Koiran vaatteet – pue koiraa tarpeen mukaan

Koiran vaatteet eli takki tai haalari on tarpeen kylmällä kelillä ja vaatteista todella on hyötyä koirille. Mitä useammin koiraa puetaan, sitä tärkeämpää on se, että pukeminen sujuu helposti ja vaivattomasti. Sitä tärkeämpää on myös se, että vaatteet ovat koiralle sovitettuja ja sekä materiaaliltaan että malliltaan mukavia. Mitä mukavampaa pukeminen on, sitä enemmän vaatteet nostavat koiran hyvinvointia sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Kuka tietää miltä vaatteet koirasta tuntuvat?

Emme voi todella tietää, miltä koirasta tuntuu. Voimme arvata ja aiempiin kokemuksiin perustuen päätellä, missä kelissä koira kärsii kylmästä. Usein kylmyyden huomaa siitä, että koiran asento tai tapa liikkua muuttuu. Tämä sama muutos voi myös ilmetä kun koiraa puetaan, eli vaate itsessään aiheuttaa muutoksen koirassa. Mikäli koira ei vastusta pukemista, eikä sen liikkumisen tapa vaatteiden myötä muutu mihinkään, voidaan päätellä, että vaate ei sitä haittaa.

Koira on itse oman hyvinvointinsa paras asiantuntija, ja sen mielipiteelle kannattaakin antaa painoarvoa. Se tietää aina, miltä siitä tuntuu – meidän tehtävämme on kuunnella sitä.

Katso ulkoilun määrä koirasta, älä kellosta

Erityisissä olosuhteissa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota koiraan. Mikäli koiralla on taipumus palella tai se kylmällä säällä välttää ulos lähtemistä, ei kannata yrittää pitää kiinni reippauden ja sisukkuuden nimissä tunneista, vaan antaa koiran kertoa, milloin lenkki on sopivan pitkä. Emme itsekään kovin paljon nauti liikunnasta, kun sormet ja varpaat ovat tunnottomat ja naama jäässä; miksi koiran pitäisi? Koiran elämänvaiheet, vuodenaikojen vaihtelut ja kaikki muut muuttujat vaikuttavat elämään eikä mitään omaa periaatetta tarvitse orjallisesti noudattaa. Jos koira palelee, se viedään lämpimään; talvella on mahdollista tehdä mukavia asioita myös sisällä ja mikä parasta, hyvällä omallatunnolla kaivautua sohvaan koira kainalossa. Voit opettaa koiran pyytämään takaisin kotiin, se on hyvä periaate vaatteilla tai ilman.

Mieti mitä koira vastustaa jos se vastustaa

Jos koira ei halua vaatteita päälleen, syitä kannattaa pohtia hetki ennen kuin ryhtyy toimeen. Vastustaako koira vaatetta itsessään? Onko vaate sopiva, onko se staattinen, estääkö se liikkumista? Tässä kohtaa usein voi huomata, että yksi tietty vaate aiheuttaa vastustusta, mutta joku toinen taas ei. Silloin vastustusta herättävä vaate kannattaa vaihtaa.

Vastustaako koira jotain tiettyä kohtaa? Onko tassut hankalat vai pään pujotus tai maan alta kiinnitys? Mikäli löytyy selkeä kohta, joka on haastava, mieti liittyykö kyseiseen kohtaan muutakin vaikeaa? Jos liittyy, onko alueella kipuja? Vai onko se vain herkkä paikka? Voiko ongelmaa kiertää, eli vaihtaa vaatetta tai vaihtoehtoisesti vastaehdollistaa käsittelyyn?

Entä vastustaako koira sittenkin seurausta, joka vaatetuksesta tulee, eli ulkoilua itsessään? Silloin vaatteissa, koirassa tai pukijassa ei ole mitään haastetta, vaan pukemista seuraava lopputulos ei ole koiran mieleen, eikä sillä ole muuta tapaa osoittaa mielipidettään. Silloin voi keskittyä asenteen muuttamiseen ulkona, paras keino on totella koiraa kun se haluaa sisälle ja sitä kautta lisätä koiran hallinnan tunnetta.

Koiran vaatteet: tarkoitus on lisätä hyvinvointia

Oikein valittu ja sovitettu sekä opetettu vaate toimii kuten kaulapanta tai valjaat – koirassa ei muutu mikään kun vaate puetaan päälle. Ajattele, kuinka epäsopiva vaatteen täytyy itselläsi olla, jotta se vaikuttaa tapaan liikkua; kuinka paljon housujen täytyy puristaa ennen kuin se näkyy liikkumisessa? Vaatteen valinnassa kannattaa kysyä asiantuntijaa avuksi.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista