Koira merkkailee

Koira merkkailee lenkin varrella lyhtypylväisiin ja muihin maamerkkeihin, Joskus merkkailua esiintyy sisällä, mikä häiritsee omistajaa.

Mitä merkkailu on?

Merkkailu on ihmiselle häiritsevää, mikäli koira merkkaa sohvankulmaan tai pöydänjalkaan. Koiralle merkkailu ei kuitenkaan ole mikään ongelma, vaan täysin normaalia koirienvälistä viestintää. Koira merkkaa virtsalla omaa aluettaan ja merkkailun erottaa muusta sisälle pissaamisesta siitä, että merkkaus tulee melkein aina pystysuoralle pinnalle ja käytetty virtsamäärä on pieni.

Miksi koira merkkailee?

Koira merkkaa omaa aluettaan virtsaamalla pystysuorille pinnoille. Usein koira merkkaa samat paikat säännöllisesti ja varsinkin päällemerkkaa sellaiset paikat, joissa on toisen koiran hajuja. Merkkailu on ensisijaisesti leikkaamattomien uroskoirien harrastus, mutta myös leikatut koirat ja narttukoirat merkkailevat. Ihmiselle koiran merkkailusta tulee ongelma silloin kun sitä tapahtuu sisällä.

Miksi koira merkkailee sisällä?

Koira voi merkkailla sisälle joko hormonaalisista syistä tai sosiaalisista syistä. Sosiaaliset syyt liittyvät usein saman perheen koirien välisiin ristiriitoihin tai stressiin ja jännitteeseen perheen sisällä. Merkkailu voi alkaa jos taloon tulee vieras koira tai uusia hajuja esimerkiksi huonekalun mukana. Usein merkkailuun liittyy myös jonkinlaista ahdistusta, eli koira voi olla levoton tietyissä tilanteissa. Esimerkiksi yksinoloa stressaava koira voi merkkailla.

Mitä merkkailulle voi tehdä?

Jos aikuinen koira alkaa yllättäen merkkailla, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin, joka voi sulkea pois mahdolliset sairaudet taustalta. Tärkeää olisi käydä läpi, onko jokin muuttunut taloudessa, eli onko jokin laukaiseva tekijä olemassa. Merkkailupaikat kannattaa puhdistaa huolella ja kokeilla estää koiran pääsy niihin, mutta oleellisin ratkaisu on jännitteiden poistaminen taloudesta ja varsinkin koirien väliltä. Tyypillisimmissä tilanteissa merkkailua esiintyy talouksissa, joissa on kaksi leikkaamatonta uroskoiraa. Leikkaaminen vähensi merkkailua noin 40 % erään tutkimuksen mukaan.

Voisit olla kiinnostunut näistä kursseista