Vedonestovaljaat koiralle

Vedonestovaljaat aiheuttavat kiristyessään ikävän tunteen koiralle, ja niiden “teho” perustuu tähän olettamukseen, että kun koira saa “negatiivista” palautetta vetämisestä, vetäminen vähentyisi. Tämä ei käytännössä pidä paikkaansa.

Vedonestovaljaat eivät ratkaise vetämistä

Koira voi vetää hyvin monesta syystä – se voi vetää hajuille tai pois taluttajan luota. Koira voi myös vetää yrittäessään paeta vedonestovaljaiden nipistystä tai kiristystä. Vedonestovaljaat on keksitty hatarille, toimimattomille perusteille ja niitä markkinoidaan ihmelääkkeenä vetämiseen. Valtaosassa tapauksista niillä ei ole mitään vaikutusta koiran vetämiseen, joten käytännössä valjaiden hankkiminen on hukkaan heitettyä rahaa.

Miksi logiikka ei toimi?

Kuulostaa jopa huvittavan yksinkertaiselta tämä vedonestovaljaiden ja muidenkin välineiden logiikka: koira saa ikävää palautetta ei-toivotusta toiminnasta, jolloin ei-toivottu toiminta vähenee. Jos tämä pitäisi paikkansa, ei kenelläkään olisi ongelmia koirien kanssa. Kun tavoitteena on myydä kaiken ratkaisevia välineitä, tottakai halutaan yksinkertaistaa monimutkainen ongelma ja tarjota siihen yksinkertainen ratkaisu. Koira ei ole näin yksinkertainen eläin, ja vetämistä koira harrastaa monesta muustakin syystä kuin siitä syystä, että se saisi vetämällä positiivista palautetta.

Ratkaise syy, älä yritä poistaa oiretta

Vetämisen taustalla on syy tai monia syitä, joita tulisi ensisijaisesti hoitaa ennen kuin hyökätä peittämään oiretta. Vedonestovaljaiden ei ole tarkoituskaan ratkaista mitään syytä vetämisen taustalla tai opettaa koiralle mitään uutta, vaan manipuloida koiran liikkumistapaa. Tilannetta voisi verrata siihen, että itse joutuisi kantamaan puristavaa reppua mukanaan; liikkumisen tapa muuttuu kyllä, mutta ei suinkaan hyvään suuntaan. On selvää, että tällainen “ratkaisumalli” vain pahentaa ongelmaa entisestään: ei poista vetämisen syytä, ei opeta koiralle mitään uutta, vaikeuttaa koiran liikkumista ja kipeyttää koiraa. On tärkeää pohtia, mitä kaikkea luvattu ihmeväline aiheutta koiralle, ennen kuin sellaisen hankkii. Vedonestovaljaat on kehitetty siksi, että ihmiset ovat valmiita laittamaan rahaa tyhjiin lupauksiin.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista