koiraa ennalta-arvaamattomiin tilanteisiin. Koira voi leikkiä lajitoverinsa kanssa, toisen lajin edustajan kanssa tai ihmisen kanssa. Tutkimusten mukaan leikki ihmisen kanssa poikkeaa leikistä lajitoverin kanssa; ihmisen kanssa leikissä on vähemmän kilpailua ja enemmän jakamista.

Leikissä voi näkyä myös koiran ja ihmisen historia yhdessä saalistamisesta, mikä on erityisen kiinnostavaa. Ihmisen kanssa leikkimiseen vaikuttaa myös oppiminen; tutkimuksessa havaittiin, että poliisien koirat nostivat stressitasoa enemmän leikkiessään kuin rajavartijoiden koirat vastaavassa tilanteessa. Yksi selittävä tekijä oli ero ohjaajan toiminnassa; poliisien leikkitapa perustui koiran käskyttämiseen, kun taas rajavartijat leikkivät “aidommin”, eli leikki sisälsi käskyjen lisäksi myös miellyttäviä piirteitä (ei suomalainen tutkimus). 

Miten koira leikkii?

Koira voi leikkiä yksin lelulla, toisen koiran kanssa lelulla tai ilman lelua ja ihmisen kanssa lelulla tai ilman lelua. Leikki on vapauttavaa ja koiran hyvinvoinnille tärkeää, se on myös tärkeä osa koiran ja omistajan välistä suhdetta. Jokaisella koiralla on oma suosikkityylinsä leikkiä, ja tässä pitäisi kuunnella koiraa eikä lähteä muokkaamaan leikkiä liikaa omaan suuntaan tai leikkimään koiran mielestä väärillä säännöillä.

Ihmisen ja koiran väliseen leikkiin voi liittyä lelu, mutta se ei ole välttämätön. Ihmisen on hankala matkia koirien leikkiinkutsueleitä, mutta siinä voi harjaantua, kun yksilöiden välinen viestintä hioutuu. Koira voi innostua leikkimään, jos ihminen juoksee karkuun tai on jahtaavinaan koiraa tai tekee ns. leikkiinkutsukumarruksia, eli lyö käsiä maahan.

Leikkiin liittyviä havainnoitavia seikkoja ovat esimerkiksi: 

  • Kuka tekee aloitteita
  • Mitä elementtejä leikki sisältää (jahtaaminen, lelun puolustaminen, taistelu jne.)
  • Kuinka vastavuoroista leikki on
  • Miten leikin sisältö vaihtelee eri yksilöiden välillä

Leikki on aikuisellekin koiralle lajityypillistä toimintaa, ja leikillä on monta tehtävää. Se toisaalta lujittaa sosiaalisia suhteita ja toisaalta tarjoaa koiralle monipuolista motorista harjoittelua ja liikettä. Leikkiminen harrastuskontekstissa ajatellaan monesti melko kapeasti; meillä on mielessä usein tietty kuva siitä, miltä oikean leikin pitäisi näyttää. Se, että koira repii raivokkaasti lelua, ei aina välttämättä ole leikkiä vaikka se voi toki olla palkitsevaa toimintaa muulla tavalla.

Leiki sillä tavalla kuin koirasi haluaa!

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista