Tyytyväinen koira – musiikki ja muut äänivirikkeet

Kun puhutaan koirien aktivoinnista tai mielekkään tekemisen järjestämisestä koirille, äänivirikkeet jäävät usein vähälle huomiolle, erilaisten ruokaintaratkaisujen ja hajutehtävien varjoon. Niistä on kuitenkin todettu olevan koirille hyötyä ja niiden käyttö on helppoa ja yksinkertaista.

Mitä hyötyä musiikista on koirille?

Musiikin vaikutuksia koiriin on tutkittu lähinnä kennelolosuhteissa, jotka on monella tavalla todettu koirille stressaaviksi; meteliä, naapureita, liikehdintää ja hyvin vähän hallinnan tunnetta.

Musiikilla on havaittu olevan koiria rauhoittava vaikutus; musiikkia kuunnellessaan koirat lepäävät ja makaavat enemmän ja haukkuvat keskimäärin vähemmän. Lepäämistä ja haukkumisen ja yleisen levottomuuden vähentymistä pidetään kenneleissä merkkeinä lisääntyneetsä tyytyväisyydestä.

Musiikilla on havaittu olevan myös fysiologia vaikutuksia, esimerkiksi sykevälin vaihteluun musiikilla on havaittu positiivinen vaikutus stressin näkökulmasta.

Mitä musiikkia soittaisin koiralle?

Keskimäärin koirat vaikuttavat pitävän klassisesta musiikista, mutta niillä voi myös olla yksilöllisiä mieltymyksiä.

Tutkimuksessa, jossa verrattiin ihmisten jutustelua, hevimusiikkia, poppia ja klassista, koirat lepäsivät eniten kuunnellessaan klassista. Ne myös haukkuivat vähemmän ja seisoskelivat vähemmän klassisen aikana. (Wells, 2002).

Klassinen musiikki aiheutti enemmän unta ja vähemmän ääntelyä myös verrattuna heviin tai koirille suunniteltuun psykoakustiseen (?) musiikkiin (Kogan et al., 2012) tai hiljaisuuteen (Bowman et al., 2015). Klassinen musiikki vaikutti koiriin sykevälin vaihtelussa mitattuna myös lääkärin tutkimuksen aikana soitettuna (Köster et al., 2019).

Tutkimuksessa, jossa verrattiin viittä eri genreä: soft rockia, motownia, poppia, reggaeta ja klassista havaittiin kaikkien musiikkilaatujen kohdalla positiivinen, myös fysiologinen vaikutus. Sykevälin vaihteluun vaikuttivat edullisimmin soft rock ja reggae, tosin eri genrejen väliset erot olivat pieniä. (Bowman et al., 2017).

Yksi hyvä vaihtoehto vaikuttaa olevan äänikirja, jota verrattiin poppiin, klassiseen ja psykoakustiseen musiikkiin (Brayley & Montrose, 2016). Äänikirjalla huomattiin tässä tutkimuksessa olevan eniten positiivisia vaikutuksia koiriin; äänikirjaa kuunnellessaan koirat lepäsivät eniten ja haukkuivat vähiten. Ehkä ihmisen ääni on koiralle merkityksellinen, varsinkin luettuna – aiemmin tehdyssä tutkimuksessa radiolla ei havaittu olevan vaikutusta koiriin.

Miten koiran äänivirikkeitä voisi hyödyntää?

Kaikissa edellä mainituissa tutkimuksissa musiikki itsessään aiheutti koirissa muutoksia. Jo pelkästään tämä tieto on mielettömän tärkeä, koska se osoittaa, että musiikilla on merkitystä! Stressaavissa olosuhteissa tehtyjä tutkimuksia ei välttämättä voi suoraan soveltaa kotikoiriin, mutta jos se vähentää stressiä kennelissä, miksi se ei vähentäisi stressiä kotona?

Musiikki pelkästään voi auttaa koiraa rentoutumaan monissa tilanteissa ja sen vaikutusta voi tietoisesti korostaa. Yhtäkkiä meillä on käytössä loistava aineeton työkalu koiran rentouttamiseen erilaisissa tilanteissa!


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi musiikkia ja äänikirjoja koirille ja niiden sovelluksia.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!