EK-logo-vaaka_5@4x

Koiranpentu sisäsiistiksi

Kuinka nopeasti koiranpentu oppii sisäsiistiksi?

Koiranpentu nopeasti ja tehokkaasti sisäsiistiksi – se on jokaisen pennunomistajan unelma. Koirat ovat yksilöitä siinä, kuinka nopeasti ne oppivat tekemään tarpeensa ulos. Nopeuteen vaikuttaa pennun koko, sen kokemukset kasvattajan luona, perimä sekä pennun reippaus – valitettavasti osa pennuista pelkää ulkona niin paljon, että ne eivät pysty tekemään tarpeitaan ulos. Omistajan tekemisillä ei ole kovin suurta vaikutusta pennun sisäsiisteydelle, paitsi toki ulkona käyttämisen tiheydessä. Lopulta kaikki koirat kuitenkin oppivat sisäsiisteiksi. Koiranpennun sisäsiisteys on usein ensimmäinen asia, jota koiralle halutaan opettaa.

Koiranpentu sisäsiistiksi edellyttää tarkkailua

Heräämisen, leikin ja ruuan jälkeen kannattaa pentu aina viedä ulos. Kun se tekee tarpeensa ulos, se on hyvä palkita. Pennulle tulee tarjota riittävät mahdollisuudet onnistua, jotta sisäsiisteyskoulutus tuottaa tulosta. Mitä useammin ulkona käydään ja mitä useammin pentua palkitaan onnistumisesta, sitä nopeammin se oppii sisäsiistiksi. Pieni pentu ei osaa pidätellä, se tekee tarpeensa juuri silloin kun sillä on hätä. Tästä syystä koiraa ei milloinkaan saa rankaista sisälle tekemisestä. Hyvä ennakointi ja tarkka silmä auttavat tulkitsemaan, milloin pentu kannattaa viedä ulos.   

Koiranpennun elinpiiri laajenee vähitellen

Pennun elinpiiri on alussa hyvin pieni. Siksi se saattaa tehdä tarpeensa alussa niihin huoneisiin, joissa se viettää harvemmin aikaa. Ulkoilumahdollisuuksia kannattaa tässä tapauksessa lisätä ja viedä pentu ulos aina kun se alkaa hakeutua muihin huoneisiin. Osa pennuista ei muista tai uskalla tehdä tarpeitaan ulos, kun niiden huomio kiinnittyy ulkona muihin asioihin. Pennulle kannattaa keksiä jokin lyhyt, tuttu pieni lenkki, jonka voi kiertää useamman kerran. Kauas kotoa ei kannata lähteä tarpeiden tekoon, se onnistuu parhaiten kotipihalla. Tarpeiden tekeminen siirtyy koiran aikuistuessa kauemmas pihasta; pennun kanssa tärkeintä on saada rutiinit sujuviksi ja turvallinen pissapaikka on erittäin tärkeä osa pennun arkipäivää.   

Koiranpennun sisäsiisteyden opettaminen vaatii kärsivällisyyttä, johdonmukaisuutta ja aikaa. Tässä on askel askeleelta ohjeita, joiden avulla voit auttaa pentuasi oppimaan tekemään tarpeensa ulkona:

1. Aikatauluta ulkoilutukset

  • Säännölliset ajankohdat: Varmista, että viet pennun ulos säännöllisin väliajoin, erityisesti heräämisen jälkeen, syömisen jälkeen ja leikkimisen jälkeen.
  • Yölliset ulkoilut: Aluksi saatat joutua viemään pennun ulos myös yöllä, koska pennut eivät pysty pidättämään pitkään.

2. Käytä samaa paikkaa ulkona

  • Tuttu paikka: Vie pentu aina samaan paikkaan ulos, jotta se yhdistää paikan tarpeiden tekemiseen.
  • Odota kärsivällisesti: Anna pennun haistella ympäristöä ja odota, kunnes se tekee tarpeensa.

3. Palkitse välittömästi

  • Positiivinen vahvistaminen: Heti kun pentu tekee tarpeensa ulkona, palkitse se kehuilla, herkuilla tai leikkimisellä.
  • Ajoitus: Palkitseminen on tehokkainta, kun se tapahtuu heti tarpeiden tekemisen jälkeen.

4. Pidä silmällä merkkejä

  • Huomioi käytös: Tarkkaile pentua sisällä ja kiinnitä huomiota merkkeihin, kuten ympäriinsä nuuskutteluun, pyörimiseen tai levottomuuteen, jotka voivat viitata siihen, että se tarvitsee päästä ulos.

5. Rajoita tilaa aluksi

  • Turvallinen alue: Rajoita pennun tilaa pienempään alueeseen, kuten aitaukseen tai yhteen huoneeseen, kun et pysty valvomaan sitä. Pennut ovat vähemmän todennäköisesti tekemässä tarpeitaan alueelle, jossa ne nukkuvat ja leikkivät.

6. Johdonmukaisuus ja kärsivällisyys

  • Ole johdonmukainen: Noudata johdonmukaisesti samoja rutiineja ja palkitsemismenetelmiä. Johdonmukaisuus auttaa pentua oppimaan nopeammin.
  • Kärsivällisyys: Muista, että jokainen pentu oppii omaan tahtiinsa. Ole kärsivällinen ja ymmärtäväinen.

Yleisiä vinkkejä

  • Pidä päiväkirjaa: Kirjaa ylös milloin ja missä pentu tekee tarpeensa, jotta voit tunnistaa sen tarpeiden tekemisen rytmin.
  • Koulutussignaalit: Käytä tiettyä sanaa tai käskyä (esim. “pissi” tai “pissa”) kannustaaksesi pentua tekemään tarpeensa ulkona. Ajan myötä pentu voi oppia yhdistämään käskyn tarpeiden tekemiseen.

Säännöllisyys, positiivinen vahvistaminen ja ymmärrys auttavat pentuasi oppimaan sisäsiistiksi. On tärkeää, että koira tuntee olonsa turvalliseksi ja ymmärtää, mitä siltä odotetaan, jotta koulutus sujuu mahdollisimman hyvin.

Opeta koiranpentu pyytämään ulos

Pennun voi opettaa pyytämään ulos esimerkiksi soittamalla kelloa tai kilisyttämällä kulkusia. Kulkuset voi laittaa ovenkahvaan riippumaan ja kun pentu niitä heläyttää, päästetään se aina ovesta ulos. Näin se oppii kertomaan jos se haluaa ulos. Kulkuset voi ottaa pois yön ja työpäivän ajaksi, kun kukaan ei ole päästämässä pentua pihalle. 

Pentukurssi verkossa

Olemme laatineet pennunomistajille verkkokurssin, jossa käydään läpi tyypillisiä kysymyksiä ja arjen tilanteita, mitä pentujen kanssa tulee eteen. Pentukurssi verkossa on suunniteltu toimimaan pennunomistajan tukena ja turvana, johon voit palata aina kun eteen tulee uusi kysymys tai ongelma. Olemme valikoineet sisältöön kaikki timanttisimmat opit, jotta voit välttää tyypilliset virheet koiranpennun kanssa.

Tilaa uutiskirjeemme!

Jaana Pohjola

🐾 Eläinten käyttäytymistieteiden maisteri
🐾 Kysytään koiralta®️ -metodin kehittäjä
🐾 Käytöksen syiden selvittämisen mestari
🐾 Käytännön kokemus vuodesta 2010
🐾 Kouluttanut myös kouluttajia ja ammattilaisia
🐾 Luovia ideoita haastaviinkin tilanteisiin
🐾 Ammatillinen opettaja AmO

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista

Yksilöllinen puhelinneuvonta

Yksilöllistä apua ongelmiin lemmikkisi kanssa, helposti ja nopeasti! Puhelinneuvonnassa apunasi on eläinten käytösneuvoja ja -kouluttaja Jaana Pohjola.