Toukokuun ale! Kaikki kurssit -10% koodilla KEVAT10 - hyödynnä tarjous!

Harrastuskoiran pohjataidot

Harrastuskoira on koira, jonka kanssa harrastetaan jotakin koiralajia. Koira voi olla ja onkin usein samaan aikaan sekä kotikoira että harrastuskoira että perheenjäsen. Harrastuskoirasta puhutaan usein, kun harrastaminen koiran kanssa tähtää kilpailemiseen ja on tavoitteellista. Harrastuskoiran pohjataidot ovat erilaisia taustataitoja, jotka auttavat koiraa varsinaisessa lajissa.

Mitä koiran tarvitsee osata ennen lajitaitoja?

Lajitaitojen ohella koira tarvitsee monenlaista osaamista. Usein lajiharrastuksissa on paikalla muita koiria, paikassa täytyy odotella omaa vuoroa, pitää kestää monenlaista hulinaa ja ihmisiä ja pitäisi pystyä myös rentoutumaan. Osalle koirista esimerkiksi autossa oleminen on luontaisesti helppoa, ne eivät stressaa autossa olemisesta, vaan lepäävät. Tämä, kuten muutkaan harrastuksiin liittyvät tilanteet ja niihin liittyvä osaaminen, ei suinkaan ole itsestäänselvää vaan valtaosa koirista tarvitsee harjoitusta.

Osa koirista on siinä mielessä “helppoja”, että ne saattavat leikkiä paineen allakin. Silloin ohjaajalle voi tulla olo, että kaikkihan on hyvin, vaikka leikistä puuttuisi täysin aito ilo ja vapautuneisuus. Leikki voi kyllä vapauttaa koiraa, mutta se voi helposti kääntyä myös stressinpurun puolelle. Olisi hyvä, että takataskussa olisi montakin juttua, jotka näyttäytyisivat tuttuina uudessa ympäristössä. Mekin toimimme eri tavoin, kun meitä jännittää. Eri asia on, tarvitseeko koiran välittää meidän jännityksestä mitenkään; voisiko se miten toimimme jännittyneenä, viestiä koiralle turvaa?

Harrastuskoiran pohjataidot luovat perustan

Harrastavan koiran pohjataitoihin voisi laskea ainakin seuraavat:

  • koiran palkitseminen ja erilaisten palkkioiden käyttö, motivaation rakentaminen
  • autossa ja häkissä odottelu
  • koirahäiriöiden sietäminen
  • ihmisten lähellä harjoittelu ja luoksepäästävyys
  • palautuminen ja rentoutuminen
  • koiran tunnetilojen hallinta ja purkaminen

Koira ei ole tyhjä taulu

Kukaan koira ei ole syntyessään tyhjä taulu, vaan koiralla on jo syntymästään alkaen erilaisia piirteitä ja ominaisuuksia. Nämä on syytä ottaa huomioon ja rakentaa koiraa harrastuslajeja varten kestävästi ja koiraa tukien. Kaikki koirat ovat erilaisia, mutta kaikki koirat hyötyvät siitä, että niille opetetaan pohjataidot eli riittävät valmiudet toimia ennen lajiharjoittelua.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista