Miksi koira haukkuu – selvitä haukkumisen syy

Koira haukkuu monista syistä, osa koirista enemmän ja osa vähemmän. Haukkuminen on koiralle lajityypillinen tapa kommunikoida, ja sillä on aina hyvä syy haukkumiseen.

Haukkuminen on koiran kieli

Haukku on universaali kieli, siinä ei tunneta samalla tavalla murteita kuin esimerkiksi linnunlaulussa. Eri rotujen haukkuja on kuitenkin vaikea vertailla, koska koirilla on niin valtavia koko- ja rakenne-eroja. Tutkijat epäilevät että haukkumisella on merkitys sekä lajinsisäisessä että lajienvälisessä kommunikaatiossa – koira siis käyttää haukkumista viestintänä sekä ihmisille että toisille koirille.

Miksi koira haukkuu?

Tyypillisiä syitä koiran haukkumisen taustalla ovat:

  • Hälytys- ja vahtihaukku: ”Joku tulee, jotain outoa on meneillään!”
  • Puolustus- ja uhkahaukku: ”Älä tule lähemmäs!”
  • Turhautumishaukku: ”Voi että kun haluaisin mennä mutta typerä tolppa ei anna!”
  • Huomiohaukku: ”Leikitään! Heitä pallo! Treenataan! Nouse jo! Lopeta puhelu!”
  • Sosiaalinen haukku: ”Joku haukkuu, joku haukkuu, varmaan jotain tärkeää, liityn mukaan!”
  • Tervehdyshaukku: ”TERVE!”

Haukku ärsyttää, mutta se myös pelastaa

Entisaikoina haukku on ollut erittäin tärkeä ominaisuus koirissa – ne ovat toimineet ihmisten puutteellisten aistien jatkeena ja kuunnelleet ympäristöä vaarojen varalta. Koirat ovat myös ilmoittaneet ja ilmoittavat edelleen monenlaisista vaaroista – esimerkiksi vuosittain palkittavien sankarikoirien yksi tärkeimmistä työkaluista on haukku.

Haukkuminen ärsyttää ihmisiä ja usein koetaan, että koira ei saa pitää minkäänlaista ääntä. Kuitenkin koirassa on edelleen samat ominaisuudet, jotka siihen on tuhansien vuosien aikana jalostettu. Lisäksi haukkuminen on edelleen nykyään myös hyödyllinen ja tarpeellinen työkalu, koska sillä saa ihmisen heräämään savun keskeltä tai syvästä unesta.

Haukkuminen ei ole ongelmakäytöstä

Koiran haukkumisen taustalla on lähes poikkeuksetta koiran aito kokemus ja tunne – koira haukkuu yksin jäädessään tai kuullessaan outoja ääniä tai kun pihan ohi kulkee ihmisiä. Kaikki tämä hälyttäminen on koiralle normaalia toimintaa. Koiran haukkumista voi vähentää ja sitä vähennetään poistamalla syy, ei peittämällä oiretta.

Selvitä miksi koira haukkuu

Koiran haukku on aina tilannekohtaista, eli tilanne jossa koira haukkuu, kertoo paljon haukkumisen syistä. Ei ole olemassa “vain haukkumista”, vaan haukku liittyy erilaisiin tilanteisiin.

Miten haukkumista voi vähentää?

Haukkumiseen on tarjolla monia epäeettisiä välineitä ja koulutustapoja. Älä käytä haukunestopantaa tai muita välineitä – niiden käyttö vain pahentaa ongelmia ja lisää koiran kokemaa stressiä. Verkkokurssillamme käsitellään perusteellisesti erilaiset tilanteet, joissa koira haukkuu. Näin voit ymmärtää syyn ja motiivin haukkumisen taustalla ja tätä kautta voit tehokkaasti puuttua koiran haukkumiseen. Katso verkkokurssin sisältö ja opiskele lisää haukkumisesta.

Jaana Pohjola

🐾 Eläinten käyttäytymistieteiden maisteri
🐾 Kysytään koiralta®️ -metodin kehittäjä
🐾 Käytöksen syiden selvittämisen mestari
🐾 Yli 13 vuoden käytännön kokemus
🐾 Kouluttanut myös kouluttajia ja ammattilaisia
🐾 Luovia ideoita haastaviinkin tilanteisiin
🐾 Ammatillinen opettaja AmO

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista