Toukokuun ale! Kaikki kurssit -10% koodilla KEVAT10 - hyödynnä tarjous!

Koiran ja kissan tutustuttaminen

Koiran ja kissan tutustuttaminen voi olla helppoa tai vaikeaa. Joskus asiat menevät kuten elokuvissa, ja kaikki sujuu hienosti. Joskus taas tilanne kärjistyy heti alkuun ja yhteistä säveltä voi olla vaikea löytää.

Tutustuttamisen tärkein vaihe on suunnittelu

Yksittäisistä neuvoista tärkein koiran ja kissan tutustuttamisessa on huolellinen suunnittelu. Kaikki tapaukset ovat erilaisia, ja tilanteeseen vaikuttaa sekä koiran että kissan ikä; pennun kanssa uuteen asiaan totuttelu on huomattavasti helpompaa kuin aikuisen lemmikin kanssa. Lisäksi eläinten historia vaikuttaa – onko kokemusta aiemmin kissoista tai koirista. Myös kissan ja koiran luonne ja ominaisuudet vaikuttavat siihen, miten hyvin ja helposti tutustuminen onnistuu. Suunnittelulla voi välttää pahimmat vahingot ja suunnitelmasta on helppo poiketa jos asiat menevät odotettua paremmin.

Omistajan vastuulla on eläinten turvallisuus

Koiraa ja kissaa ei voi tutustuttaa niin, että ne vain laitetaan samaan tilaan. Tämä käytäntö altistaa molemmat vaaralle, eikä se ole asiallinen tapa toimia. Hyvä nyrkkisääntö on, että mitään eläimiä ei tule tutustuttaa laittamalla niitä samaan tilaan ilman tutustumisvaihetta. Eniten vahinkoja sattuu juuri tässä alkuvaiheessa. Osana suunnitelmaa ja turvallisuutta näyttelee eläinten rajaaminen eri tiloihin. Jostain syystä tätä pelätään, ja ajatellaan että eläimiä on vaikeampi yhdistää jos ne ensin ovat erillään. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan on päin vastoin helpompaa pitää eläimiä ensin erillään ja tutustuttaa asteittain toisiinsa.

Passiivinen altistus ja rutiinit

Ensimmäinen asia, jonka eläin haluaa uudessa tilanteessa kokea, on turvallisuus. Kissan ja koiran tutustuttaminen on suunniteltava niin, että molemmilla on mahdollisuus käyttää tilaa ja tutkia ympäristöä ja asuntoa. Eläinten pitäminen erillään mahdollistaa sekä kissalle että koiralle tutustumisen tiloihin ja paikkoihin. Passiivinen altistus tarkoittaa sitä, että eläimet oppivat tuntemaan toisensa, vaikka ne eivät ole suorassa kontaktissa toisiinsa. Passiivinen altistus tuntuu ihmisestä usein siltä, että tässä ei nyt tapahdu mitään, mutta eläimille se on parasta mahdollista tutustumista. Tutustuminen ei siis pidä olla suoraviivaista ja aktiivista, vaan hienovaraista ja passiivista. Rutiinit ovat erinomainen tapa tutustuttaa kissaa ja koiraa toisiinsa, ne oppivat missä järjestyksessä päivän aikana tapahtuu asioita.

Kissan ja koiran tutustuttaminen on prosessi

Ihmisen mielessä asiat ovat usein yksinkertaisia ja suoraviivaisia, saatamme ajatella, että asia on sillä sipuli kun kissa ja koira vain laitetaan yhteen. Meille kissan tai koiran hankinta voi olla yksinkertainen asia, pieni muutos. Kuitenkin kissalle ja koiralle tämä hankinta muuttaa koko elämän ja arjen. Niille kyseessä ei ole hankinta, vaan turvallisuuskysymys ennen kaikkea. Sekä kissat että koirat muodostavat oman alueensa ja suhtautuvat tunkeilijoihin enemmän tai vähemmän kielteisesti. Tämä pitäisi aina muistaa – joskus ihmisen asenne on liiankin optimistinen ja ihmiskeskeinen. Kissan ja koiran tutustuttaminen toisiinsa on aina prosessi, joka vie aikaa ja vaivaa. Jos asiat etenevät suunniteltua nopeammin, se on hienoa, mutta se ei ole itsestäänselvyys.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista