Koiran aistit ja ominaispiirteet

Koiran aistit ovat ihmisen aisteihin verrattuna erilaiset

Koira joutuu elämään hyvin ihmiskeskeistä elämää. Kaikki ympäristöt ja tilat on suunniteltu ihmisiä varten ja sitä helposti unohtaa, että koira havainnoi maailmaa hyvin eri tavoilla kuin me itse. Koiran aistit ovat hyvin erilaiset kuin omamme. Kun miettii, kuinka haastavaa on ymmärtää edes muita ihmisiä, jotka oletettavasti kuitenkin aistivat maailmaa pääosin samalla tavalla kuin itse, voi käsittää miten vaikea on ymmärtää koiraa.

Koiran hajuaisti on tunnetusti ilmiömäinen ihmiseen verrattuna – koiralla on hajureseptoreja noin 300 miljoonaa ja ihmisellä noin kuusi miljoonaa. Myös koiran näköaisti poikkeaa ihmisen näköaistista – näemme värit eri tavoilla ja näköaistimme poikkeavat myös muilla tavoin toisistaan. Koiran kuulo on ihmisen kuuloon verrattuna huomattavasti tarkempi – koiran kuuloalue on erilainen kuin omamme. Todennäköisesti koiran makuaisti on myös vertaansa vailla, koska hajuaisti on niin oleellinen osa maistamista. Myös koiran tuntoaisti poikkeaa omastamme.

On hyvin vaikea ihmisenä ymmärtää, miten koira kokee ja näkee maailman. Kuitenkin kaikki koiraharrastuslajit ja koko ympäristö on suunniteltu ihmisten aisteja varten, ja osa koiran niin sanotuista virheistä luultavasti johtuu siitä, ettei koiralla ole mahdollisuutta hahmottaa eli nähdä asioita ja tiloja samalla tavalla kuin meillä on.

Koiran ominaispiirteet

  • Päiväaktiivinen eläin, joka nukkuu useammassa jaksossa päivän mittaan
  • Lihaan painottava sekasyöjä
  • Kehittää putoavat maitohampaat ja pysyvät hampaat
  • Sosiaalinen eläin, joka on elänyt ihmisen rinnalla kymmeniä tuhansia vuosia erilaisissa tehtävissä

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista