Koira nylkyttää

Koira nylkyttää naapurin jalkaa tai ohjaajan jalkaa harrastuskentällä. Koira nylkyttää tyynyä ja sohvatyynyjä ja omaa petiään kotona. Kyse voi olla stressinpurusta, sijaistoiminnosta tai turhautumisesta.

Miksi koira nylkyttää?

Kun koira nousee toisen koiran selkään tai ihmisen jalkaa vasten ja alkaa astua sitä, tämä on omistajalle hyvin noloa. Kyseessä on kuitenkin normaali käyttäytyminen, joka ei läheskään aina ole seksuaalista sävyltään. Nylkyttäminen on tyypillistä sekä uroskoirille että nartuille, leikatuille ja leikkaamattomille. Nylkyttäminen on usein tilannekohtaista, eli sitä esiintyy tietyissä tilanteissa. Tilanteesta voi päätellä usein, mistä nylkyttämisessä on kyse:

  • nylkyttäminen ja toisen koiran selkään nouseminen voi olla osa normaalia leikkiä nuorilla koirilla
  • leikkaamattomilla koirilla tämä toiminta voi olla seksuaalista
  • nylkyttäminen voi olla koiran tapa lievittää stressiä jännittävien tilanteiden jälkeen eli stressinpurkukeino
  • joillakin koirilla nylkyttäminen laukeaa heti kun koira kiihtyy – tässä ei ole välttämättä mitään seksuaalista

Mitä voi tehdä jos koira nylkyttää?

Ensin kannattaa tutkia tilanteita, joissa nylkyttämistä esiintyy. Tapahtuuko sitä aina kun kotiin tulee vieraita? Tai tekeekö koira sitä koirapuistossa muille koirille? Vai lenkillä jos pysähdytään juttelemaan jonkun kanssa? Vai nylkyttääkö koira treeneissä jos se kiihtyy? Vai liittyykö nylkyttäminen stressaavien kokemusten jälkeiseen stressinpurkuun, eli koira astuu sohvatyynyä eläinlääkärikäynnin jälkeen? Tilanteen perusteella voi päätellä, onko kyseessä seksuaalissävytteinen toiminta vai stressinpurkukeino tai kiihtymyksen aiheuttama toiminta. Toimenpiteet vaihtelevat ennaltaehkäisystä ja tilanteiden välttämisestä korvaavien taitojen opetteluun ja sopivien virikkeiden tarjoamiseen.