Koira haukkuu tai ihmisille – miten treenata ihmiskohtaamisia varauksellisen koiran kanssa?

Ihminen on harvoin tai ei juuri koskaan neutraali asia koiralle. Koira oppii tulkitsemaan yleensä erilaisia tilanteita taitavasti ja oppii, missä tilanteessa ihminen on uhka ja missä tilanteessa taas mahdollisuus. Varauksellinen koira usein haukkuu karvat pystyssä ja voi käyttäytyä uhkaavasti. Tämä taas on omistajalle usein noloa ja tuottaa häpeää siitä, ettei ole osannut koiraa opettaa paremmin. Kuitenkin vieraita ihmisiä kohtaan varauksellisuus on koirille normaalia, koirilla on vahva me ja he -ajatus, eli oma porukka on ok, mutta tunkeilijat eli esimerkiksi kotiin saapuvat vieraat eivät ole ok.

Koirat ovat erilaisia suhtautumisessa ihmisiin

Koiran persoonaan ja toimintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten perimä, rodun alkuperäinen käyttötarkoitus, sosiaalistamiskausi ja pentuaikaiset kokemukset sekä ihmisiin altistumisen määrä ja laatu. Omistaja voi koulutuksella ja altistuksella vaikuttaa koiran suhtautumiseen, mutta ihmisiin varauksella suhtautuvaa koiraa ei tarvitsekaan saada rakastamaan kaikkia. Koiran elämässä tapahtuviin ihmiskohtaamisiin voi vaikuttaa niin että varmistaa niissä turvallisuuden. Onneksi nykyisin on myös mahdollista helpottaa koiran oloa lääkkeillä vaikkapa eläinlääkäriin mennessä – tällä tavalla saadaan omistajan ja koiran stressiä pienemmäksi ja kaikille mielekkäämpi käynti.

Koira on herkempi eläin, kuin haluaisimme uskoa

Itsekin monesti huomaan vasta videolta, miten pienillä merkeillä koira kertoo jossakin tilanteessa että jännittää. Se voi olla läähätystä, kielellä lipomista, rapsuttelua tai hidastelua. Jokaiselle koiralle muodostuu eri ihmiskohtaamistilanteisiin oma tyyli toimia, tätä voi sanoa rutiiniksi tai rituaaliksi, jossa koira yleensä pysyy pitkään. Mikäli koira on innokas ihmisiä kohtaan, se voi tervehtiä heitä pirskahtelvasti. Vaikka koira jännittäisi ihmisiä, se voi näyttää aivan samalta kuin pirskahteleva innokas koira. Tämä hämää ihmistä. Ihmisiä jännittävä koira voi myös hyökätä kohti, haukkua tai sitten jämähtää tuijottamaan tai liikkua hidastetusti ihmisen ympärillä. Osa koirista pyrkii välttämään ihmistilanteita, ja niitä me usein tulkitsemme oikein – on helppo huomata että koiraa pelottaa.

Koiraa voi opettaa ihmiskohtaamisiin monipuolisesti

Kun ymmärretään ensin, että koiran reaktion taustalla on pelko, silloin on helppo myös ymmärtää että ensisijainen keino pelon hoitoon on turvallisuudentunteen lisääminen. Turvallisuudentunnetta suhteessa vieraisiin ihmisiin voi lisätä monella eri harjoituksella ja keinolla. Näitä ovat mm. hallinnan tunteen lisääminen esimerkiksi poispäin palkitsemalla, passiivinen ja turvallinen altistus ja ihmisten esittäminen hyvässä valossa.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon poispäin palkkaamisen harjoittelusta ja videon, jolla vastaan kysymykseen: kannattaako koira palkita vaikka reaktio tulee. Lisäksi pääset kuuntelemaan tallenteen zoom-livestä jossa käsitellään varauksellisten koirien ihmistreenejä käytännön esimerkkien kautta.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?