Koiran koulutus – turhautuminen hallintaan lenkillä

remmirähjä voi johtua turhautumisesta

Koiran koulutus voi olla haastavaa, jos ei tunnista esimerkiksi haukkumisen taustalla olevia syitä. Jos koira lenkillä ollessa riehaantuu ja kiihtyy toisten koirien ohitustilanteissa, voi syynä olla joko pelko tai turhautuminen. Koiran koulutus on aivan erilaista riippuen ongelman syystä ja siksi on tärkeää oppia tuntemaan oma koira.

Parhaimmillaan koiran koulutus on yksilöllistä

Jokainen koira on omanlainen persoona, joka toimii tilanteissa omalla tyylillään. Ei ole olemassa ”kurittomia” koiria tai ”keskisormea näyttäviä” koiria, vaan väärintulkintoja, stressireaktioita ja turhautumista eli suuria tunteita. Kouluttamisessa pätevät tietyt periaatteet, mutta kaikkia koiria ei kannata kouluttaa samalla tavalla. Jokaiselle koiralle pitäisi löytää omat, perustellut harjoitukset varsinkin silloin, kun kyseessä on tunneperäinen haaste.

Miksi koira rähjää remmissä?

Remmirähjä voi syntyä monesta syystä. Taustalla voi olla pelko, josta olen kirjoittanut aiemmin artikkelin ja pitänyt maanantailuennon – lue tästä lisää. Toinen yleinen syy remmirähjän taustalla on turhautuminen, eli koiran kokemus siitä, että jokin estää sitä tekemästä tai saavuttamasta asioita, joita se haluaisi tehdä. Turhautuminen on ehkä tyypillisin konfliktitilanne, johon koira joutuu – tilanteesta riippuen ihan päivittäin. Lenkillä ja ohitustilanteissa turhautuminen ilmenee yleensä tempoiluna ja haukkumisena.

Tunnista koirasi turhautuminen:

  • vinkuminen
  • maahan heittäytyminen
  • hihnan pureminen
  • kimeä haukkuminen ja tempoilu
  • leikkiinkutsukumarrukset vastaantulijoille
  • demonikohtaus, eli taluttajan päälle hyökkääminen
  • lahkeiden ja hihojen pureminen

Miksi koira puree taluttajaa tai hihnaa lenkillä?

Kun koira suuttuu tai pettyy, sillä ei ole monia vaihtoehtoja ilmentää tunnettaan. Usein tästä syystä pettymys purkautuu hihnaan tai taluttajaan, ja taluttaja voi tästä hyökkäilystä provosoituessaan lisätä vettä myllyyn ja pahentaa tilannetta. Demonikohtaus syntyy usein turhautumisesta ja siitä, että taluttaja alkaa painia koiran kanssa tosissaan, jolloin tilanne kärjistyy.

Turhautuvaa koiraa ei kannata yllyttää tai fyysisesti rajoittaa, koska koira ei siinä tunnetilassa osaa ratkaista tilannetta järkevästi. Demonikohtauksia varten on hyvä harjoitella erilaisia tukitaitoja, eli tehdä myyräntyötä kotona ilman, että on ns. tilanne päällä.

Koiran turhautumista voi verrata omaan turhautumiseen. Kun liikenne seisoo ja on kiire määränpäähän, nousee liikenneraivo. Kun taistelee koneiden kanssa ja mikään ei toimi, tekee mieli hakata tietokone vasaralla palasiksi (ainakin mulla näin). Koira kokee lenkillä ihan samanlaisia tunteita.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

Liity jäseneksi, niin näet puolentoista tunnin luennon, jossa käyn läpi turhautumisen syntymistä ja hallintaa lenkillä ja ohitustilanteissa. Saat luennolta käytännön vinkit turhautuvan koiran kouluttamiseen ja opit toimimaan järkevästi kiihtymistilanteissa.

VIP-jäsenenä näet vuoden ajan myös kaikki menneet ja tulevat maanantailuennot ja treenivideot, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?