Koira hyppii vasten

Koira hyppii vasten – kyse on normaalista ilmiöstä

Moni koira rakastaa ihmisiä ja haluaa hyppimällä heitä päin tervehtiä heitä vuolaasti. Koira hyppii ihmistä vasten yleensä kotona eteisessä tai pihalla – jotkut koirista hyppivät vasten tuttuja ihmisiä, osa koirista hyppii päin kaikkia ihmisiä riippumatta siitä, ovatko he ennalta tuttuja.

Tämä sosiaalisuus ja avoimuus vieraita kohtaan on sinänsä positiivinen ja toivottu piirre koirissa. Monesti koiranpennun sosiaalistaminen tähtää siihen, että koira kokee ihmisten kanssa olemisen mielekkäänä ja nauttii siitä. Kuitenkin ihmisten tervehtimiseen liittyvät lieveilmiöt, kuten hyppiminen, tuovat tilanteisiin painetta ja häpeää ja joskus jopa todellisia vaaratilanteita.

Hyppiminen sinänsä voi kertoa koiran positiivisesta ja tuttavallisesta suhtautumisesta ihmisiin, mutta omistajassa se usein aiheuttaa ärtymystä – omistajan toiminta voikin lisätä koiran kierroksia ja hyppiminen voi lisääntyä holtittomasti, vaikka sitä oli tarkoitus vähentää. Koiran voi olla vaikea ymmärtää, miksi ihmisiä vasten ei saisi hyppiä.

Miksi koira hyppii ihmistä vasten?

Koira voi hyppiä ihmistä vasten esimerkiksi siksi, että se on innoissaan. Kuitenkin meidän ihmisten silmissä asia on vaarallinen ja kiusallinen – voi tulla tahroja ja reikiä vaatteisiin, ihminen voi kaatua tai saada kynsistä naarmuja tai mustelmia. Koira ei yleensä tarkoita hyppimällä mitään pahaa, mutta sitä pidetään usein huonotapaisuutena tai kurittomuutena. Joskus koira hyppii ihmisiä vasten, koska se ei tiedä miten muulla tavalla ihmisiä voi tervehtiä ja toisinaan koira hyppii koska se kokee tilanteessa konfliktia, jota se purkaa hyppimällä.

Monesti koiraa kielletään tai komennetaan jos se hyppii ihmisiä päin. Tämä voi koiralle olla ristiriitaista, koska se ei voi käsittää, mitä väärää on ihmisten moikkaamisessa. Kieltämällä koira ei opi uutta tapaa tervehtiä, eikä se laske koiran kiihtymystilaa, ja voi päin vastoin altistaa lisää hyppimiselle.

Ihanat, kielletyt ihmiset

Usein ihmisistä innostuvaa koiraa aletaan hillitä ja sitä ei päästetä toteuttamaan itseään. Tämä kuulostaa sinänsä loogiselta, mutta ongelma on se, että estäminen ja poispäin vieminen voivat nostattaa koirassa turhautumista, joka taas altistaa lisää hyppimiselle. Se, että joku asia on kiellettyä tai estettyä, tekee asiasta usein houkuttelevaa. Sen sijaan, että asettuu vastustamaan koiraa, kannattaisi poistaa konfliktia ja alkaa estäjästä mahdollistajaksi. Mitä enemmän koiraa estää hyppimästä, sitä enemmän koira usein haluaa hyppiä. Koulutuksen kannalta on tärkeää tunnistaa juuri se, mitä koira tilanteessa haluaa.

Harjoittele kohtaamisia monipuolisesti

Ongelma ihmisten tervehtimisessä on monesti se, että harjoittelemme niitä liian yksipuoleisesti ja muottiin pakottamalla. Emme osaa tunnistaa arkipäivän muita harjoitustilanteita ja hyödyntää niitä ja se taas johtaa siihen, että koira joutuu liian haastaviin tilanteisiin, eikä sen fokus käänny, kuten toivoisimme. Harjoittelusta voi ottaa erikseen treenattaviksi osiksi esimerkiksi itse tervehtimistilanteen sekä ihmisen luo vapautuksen tai malttiharjoittelun ja moikkaamistekniikan.

  • Harjoittele ensin tuttujen ihmisten kanssa, jotka eivät aikaansaa koirassa hyppimistä
  • Opeta koiralle selkeä toimintamalli palkkioiden avulla kohtaamistilanteeseen
  • Harjoittele sitä, että koira pääsee vieraiden luo ja toisaalta osaa tulla sieltä pois

Tyypillisimmät virheet kun koira hyppii vasten

Tyypillisesti virheet harjoittelussa liittyvät motivaatioon ja fokukseen sekä rauhallisuuden korostamiseen motivaation sijaan. Ensinnäkin, monesti ajatellaan että palkitaan koiraa ”oikeasta” tervehtimisestä nameilla. Tästä on hyötyä harjoittelussa, mutta oikeissa tilanteissa koiraa ei namit kiinnosta, vaan fokus menee ihmiseen. Tästä johtuen koiraa lähdetään viemään poispäin, mikä on seuraava virhe – se vain nostaa koiran turhautumista entisestään ja altistaa hyppimiselle. Yleinen virheajatus on myös se, että odotetaan että koira rauhoittuu ja sitten päästetään se ihmistä lähemmäs – koiralle rauhoittuminen ei ole kovin konkreettinen asia ja vähäinenkin rauhoittuminen karisee kun lähestytään ihmistä.

Tutustu galaksit räjähtää -verkkokurssiin, josta saat selkeät ja konkreettiset harjoitteluohjeet.

Tilaa uutiskirjeemme!

Jaana Pohjola

🐾 Eläinten käyttäytymistieteiden maisteri
🐾 Kysytään koiralta®️ -metodin kehittäjä
🐾 Käytöksen syiden selvittämisen mestari
🐾 Yli 13 vuoden käytännön kokemus
🐾 Kouluttanut myös kouluttajia ja ammattilaisia
🐾 Luovia ideoita haastaviinkin tilanteisiin
🐾 Ammatillinen opettaja AmO

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista