Koiran valjaat – pukeminen sujuvaksi

Valjaita on kaiken mallisille koirille ja nykyisin myös koiran mittatilausvaljaat ovat kaikkien saatavilla helposti. Vaikka koiran valjaiden kehittely on vuosikymmenten ja vuosien aikana kehittynyt ja koiran valjaat ovat entistä mukavampia ja ergonomisempia, todella yleistä on se, että koira inhoaa valjaita ja varsinkin niiden pukemista.

Koiran valjaat täytyy sovittaa hyvin

Käytä valjaiden valintaan ja sovitteluun aikaa, jotta et heti joudu vaihtamaan niitä. Käytä apuna asiantuntijaa, joka ymmärtää miten erilaiset valjaat sopivat erilaisille koirille ja mitkä ovat tärkeät mitat valjaita valitessa. Valjaat ovat koiralle sama asia kuin meille sopivat lenkkarit; ei ole kiva lenkkeillä jos varvasta puristaa tai kenkä hiertää. Valjaat osuvat koiran kehossa isolle alueelle ja niihin kohdistuu suuri voima kun koira vetää – on erittäin tärkeää että valjaat ovat sopivat.

Miksi koira inhoaa valjaita, vaikka ne olisivat sopivat?

Valjaisiin ei välttämättä harjoitella kuten pantaan

Moni koira saa heti synnyttyään tunnistamista helpottavan “pannan” kaulaansa. Valjaisiin pentu tutustuu usein vasta luovutusiän jälkeen ja joutuu heti tositoimiin. Valjaat tuntuvat erilaisilta koiran päällä kuin panta, ja valjaat todennäköisesti vaativat paljon enemmän totuttelua kuin panta. Toisaalta valjaita on hankala pilkkoa koiralle helpommiksi, varsinkaan niin, että niitä voisi pitää koiran päällä sisällä totuttelumielessä. Valjaissa voi olla kaikki tai ei mitään – haaste. Valjaita tulisi pitää pennun päällä pitkiä aikoja, jotta niistä muodostuisi täysin neutraali asia. Vaikka valjaat olisivat täysin sopivat ja mukavat, niiden aiheuttama tunne voi silti olla rajoittava ja negatiivinen.

Valjaat on hankala pukea

Kaulapannan saa kohtuullisen helposti koiralle päälle, kun taas valjaissa on oma hommansa. Pitää pujottaa pää, sitten nostella jalkoja ja kumarrella koiran päälle. Toki on step-in-valjaita, mutta nekään eivät poista kumartelua. Karvat jäävät herkästi nipistämään kun valjaita kiinnitetään. Valjaiden pukemiseen voi liittyä monta pientä koiralle epämiellyttävää asiaa, ja yksi tärkeä osa ratkaisua on löytää nämä mahdolliset jännityksen lähteet.

Valjaat tuntuvat ikäviltä päällä

Nipistää, puristaa, ahdistaa – vaikka valjaat olisivat kuinka hyvät, muotoillut ja sovitetut, niiden aiheuttama tunne koiralle on ratkaiseva. Harva eläin nauttii varusteista, mutta niille voi pitkällä totutteluvaiheella muodostaa neutraalin asenteen varusteisiin. Varusteiden pitäisi olla kuten vaatteet meille; ei sinällään aiheuttaa mitään tuntemuksia.

Valjaiden pukemistilanne on painostava

Tämä on yllättävän yleinen selitys sille, miksi treeni ei etene. Vaikka palkkana olisi parasta mahdollista makkaraa ja vaikka tehtävä pidettäisiin kuinka helppona ja pilkottuna, tilanne voi koiran mielestä olla painostava. Ehkä vain siitä syystä, että koiran odotetaan tarjoavan jotain toimintaa suhteessa valjaisiin, joista se ei pidä. Kannattaa muistaa, että positiivisinkaan koulutus ei ole aina koiran mielestä helppoa tai kivaa.

Mistä tietää, että tilanne on koiran mielestä painostava? Koira voi hidastella, olla valju tai sitten homma ei vain etene. Pahimmillaan koira lakkaa syömästä ja hännänheilutus loppuu ja tehtävästä tulee pakkopullaa.

