EK-logo-vaaka_5@4x

Miten koiran saa pysymään pihalla?

Oma piha on jokaisen koiranomistajan toive, mutta kun toive toteutuu, se tuo usein mukanaan myös haasteita. Koira voi karkailla ja laajentaa omaa tonttiaan tai se voi haukkua ja hälyttää kaikista ohikulkijoista. Miten koiran saa pysymään pihalla ja viihtymään siellä?

Tärkeintä on turvallisuus

Pihalla oleilussa tärkeintä on turvallisuus, eli jatkuva valvonta tai koirankestävä fyysinen aita (sähköinen pihavahti ei ole eettinen valinta) tai mahdollisuus kytkeä koira juoksunaruun. Se, miten koiran kanssa kannattaa pihalla olla, riippuu asuinpaikasta ja monesta muusta tekijästä – tärkeintä on kuitenkin pitää koira ja ohikulkijat turvassa.

Miten koira oppii tontin rajat?

Koirissa on hyvin paljon rotukohtaisia- ja yksilöeroja siinä, miten hyvin ne pysyvät pihalla. Metsästyskoirat lähtevät helposti laajentamaan reissujaan ja paimenkoirilla voi taas olla helpompaa pysytellä kotosalla ihmisten kanssa. Osaa koirista ei pidättele muu kuin aita, mutta osa koirista oppii oman alueen sitä kautta, missä eniten oleskellaan. Mikäli haluat opettaa koiran pysymään pihalla, älä koskaan poistu pihalta koiran kanssa muualta kuin portista tai yhdestä tietystä kohdasta.

Koiran saa pysymään pihalla tekemisen kautta

Oma piha on monelle koiralle alkuun viihdekeskus, mutta vähitellen sen viihdearvo heikkenee. Tärkeä näkökulma onkin ladata arvoa omalle pihalle tarjoamalla koiralle sinne mielekästä tekemistä. Koiran saa pysymään pihalla, jos se alkaa mieltää pihan hauskaksi paikaksi jossa on turvallista viettää aikaa. Olisi niin vaivatonta, jos koira pystyisi ymmärtämään, mitä kaikkea on pitänyt tapahtua, jotta sillä on piha käytössään. Kiitollisuus ja tietoisuus siitä, että kaikilla lajitovereilla ei ole vastaavaa etua käytössään auttaisi koiraa varmasti pysymään pihalla paremmin ja arvostamaan sitä. Tämän varaa ei kuitenkaan kannata laskea pihalla pysymistä todellisuudessa.

Piha alkaa käydä koiralle ajan mittaan hyvin tutuksi. Se muuttuu viihdekeskuksesta vankilaksi, ellei tehdä erityisiä toimenpiteitä. Koira on yleensä rehellinen siinä, että kaikki kiinnostava nyt vain sattuu olemaan pihan ulkopuolella. Mitä useammin koira kokee, että aita tai omistaja estää sitä saavuttamasta jotain kiinnostavaa, sitä enemmän se turhautuu. Turhautuminen voi näkyä karkaamisinnon nousuna tai aitareaktioiden voimistumisena. Luoksetulo voi hiipua ja lähtemiset lisääntyä.

Erilaisilla koirilla on erilaisia taipumuksia. Osa jo rotujensa puolesta vahtii omaa aluettaan, osa taas ilmaisee vieraat ja ohikulkijat kaikille koirille tyypilliseen tapaan. Yleensä pihan vahtiminen alkaa hälytyshaukulla, mutta ajan mittaan siihen sekoittuu turhautumista ja harrastuneisuutta. Ei kannata odottaa, että koira tottuu ja lopettaa reagoimasta pihan ympärillä liikkuviin ihmisiin, autoihin ja koiriin ilman toimenpiteitä. Monesti niistä tulee pihallaolon kohokohtia, joiden jälkeen on mukava palautella. Tämä ilmiö on aivan ymmärrettävä, koska koirilla yleensäkin on tapana kehittää itselleen tekemistä, jos ympäristö käy tylsäksi.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista

Yksilöllinen puhelinneuvonta

Yksilöllistä apua ongelmiin lemmikkisi kanssa, helposti ja nopeasti! Puhelinneuvonnassa apunasi on eläinten käytösneuvoja ja -kouluttaja Jaana Pohjola.