Inhoaako koirasi valjaita? Aloita asennetyö heti

koiran valjaat ja kaulapanta

Miksi koira inhoaa valjaita, vaikka niiden pitäisi olla kaiken järjen mukaan mukavammat päällä kuin kaulapanta? Syy voi löytyä yllättävästäkin paikasta, ja joka tapauksessa lenkkeilyn mukavuuden kannalta asiaa kannattaa purkaa ennen luovuttamista!

Miksi valjaat ovat paremmat kuin kaulapanta?

Mikäli olet jo aiemmin lukenut hihna-aiheisia juttujani, tiedät varmaankin, että en suosittele vetämiseen nollatoleranssia. Tähän on monta syytä, kuten koiran mahdollisesti ikäväksi kehittyvä asenne lenkkeilyä ja taluttajaa kohtaan.

Vaikka idea täysin vetämättä kulkevasta koirasta olisi hieno, se harvemmin realisoituu arjessa. Tulee tempoilua ja kiskomista puolin ja toisin. Hyvin istuvat, ergonomiset valjaat on parempi vaihtoehto vetävälle koiralle kuin kaulapanta. Valjaita on nykyisin niin paljon, että varmasti jokaiselle koiralle löytyy sopivat.

Miksi koira inhoaa valjaita, vaikka ne olisivat sopivat?

Valjaisiin ei välttämättä harjoitella kuten pantaan

Moni koira saa heti synnyttyään tunnistamista helpottavan ”pannan” kaulaansa. Valjaisiin pentu tutustuu usein vasta luovutusiän jälkeen ja joutuu heti tositoimiin. Valjaat tuntuvat erilaisilta koiran päällä kuin panta, ja valjaat todennäköisesti vaativat paljon enemmän totuttelua kuin panta. Toisaalta valjaita on hankala pilkkoa koiralle helpommiksi, varsinkaan niin, että niitä voisi pitää koiran päällä sisällä totuttelumielessä. Valjaissa voi olla kaikki tai ei mitään – haaste. Valjaita tulisi pitää pennun päällä pitkiä aikoja, jotta niistä muodostuisi täysin neutraali asia. Vaikka valjaat olisivat täysin sopivat ja mukavat, niiden aiheuttama tunne voi silti olla rajoittava ja negatiivinen.

Valjaat on hankala pukea

Kaulapannan saa kohtuullisen helposti koiralle päälle, kun taas valjaissa on oma hommansa. Pitää pujottaa pää, sitten nostella jalkoja ja kumarrella koiran päälle. Toki on step-in-valjaita, mutta nekään eivät poista kumartelua. Karvat jäävät herkästi nipistämään kun valjaita kiinnitetään. Valjaiden pukemiseen voi liittyä monta pientä koiralle epämiellyttävää asiaa, ja yksi tärkeä osa ratkaisua on löytää nämä mahdolliset jännityksen lähteet.

Valjaat tuntuvat ikäviltä päällä

Nipistää, puristaa, ahdistaa – vaikka valjaat olisivat kuinka hyvät, muotoillut ja sovitetut, niiden aiheuttama tunne koiralle on ratkaiseva. Harva eläin nauttii varusteista, mutta niille voi pitkällä totutteluvaiheella muodostaa neutraalin asenteen varusteisiin. Varusteiden pitäisi olla kuten vaatteet meille; ei sinällään aiheuttaa mitään tuntemuksia.

Valjaiden pukemistilanne on painostava

Tämä on yllättävän yleinen selitys sille, miksi treeni ei etene. Vaikka palkkana olisi parasta mahdollista makkaraa ja vaikka tehtävä pidettäisiin kuinka helppona ja pilkottuna, tilanne voi koiran mielestä olla painostava. Ehkä vain siitä syystä, että koiran odotetaan tarjoavan jotain toimintaa suhteessa valjaisiin, joista se ei pidä. Kannattaa muistaa, että positiivisinkaan koulutus ei ole aina koiran mielestä helppoa tai kivaa.

Mistä tietää, että tilanne on koiran mielestä painostava? Koira voi hidastella, olla valju tai sitten homma ei vain etene. Pahimmillaan koira lakkaa syömästä ja hännänheilutus loppuu ja tehtävästä tulee pakkopullaa.

Se, mitä valjaiden pukemisesta seuraa, on ikävää

Todella moni koira jännittää lenkkeilyä. Koira voi hyvin pelätä pimeää tai inhota vesisadetta ja tästä syystä ne eivät halua valjaita – valjaista kieltäytyminen on fiksu tapa välttää ulkoilua.

Mikä tahansa edellä luetelluista haasteista onkaan kyseessä tai joku niiden ulkopuolelta, on tärkeää hoitaa tilannetta koiralähtöisesti. ”Ne valjaat nyt vaan puetaan”-tyyli aiheuttaa todennäköisesti ahdistusta, rapauttaa suhdetta omistajaan, ei ainakaan vähennä koiran pelkotiloja ja siitä syystä en sitä suosittele.

Miten koiraa voi kouluttaa sietämään valjaita paremmin?

Yritä ensin testata, mikä valjaissa on ongelma. Oletko koskaan pukenut valjaita ilman valjaita? Mikäli koira ei vastusta lainkaan, kun kopeloit sitä käsillä ikään kuin pukisit valjaita, syy löytyy todennäköisesti välineestä itsestään tai sen seurauksesta.

On monta tapaa opettaa valjaat jälleen kivoiksi. Itse olen huomannut, että mitä luovempi kykenee treeneissä olemaan ja mitä enemmän koiran saa innostumaan, sitä parempiin tuloksiin päästään.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa annan vinkit siihen, miten saat valjaiden pukemisesta koiralle mielekkäämmän tilanteen.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!