Se, mitä valjaiden pukemisesta seuraa, on ikävää

Todella moni koira jännittää lenkkeilyä. Koira voi hyvin pelätä pimeää tai inhota vesisadetta ja tästä syystä ne eivät halua valjaita – valjaista kieltäytyminen on fiksu tapa välttää ulkoilua.

Mikä tahansa edellä luetelluista haasteista onkaan kyseessä tai joku niiden ulkopuolelta, on tärkeää hoitaa tilannetta koiralähtöisesti. “Ne valjaat nyt vaan puetaan”-tyyli aiheuttaa todennäköisesti ahdistusta, rapauttaa suhdetta omistajaan, ei ainakaan vähennä koiran pelkotiloja ja siitä syystä en sitä suosittele.

Sopivatkin valjaat saattavat herättää koirassa vastustusta

Koiran valjaat herättävät monesti vastustusta, jopa niin ettei koira enää edes halua lähteä lenkille. Syy siihen, miksi koirat vaikuttavat inhoavan valjaita tai niiden pukemista, on epäselvä. Kyse voi olla monesta tekijästä – joskus itse ulos lähtö on koiran mielestä hankala asia ja joskus taas vika on kuitenkin valjaissa.

Valjaiden pukemisessa on monta mahdollista jännittävää tekijää – mikäli koirasi vastustaa valjaita, mieti voiko kyse olla jostakin seuraavista:

  • Valjaiden pukemiseen liittyy koiran yllä kumartelu ja liikkumisen estäminen
  • Valjaista kuuluu pelottava ääni tai kiinnittäminen voi nipistää
  • Karvat jäävät valjaiden väliin ja se nipistää
  • Pää pitää pujottaa lenkistä läpi ja sen jälkeen ei pääse ravistelemaan
  • Jalkoja pitää nostella valjaista läpi ja se jännittää koiraa

Puutu asiaan hyvällä, jos koira inhoaa valjaita

Koiran valjaat on niin tärkeä osa elämää, että asiaa ei kannata jättää hoitamatta jos niiden pukeminen on vaikeaa. Monesti koiran kokema pelko tai epämukavuus kuitataan tokaisemalla että ne nyt vaan puetaan ja sillä sipuli. Tämä tyyli ei kuitenkaan sovi läheskään kaikille koirille enkä suosittele sitä kenellekään näistä syistä:

  • Valjaat ovat jokapäiväinen asia, ja toistuessaan pukeminen tuottaa koiralle täysin turhaa stressiä
  • Valjaiden pukemiseen liittyvä kuormitus voi ilmetä muualla, kuten lenkillä reaktiivisuutena tai muissa käsittelytoimissa
  • Lenkkeilyn pitäisi olla myös koiran omaa aikaa, eikä se voi välttämättä keskittyä jos valjaiden pelko on jatkuvasti läsnä

Jos haasteena on enemmän pukemistilanne kuin itse valjaat, monesti koira antaa helpommin pukea valjaat ulkona. Ulkona pukeminen on ihan perusteltua, jos se on sielä helpompaa ja jos koira kiinnittää siellä pukemisen aikana huomionsa muualle kuin vastusteluun.

Miten koiraa voi kouluttaa sietämään valjaita paremmin?

Yritä ensin testata, mikä valjaissa on ongelma. Oletko koskaan pukenut valjaita ilman valjaita? Mikäli koira ei vastusta lainkaan, kun kopeloit sitä käsillä ikään kuin pukisit valjaita, syy löytyy todennäköisesti välineestä itsestään tai sen seurauksesta.

On monta tapaa opettaa valjaat jälleen kivoiksi. Itse olen huomannut, että mitä luovempi kykenee treeneissä olemaan ja mitä enemmän koiran saa innostumaan, sitä parempiin tuloksiin päästään.

Katso luentotallenne, jonka tavoitteena on esitellä luovia harjoitteita, joilla koiran valjaiden pukemisen voi kääntää kivaksi!

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista